More


  Cartierele sătmărene. Cartierul Micro 14, cel mai vechi cartier din Satu Mare.

  - Advertisement -

  Micro 14 este cel mai vechi dintre cartierele Sătmarului, fiind și cel mai aerisit în ceea ce privește amplasarea blocurilor. Până la inundațiile din 1970, toate blocurile au fost construite din cărămidă, spre confortul și mulțumirea locatarilor, după care, dată fiind necesitatea construirii unor locuințe pentru cei rămași fără case, imobilele noi au fost ridicate din plăci prefabricate, iar ulterior metoda a fost generalizată.

  Micro 14 a fost construit fără să fie afectate cele câteva case cu grădini din cartier, ceea ce sporește farmecul locului. În acest cartier a fost deschisă, pe vremuri, și prima alimentară cu autoservire din Satu Mare. Se spune că aceștia uitau de multe ori să își așeze produsele în sacoșe și ieșeau din magazin cu coșurile de cumpărături.

  În cartierul Micro 14 se mai află și Piața de alimente „Someș”, Școala Generală „Mircea Eliade” și două grădinițe. De asemenea, pe străzile Prahovei și Târnavei din acest cartier, Fundația „Hans Lindner” a reabilitat două dintre blocurile de garsoniere care au fost ulterior repartizate persoanelor cu probleme sociale. Fundația pune un accent deosebit pe mentalitatea de viață conştientă, responsabilă și durabilă.

  Fiind cel mai vechi cartier din Satu Mare, aici au fost efectuate, cu aproximativ 15 ani  în urmă, lucrări ample de reabilitare integrală. Rețelele de apă și canalizare au fost refăcute, au fost reparate carosabilul și trotuarele și, tot aici, au fost demolate primele garaje ridicate ilegal pe domeniul public, în locul acestora fiind amenajate parcări și locul de joacă, relatează Sătmăreanul.

  După, a urmat construcția cartierului Micro 15, cu aproximativ 15.000 de locuitori. Pentru a lega aceste zone de nucleul vechi al orașului, a fost construit Podul Golescu.

  Construcția  cartierelor sătmărene în anii ’70 și 80

  După prăpădul lăsat în urmă de inundațiile din primăvara anului 1970, oamenii au fost nevoiți să ridice alte cartiere, dat fiind faptul că a fost distrusă o parte însemnată a orașului, mai mult de  2.000 de case prăbușite.

  Pentru familiile sinistrate au fost ridicate cartierele Soarelui și Carpați I, și tot în urma inundațiilor au fost ridicate locuințe din zona Pieței 14 Mai și din Cartierul Solidarității, potrivit unui articol din Broșura Turistică a județului Satu Mare. La începutul anilor ’80, s-au construite alte cartiere: Carpați II, Micro 16 și Micro 17.

  Adriana Nistor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img