More


  Ziua internațională a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace

  - Advertisement -

  Ziua internaţională a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace este sărbătorită, pentru a treia oară, la data de 24 aprilie, prima celebrare având loc în 2019 la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din New York.

  Marcarea acestei zile internaţionale reafirmă Carta ONU şi principiile sale de soluţionare a litigiilor între ţări prin mijloace paşnice. Ziua internaţională a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace recunoaşte utilizarea deciziilor multilaterale şi a diplomaţiei în realizarea unor soluţii paşnice la conflictele dintre naţiuni.

  Şi în acest an, ca şi în 2020, activităţile diplomatice de la sediul general al ONU din New York s-au redus considerabil ca urmare a impunerii unor măsuri de limitare a răspândirii pandemiei.

  Organizaţia Naţiunilor Unite a aprobat la 12 decembrie 2018, prin rezoluţia A/RES/73/127, instituirea Zilei internaţionale a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace, menţionează www.un.org/en/observances/Multilateralism-for-Peace-day.

  Rezoluţia din 2018 invită toate statele membre şi pe cele cu statut de observator al ONU, organizaţiile internaţionale şi regionale precum şi pe cele nonguvernamentale şi societatea civilă să serbeze această zi şi să disemineze avantajele folosirii multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace, inclusiv prin activităţi educaţionale şi de conştientizare publică.

  Normele internaţionale şi sistemele bazate pe reglementări care au condus naţiunile de-a lungul a şapte decenii trebuie să facă faţă provocărilor din ce în ce mai mari ale protecţionismului şi izolaţionismului. Problemele globale – precum tensiunile geopolitice,schimbările climatice, crizele umanitare şi ale migranţilor – sunt transfrontaliere, implicând valori şi interese ale naţiunilor şi necesită atenţie şi acţiune colectivă. Avansul tehnologiei a avut, de asemenea, un impact determinant asupra peisajului politic şi socio-economic precum şi în relaţiile internaţionale, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

  “Nu este suficient să proclamăm virtuţile multilateralismului; trebuie să arătam în continuare valoarea sa adăugată. Cooperarea internaţională trebuie să se adapteze la vremuri în schimbare”, afirmă secretarul general al ONU, António Guterres, într-un mesaj de Ziua internaţională a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace. El a arătat că pandemia COVID-19 ne reaminteşte în mod tragic de cât de profund suntem conectaţi cu toţii. “Virusul nu cunoaşte graniţe şi este o provocare globală prin excelenţă. Combaterea acesteia necesită să lucrăm împreună ca o singură familie. Dar multilateralismul nu este doar o chestiune de confruntare a ameninţărilor comune; este vorba de a profita de oportunităţi comune. Acum avem ocazia să reconstruim mai bine decât în trecut, având în vedere economii şi societăţi incluzive şi durabile”, a menţionat secretarul general al ONU.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img