More

    Zgărzi Oșenești realizate de o tânără din Negrești Oaș

    Mihaela Ionela Deac este o tânără meșter popular din Negrești Oaș care a învățat să facă zgărzi, clopuri și brățări de la mama ei, iar de aproape șase ani crează zi de zi opere de artă.

    Tânăra susține că este foarte mândră de ea și de ceea ce face deoarece nu foarte multă lume se ocupă cu astfel de lucruri manuale pentru că necesită foarte multă muncă.

    „Am îneput cu zgărduțe, brățărușe, și apoi am creat brâuri, coliere și tot ce ce ni se cere„ afirmă Mihaela.

    Podoabele din Țara Oașului se clasifică după statutul social și după vârstă

    Cu multă pricepere și răbdare, Mihaela Ionela Deac, reușește să ducă mai departe tradiția zgărzilor si al podoabelor populare ca simboluri a le apartenenței a statutului social si al vârstei.

    ”Dacă am o brățară sau o zgardă de înșirat, încep și număr: două negre, două roși, una verde, după care vine colțul cu trei și așa îmi înșir toată brățărica, după care îmi fac ațele și o țes. La clopuri, de exemplu, lucrez vreo două, trei ore pentru că se lucrează pe patru ațe. Modul de lucru diferă, poți să faci pe patru ațe, pe opt ațe, ceea ce se lucrează mult mai greu”, mărturisește tânăra.

    Fiecare model de zgardă transmite ceva

    Se spune că există o diferență între culori, deoarece acestea pot indica statutul social, cel de fată sau cel de femeie măritată.

    Nuanțele de roșu, verde, pe o bază neagră sunt pentru doamnele mai în vârstă, iar pentru persoanele tinere merg combinații de culori precum roșu și verde, dar pe o bază albă.

    Nu doar culorile pot să ne indice detalii despre statutul persoanei care poartă podoabele, atât motivele cât și numărul de zgărzi indica acest statut.

    Formele diferită, pot să fie zgărzi drepte, realizate din mărgele de sticlă sau mai tărziu din plastic, dar de asemena, există și celebrele zgărzile în colți.

    Mihaela Ionela Deac se bucură de succes și este mulțumită că poate duce tradiția moștenită de la mama ei mai de parte

    ”Am început cu brâuri, cordeluțe, gentuțe,cercei. Sunt foarte multe lucruri pe care le-am creat eu. Coliere și cercei, de exemplu, nu am mai văzut nicăieri, eu fiind prima care am făcut în Negrești. După, încet, încet a început să se mai facă. Brâurile merg foarte bine la noi în zonă, la nunți. Când vin cei din străinătate acasă, își iau un brâu ca să își poată accesoriza rochița și arată foarte bine„ declară Mihaela Ionela Deac pentru Gazeta de Nord Vest.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE