More


  Unde este pacea inteligenței mileniului III ?

  - Advertisement -

  Desfășurarea de forțe militare în Europa, inclusiv pe teritoriul țării noastre, face parte din strategiile de luptă menite să mențină pacea în zona de est a Europei. Pe posturile de radio și televiziune, reprezentanții țărilor transmit ,,papagalicește” niște informații insuficient ilustrate cu explicații convingătoare și clare. Prezentarea trunchiată și ridicolă a unor informații negative, referitoare la înarmările subtile din Europa, îngrijorează ascultătorii indiferent de țara din care fac parte. Nu există motivații concrete ale unor demersuri strategice militare sau dacă realmente sunt necesare acestea ca urmare a unor tendințe de expansiune a unor forțe militare. Ideea de apărare și de prevenire a unor posibile conflicte armate este generoasă, dar în același timp ea provoacă suspiciune și dorința firească de luare a unor măsuri de apărare în caz de o agresiune militară.

  Pe fondul acestei stări de fapt, chiar tensionată, având în vedere evenimentele din unele țări vecine, populația nu primește informații din care să reiasă că există și dorința unor întâlniri menite să reglementeze în mod inteligent și pașnic anumite adevăruri istorice. Discursurile difuzate în spațiul public au un ,,caracter de reclama” aferente doar unor forțe militare. Nici măcar nu sunt vehiculate în spațiul public anumite amenințări venite din partea opusă a potențialilor ,,actori de război”. Înțelegerea profundă și nuanțată a istoriei unor țări din Europa, poate că ar schimba în mod radical viziunea ofensivă psihologică a unor lideri politici sau militari.

  Comunicarea pașnică, dar și o bună documentare ar deschide noi alternative pentru mult dorita detensionare a relațiilor interumane specific discuțiilor legate de proprietate. Atâta vreme cât prejudecățile sunt alimentate de informații superficiale, speculații și denaturarea unor adevăruri istorice, tensiunile conflictuale existente ,,în vreme de pace” vor crește în intensitate. Dacă nu se va realiza o analiză atentă și profundă a cauzelor generatoare de conflicte, mai mult sau mai puțin diplomatice, probabil acestea vor degenera în confruntări armate. Interesant este faptul că ,,papagalii”, care transmit anumite informații, prin intermediul unor discursuri demagogice lamentabile, către populația țărilor din est, nu vorbesc de pace sau de anumite întâlniri pașnice bilaterale.

  Cum poate să reacționeze un popor, care se simte amenințat ,,cu arma la tâmplă” și căruia i s-ar impune o anumită conviețuire și anumite convingeri venite din partea unor forțe externe? Pe vremuri, exista și cred că mai există un principiu intens uzitat în spațiul european: ,,Neamestecul în treburile interne ale unui stat…”. Este adevărat că uneori este nevoie de înțelepciunea celui de-al treilea pentru a face pace între două sau trei forțe aflate în conflict. Aceste tip de „război pașnic”, născut din comunicarea inteligentă, ar fi soluția stingerii tuturor conflictelor „văzute și nevăzute” existente între unele națiuni. Importante sunt argumentele inteligente, susținute prin intermediul unor documente și dovezi credibile, pentru a putea contracara anumite demersuri nedrepte pline de tot felul de interese…, ilegale și nemiloase bazate pe susținerea forței armelor.

  Nu „calea armelor” este varianta cea mai bună în condițiile mileniului III, menită să intimideze și să amenințe o anumită națiune. Oricare ar fi aceasta…Ea va îndepărta și mai mult părțile aflate în conflict din cauza unor proprietăți sau a dorinței de a menține „în mod dictatorial” supremația, poate nedreaptă, în anumite zone ale Europei. Cum putem noi ,,de pe margine”, să vorbim despre „istoria unor locuri”, despre care nu știm nimic?, dar nici nu ne vorbesc istoricii… Noi ,,intrăm în hora” unor conflicte europene, că așa este regula, bună sau rea!, dar, de ce n-avem și noi parte de o anumită atitudine bine documentată, ca să nu murim, la o adică, precum muștele?…și-abia după aceea să spunem: ,,Ne pare rău, am greșit!”…mai ales că de-o vreo câteva ori ne-a fost arătat „cartonașul roșu…”.

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img