More


  Sătmărenii continuă Tradițiile Stropitului și în pandemie

  - Advertisement -

  Cu toate că ne aflăm într-o perioadă atipică de un an de zile, sătmărenii care serbează acum Paștele, continuă să respecte tradițiile bine cunoscute de noi toți.

  Tradiția Stropitului s-a practicat în familiile nobiliare până la sfârşitul secolului al XIX-lea. În a doua zi de Paște, fetele sunt stropite cu parfum, obiceiul fiind preluat de la germani şi maghiari, dar este păstrat atât în mediu urban, cât şi în mediu rural. „Stropitul” sau „udatul” fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrată cu sfinţenie, de sute de ani, în localităţile harghitene locuite de romano-catolici şi a început să fie împrumutată şi de creştinii ortodocşi.

  Sătmărenii își continuă obiceiurile respectând regulile aferente pandemiei

  ”Încerc pe cât posibil să evit persoanele vârstnice, însă merg la prieteni, colegi, le zic o poezie, la fel cum ziceam în copilărie, transmițându-le urări de bine. Eu sunt micul grădinar/Cu sticluța-n buzunar/Am auzit că aveți o floare/Vreau să o ud să crească mare! Ei mă așteaptă cu bucate tradiționale precum ouă roșii, șuncă, pască și prăjituri.” declară un cetățean pentru Gazeta de Nord Vest.

   

  Câteva obiceiuri de Paște din satele maghiare

  În Zona Codrului obiceiul stropitului fetelor și al femeilor a devenit „modă” doar din anii 1950 încoace. Până atunci nu s-a practicat acest obicei, dar se vopseau ouă pentru a fi oferite copiilor rudelor. Stropitul are loc în a doua zi de Paște, dimineața devreme.

  Copiii și băieții tineri merg la familiile unde există măcar o fată de măritat, la rude, la vecini, unde, după rostirea urărilor în versuri, fetele și femeile din casă sunt stropite cu parfum. Copiii sunt recompensați cu ouă roșii și bani, băieților tineri li se oferă palincă, vin, chiftele.

   

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img