More


  Pacintul trebuie să știe că vaccinul îi face bine

  - Advertisement -

  În colaborare cu primăria și cu direcția de sănătate, odată cu data de 13 aprilie 2021, s-a deschis un nou centru de vaccinare în Medieș , județul  Satu Mare, cu program inclusiv sâmbăta și duminica. În perspectiva  în care medicii de familie care vor prelua o parte de vaccinări, la cabinetele Doctor Coica, se vor face centre de vaccinare, atât pentru pacienții cabinetului, cât și pentru pacienții altor medici care nu organizează astfel de centre.

  Reprezentanții SCM se implică în centrele de vaccinare Pfizer de la Tășnad, Carei și Medieș

  ”O să propun Direcției de Sănătate Publice, să facem un centru de vaccinare non-stop la baza noastră din Carpați, la C.U.8, unde avem și centrul de permanență. Întrucât avem centru de permanență, având medici asistenți, putem organiza și un centru de vaccinare non-stop. Ar fi un lucru bun pentru Județul Satu Mare și pentru Municipiul Satu Mare și ar fi al doilea centru în țară, existând deja un centru non-stop la Timișoara” declară Doctor Coica pentru Gazeta de Nord Vest.

  În momentul de față se așteaptă vaccinul Johnson, deoarece fiind monodozic, este mult mai ușor de utilizat. Astfel, se vor forma niște echipe mobile, pentru sătmărenii care sunt imobilizați la domiciliu, pentru a se deplasa la domiciliul acestora pentru vaccinare, cu cel monodozic.

  Când  partea de vaccinare va fi preluată și de medicii de familie, nu va mai fi nevoie ca pacienții să se înscrie pe platformă. Va fi de ajuns ca sătmărenii să se prezinte la medic cu buletinul. Datorită acestui fapt, pacienți vor fi luați în evidență, ridicați de pe platforma națională după care urmează să se facă vaccinul, proces încheiat cu primirea adeverinței care dovedește că sunteți vaccinat.

  Campania de vaccinare decurge foarte bine, în jur de 60 de persoane vaccinare zilnic

  ”Cred că ar fi mult mai mulți doritori, dar există o normă pe care noi vrem să o menținem. Sunt convins că vom face treabă bună la Medieș.”

  Ce trebuie noi să știm în momentul vaccinării este faptul că pacientul trece printr-un triaj, în care completează o fișă în care arată ce tipuri de afecțiuni are. Medicii oferă o atenție specială, celor care suferă de alergii sau care au probleme de coagulare a sângelui. Acești pacienți nu vor fi vaccinați, vor fi reprogramați, iar Direcția de Sănătate Publică va organiza o sesiune specială, îi va anunța, îi va strânge într-o locație cu medici specialiști și vor fi vaccinați în prezența lor.

  Diferența dintre vaccinuri ar fi că AstraZeneca și Johnson sunt pe virus atenuat, iar celelalte sunt pe nuclear ARN.

  ”Există pacienți care preferă vaccinul tip AstraZeneca sau tip Johnson pentru că se aseamănă cu vaccinurile pe care noi le facem, vaccinul antipoliomilită, multigripal, vaccinul împotriva rujeolei” afirmă Dr. Dorel Coica.

  Pacientul trebuie să știe că îi face bine

  În primul rând, vaccinul trebuie făcut tuturor persoanelor, începând cu o anumită vârstă, în special cei care au și alte afecțiuni trebuie să facă obligatoriu vaccinul, deoarece este foarte bine atât pentru el cât și pentru cei din jur.

  Persoanele care au trecut deja prin boală, de asemenea se pot vaccina, deoarece studiile arată că există un procent dintre cei care au trecut prin boală și s-au reinfectat. De aceea, este recomandat pacientul să se vaccineze, după trecerea unui interval de timp, de aproximativ trei luni de zile.

  Dintr-un studiu făcut pe 700, 800 de pacienți care au făcut boala, au fost  5-6 persoane care s-au reinfectat cu afecțiuni mult mai slabe decât în mod normal.

  Încă nu se știe exact intervalul de timp în care pacientul e imun virusului

  După studiile făcute, se pare că după câteva luni de zile, va trebui să se facă un fel de revaccinare. Se spune că tipurile AstraZeneca și Jhonson, oferă imunitate pentru un interval de timp mai îndelungat.

  ”Important este faptul că dacă reușim să vaccinăm până la finalul verii cam 70% din populație avem vaccinarea aceea de masă și atunci numărul infecțiilor vor scădea foarte mult. Scăzând numărul infecțiilor și posibilitatea de a reinfecta, scade„ mărturisește domnul doctor Coica.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img