More


  TRADIȚII. Încondeierea ouălor reprezintă un simbol al purificării

  - Advertisement -

  Sfintele Sărbatori Pascale sunt vestite prin încondeierea ouălor care, în tradiția străveche românească, reprezintă un simbol al regenerării și al purificării. Acest obicei stravechi este practicat înainte de Paște.

  Conform traditiei, oul este considerat un simbol primordial, iar vopsirea acestuia în rosu îi conferă semnificații profunde legate de învierea lui Hristos. Creștinii încondeiaza oul cu simboluri, semne sacre, motive populare si modele din natura,manifestându-si astfel bucuria si smerenia.

  În zilele noastre se foloseste vopseaua din comerț însă în trecut culorile erau obtinute din diverse plante. Culoarea roșie poate fi obținută din frunze, flori si coaja mărului dulce sau coajă de măceșe, galbenul din coji de ceapă sau din coaja de lemn pădureț, iar verdele din frunze de nuc.

  Tehnica folosită, moștenită din străbuni
  Unealta folosită pentru încondeierea ouălor se numeste chișiță si este realizată dintr-un betisor de lemn cu o pâlnie minusculă din alamă la un capat, prin care trece un fir de păr de porc. Tehnica folosita este moștenită din străbuni și păstrată până astăzi de catre femeile de la sat. Oul alb, golit de conținut, se decorează cu ceara pe spațiile care urmează să rămână albe. Se scufundă oul în vopsea galbenă, se scoate,se usucă si se aplică ceara pe spatiile care vor ramane, în final, galbene. Apoi oul se va scufunda în vopsea rosie. Procedeul se repetă în funcție de numărul de culori,pornindu-se de la culorile mai deschise către cele mai intense. În final oul se acoperă cu un strat de nitrolac, care va da stralucire oului si va proteja decoratiunile.

  Frumusețea acestor elemente tradiționale constă în simbolistica profundă pe care acestea o transmit
  În Transilvania, încondeirea ouălor se distinge printr-o varietate de modele și culori. Sunt folosite corpuri cerești, ca luna si soarele, simboluri religioase precum crucea, elemente din natură precum frunzele și spicul de grâu. Frumusetea acestor elemente traditionale consta în simbolistica profundă pe care acestea o transmit.

  În Muntenia și Oltenia, motivele ornamentale sunt naturale,cu mai puține culori.
  În județul Olt se remarcă centrul de la Obaga unde această îndeletnicire populară a fost adusă la nivel de artă.

  În Suceava, în comuna Brodina, gospodinele preferă culoarea roșie, simbol al vieții și al sacrificiului.

  La Ciocănești, se fac ouă negre în amintirea patimilor lui Hristos.

  În sudul țării, nuanțele sunt mai calde, se folosește galben, portocaliu sau verde, culori care vorbesc despre frumusețea naturii, despre rodnicie, speranță și sănătate.

  Simboluri
  Crucea Pastelui este folosită atât pentru încondeierea ouălor cât si pentru a împodobi Pasca pe care creștinii o duc la Biserica, în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște.

  Linia dreaptă verticală simbolizează viața,iar linia dublă dreapta simbolizează eternitatea.

  Spirala simbolizeaza timpul, iar dubla spirală legătura dintre viață și moarte.

  Motivele în X sunt simboluri străvechi și reprezintă unirea și prietenia dintre două persoane.

  Cercul, un simbol extrem de răspândit, reprezintă universul si infinitul.

  Dacă pe vremuri se foloseau coji de ceapă, petale de flori și scoarță de copac pentru obținerea culorilor, azi paleta cromatică este mult mai largă, dar frumusețea ouălor a rămas neștirbită.

  Ouă încondeiate la muzeul oului in Vama
  Muzeul Oului din Vama este cel mai mare muzeu de acest gen din România, fiind unic prin modul de organizare şi prin valoarea exponatelor. Muzeul reuneşte peste 11.000 de ouă, atât din Bucovina, cât şi ouă de pe toate meridianele lumii. Dintre acestea, aproximativ 3500 de ouă de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente.

  În colectie exista si oua rare, ca cele de emu, nandu, broasca testoasa, crocodil, flamingo, dar si oua cu dimensiuni foarte mici: de gecko, potarniche, vrabie, porumbel, rândunică, prepelita, alaturi de oua de fazan, paun, rata, gasca, curca, strut.

  Adriana Nistor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img