More


  ”Un artist complex știe să cânte orice gen muzical”

  - Advertisement -

  Iulia Balaj este o tânără interpretă de muzică populară în vârsta de 15 ani, din Tășnad. Înclinațiile spre muzică și le-a găsit în momentul în care părinții ei au dus-o pe sora ei la clase de canto și îi învăța mai repede melodiile atât ei cât și a tuturor copiilor din clubul elevilor.

  ”Avea o memorie fantastică, avea vreo 5 ani, dar ea le știa melodiile tuturor”

  Prima experiență cu scena, ne spune Iulia, a fost una foarte plăcută, fără emoții, la festivalul Ursulețul de Aur din Baia Mare, unde a participat alături de colegii și profesoara ei din Oradea.

  ”A fost o experiență foarte plăcută, cu toate că nu am luat nici un premiu. Toată lumea m-a felicitat după ce am coborât de pe scenă și a zis că prestația a fost impecabilă, lucru care m-a ambiționat foarte tare” afirmă Iulia Balaj.

  Simt că publicul face parte din mine

  ”În fața publicului mă simt foarte bine, simt că face parte din viața mea și îmi place să îi încânt pe oameni cu toate proiectele mele muzicale și nu numai!”

  Tânăra interpretă și-a  descoperit pasiunea pentru cântat la vârsta de 6 ani, iar primele ore de canto le-a luat la Clubul Elevilor din Carei.

  ”Am vrut să fac performanță și am mers la o profesoară de canto în Oradea care pregătește elevii în particular” mai afirmă aceasta.

  Inițial a început să cânte muzică ușoară, dar pe parcursul anilor a încercat și mai multe genuri muzicale în care s-a descurcat de minune, nu a întâmpinat probleme cu nici un fel de gen muzical.

  ”Consider că un artist complex știe să cânte orice gen muzical, nu cred că întâmpină probleme” declară Iulia Balaj.

  Talentata artistă are scoase 5 melodii proprii și două colinde

  ”Nu am neaparat o melodie favorită pentru că toate au o poveste în spate”

  Iulia Balaj se inspiră de la alți artiști cunoscuți, în special de la solista vocală Andra, care este de asemenea și preferata ei, consideră că în ea se regăsește cel mai mult, deoarece și Andra asemeni ei, cântă orice gen muzical.

  Cea mai frumoasă experiență pe care a trăit-o în domeniul muzicii a fost  la festivalul Lira din Tăuții-Măgherăuș, unde după ce a terminat de cântat s-a ridicat toată sala în picioare, inclusiv juriul, și au aplaudat-o. Iulia a fost singura concurentă care a avut nota 10 pe linie, a luat trofeul, iar la editiția din anul următor, a făcut parte din juriu, la vârsta de doar 10 ani.

  ”Consider că, costumul popular este o tradiție care trebuie dusă mai reparte, fiecare zonă, cred că trebuie să aibă ceva specific” declară Iulia.

  În momentul în care care Iulia poartă costumul popular simte o mândrie pe care, spune ea, ”trebuie să o aibă fiecare român”. Viața de la țară s-a schimbat foarte mult față de viața de la țară pe care o cunoșteau părinții noștrii, dar Iulia Balaj încearcă să țină vie tradiția și să o ducă mai departe. Își dorește ca fiecare zonă a româniei să fie colorată în felul ei.

  ”Codrul, Oașul, fiind zone apropiate sătmarului, avem și trăsături comune, dar cu toate, avem ceva ce ne diferențiază.”

  Zona Codrului este locul în care mă simt acasă

  ”Din punct de vedere muzical, zona codrului reprezintă cu desăvârșire zona mea de confort, zona pe care o duc mai departe, dar cu toate acestea, de asemenea îmi place să cânt muzica fiecărei zone, mă descurc foarte bine pe Banat și Maramureș.”

  Muzica reprezintă locul în care tânăra interpretă se simte cel mai bine, locul în care a copilărit, de la ore de canto, la concursuri prin toată țara, prin multe țări, în care a trăit experiențe de neuitat.

  Între viața de artist și cea de elev se împarte foarte bine, deoarece știe să își gestioneze foarte bine timpul, ”cred că dacă vrei să faci ceva, poți și reușești” ne spune Iulia.

  ”Cheia succesului consider eu că este să muncești la visul tău, să mergi mai departe cu capul sus, să te perfecționezi și să fii la curent cu toate noutățile. Publicul din ziua de azi cere tot mai mult. Nu poți să rămâi doar la un stil anume. Trebuie să te reinventezi.”declară Iulia Balaj pentru Gazeta de Nord Vest.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img