More


  Aurel Coza, figură emblematică pentru cultura şi învăţământul careian în perioada interbelică

  - Advertisement -

  Prof. Aurel Coza a deţinut pentru cea mai lungă perioadă de timp funcţia de preşedinte al Astrei, Despărţământul Carei, remarcându-se printr-o bogată activitate culturală şi educaţională atât în rândul tinerilor cât şi al sătenilor din împrejurimi.

  Aurel I. Coza, s-a născut la data de 17 septembrie 1892 din părinții Ioan și Maria, într-o familie în care erau opt copii. Tatăl lui, Ioan Coza, preot greco-catolic, a fost coleg la Gimnaziul Superior Minorit din Baia Mare cu Petre, fratele mai mic al lui Vasile Lucaciu, care a devenit apoi inginer de mine, a funcţionat mai multă vreme la Slănic-Prahova ca inginer-inspector al salinelor din România, iar după Marea Unire a fost numit director şi organizator al monopolurilor statului în Transilvania (Creditul Minier).

  Interesant este faptul că la moartea lui, Petre Lucaciu și-a încredințat averea de 15 milioane lei Academiei Române cu scopul de a fonda burse pentru studenţi.

  Personalitatea lui Vasile Lucaciu, luptător îndrăzneț și fără tihnă pentru cauza poporului român, l-a marcat pe Aurel Coza încă din copilărie.

  Aurel Coza a început școala primară în Lăpușel, județul Maramureș, la o școală de stat și nu la una confesională, avându-l ca dascăl pe Longhin Longin. Dascălul, ca să îi pregătească pe elevi pentru intrarea în liceele maghiare din aceea vreme, le preda elevilor cursurile în limba maghiară. Lăpușel (în maghiară Hagymáslápos), un sat aparținător de comuna Recea, județul Maramureș, este situat în depresiunea Baia Mare, la cca. 8 km sud-vest de municipiul Baia Mare. Apoi, Aurel Coza a trecut la școala din Șomcuta Mare, județul Maramureș, unde învățătorul Munteanu îi învăța pe elevi religia în limba română.

  Primele trei clase de liceu le-a urmat la Liceul premonstratens din Oradea (al călugărilor premonstratenși), “A Nagyváradi Fögymnazium” și a fost găzduit în Seminarul Tinerimii Române Unite. Premonstratensienii , un ordin călugăresc, au sosit în Oradea în primele decenii ale secolului al XII-lea.

  La Liceul premonstratens din Oradea, Aurel Coza a urmat numai trei clase și jumătate, iar apoi, din motive de sănătate, s-a apropiat de casa părintească și a trecut la Liceul de Stat din Baia Mare unde a urmat clasele a IV-a, a V-a și a VI-a de liceu. Aici, l-a avut ca profesor de limba română și de religie greco-catolică pe Andrei Pop, pe care Aurel Coza l-a descris ca fiind “extraordinar”.

  Și-a finalizat studiile liceale, urmând clasele a VII-a și a VIII-a la Liceul “Samuil Vulcan” din Beiuș, unde Aurel Coza l-a apreciat foarte mult pe profesorul Nicolae Fabian fiindcă acesta explica foarte bine lecțiile de limba latină. Și-a dat bacalaureatul (a absolvit Liceul „Samuil Vulcan” din Beiuș) în anul 1910.

  După bacalaureat, Aurel Coza a fost încardinat ca teolog în dieceza Gherla care l-a trimis la Teologie la Oradea, însă conducerea Academiei Teologice premonstrantense i-a eliminat la un moment dat pe toți cei 16 teologi români. Aceștia au fost nevoiți să-și continue studiile de teologie la Gherla unde l-au avut ca profesor de drept bisericesc pe profesorul Gheție.

  Aurel Coza a terminat teologia la Gherla încă înaintea începerii primului război mondial iar apoi a frecventat între 1914 și 1918 cursurile Universității din Budapesta, studiind limba latină și istoria. Ca profesor de limba română l-a avut acolo pe Iosif Siegescu.

  A fost sufletul ,,A.G.R.U’’-ului în dieceza Clujului, ţinând anual un mare număr de conferinţe menite să menţină curajul şi speranţa românilor aflaţi sub ocupaţie horthystă, în vremuri mai bune. După 23 august 1944, activat ca profesor la Liceul ,,Gheorghe Bariţiu’’ din Cluj, apoi 2 ani ca inspector şcolar în învăţământul secundar, după care a rămas o perioadă fără serviciu mai târziu a fost a fost angajat ca secretar la Şcoala Profesională O.C.L.

  În data de 16 august 1952, la vârsta de 60 de ani, Aurel Coza este arestat de Securitate, condamnat la 36 de luni de închisoare pentru “vina” de a fi fost membru PNȚ și de religie greco-catolică. Fără proces, fără să fie condamnat de vreo instanță judecătorească. Așa cum s-a procedat atunci în sute de mii de cazuri. A fost închis la Gherla. Este eliberat după un an (10 august 1953) dar i s-a fixat domiciliu “ales” (forțat) la Vatra Dornei. Aceeași soartă a avut și fiul lui, dr. Aurel. A. Coza. Suferințele îndurate de cei doi în timpul odiosului regim comunist au fost de nedescris.

  A trecut la cele veşnice la Cluj, în anul 1978.

  Sursa: Buletin de Carei

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img