More


  Controale în domeniul siguranței alimentare

  - Advertisement -

  Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada menționată 2.04.2021-9.04.2021, 96 acțiuni de control, în domeniul siguranței alimentare.

  Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare,  supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, unități alimentație publică /terase, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

  Controalele efectuate în unități, au fost realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală  și non animală cu respectarea strictă a Ordonanțelor Guvernului României, a Legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

  În desfășurarea atribuțiilor de serviciu, reprezentanții DSVSA Satu- Mare, au respectat măsurile de distanțare socială și prevederile legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19.

  În cadrul acțiunilor de verificare, inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A, au urmărit, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, temperaturile de păstrare cerute de producători, existența graficelor de temperatură pentru spațiile frig, modul și condițiile de preparare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non animală,  monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman.

  A fost verificată existența echipamentului de protecție, folosirea corectă a acestuia, existența substanțelor dezinfectante, în special cele virucide, aplicarea acestora în doză corectă, în special în vestiarele și toaletele unităților verificate, în spațiile de lucru, precum și în holurile și spațiile de trecere, în mijloacele de transport produse alimentare dar și în terasele și zonele de acces  în unități.

  În urma controalelor efectuate, au fost aplicate șapte sancțiuni contravenționale, din care, – o amendă contravențională în valoare de 10.000 Lei, – pentru un Fast Food, din localitatea Gherța Mică  – pentru comercializarea produselor alimentare în spații necorespunzătoare și neaprobate sanitar veterinar, –  respectiv șase avertismente, pentru șase producători particulari, din Piețele Agroalimentare Mare – 1, Someș – 1, Mică – 2 din Satu – Mare și Piața Carei – 2.

  Continuă acțiunile de control în trafic, inspectori D.S.V.S.A. împreună cu inspectori din partea IJP și Poliției de Frontieră, pentru depistarea transporturilor ilegale de carne și de preparate din carne, indiferent de specia de la care provin.

  Având  în  vedere evoluția pe teritoriul României a pestei porcine africane, așa cum am mai informat, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc, precum și produsele din carne care conțin carne de porc nu pot face obiectul transportului particular către alte State Membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 123/2021, privind  măsurile zoo sanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE.

  DSVSA Satu – Mare, recomandă tuturor consumatorilor, ca aprovizionarea cu carne indiferent de specia pe care o preferă, să se facă numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Recomandăm de asemenea cumpărătorilor să nu achiziționeze carcase de miei/iezi, comercializați “ la colțul străzii ” nemarcate prin stampilare lizibilă, sau fără cap atașat la carcasă, comercianții iliciți folosindu-se de metode de substituire a speciei ovină / caprină, cu canide.

  Pentru reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787  sau  0261715956.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img