More


  AGRICULTURĂ. Rapița este o plantă care în țara noastră a câștigat teren

  - Advertisement -

  Cererea mare de pe piață i-a făcut pe agricultori să-și îndrepte atenția către rapiță. Înainte de a o cultiva, e nevoie de o documentare temeinică. Rapița (Brassica napus oleifera) este o plantă cu flori galbene și tulpină bine ramificată, cultivată pentru semințele din care se face ulei.Rapița este o plantă care în țara noastră a câștigat teren, la propriu, în ultimul deceniu. Cererea este mare și în continuă creștere, deoarece din această plantă se produce un ulei de calitate, dar și biodiesel, fiind un combustibil tot mai căutat.

  Noile tehnologii de cultură și hibrizii noi au permis cultivarea ei cu succes în condițiile climatice din țara noastră, însă este o cultură cu propriile ei particularități ce trebuie tratate ca atare.

  Subvenții
  Tot mai multi agricultori apelează la subvenții pentru culturile lor. Uniunea Europeană oferă aceste sume pentru a veni în sprijinul agricultorilor. Agenția de plăți și intervenție pentru agricultură (APIA) Satu Mare atrage atenția ca 17 Mai este termenul limită de depunere a subvențiilor.

  „Se oferă același cuantum de subvenții pentru mai multe tipuri de culturi. Astfel avem o schemă de plată de 165 de euro/hectar. Între 1-5 hectare cultivate se ofera 165 euro/hectar, între 5-30 hectare cultivate se ofera 165 euro + un bonus de 58 de euro. Acest bonus se oferă pentru suprafața de înverzire. Pentru lucernă, de exemplu dacă un producator are 30 de tone, acesta poate primi subvenții considerabile dacă face dovada utilizării propriilor resurse pentru producție.

  Această sumă oscilează, se împarte la numărul de hectare eligibile , deci cu cât sunt mai mulți producători și o suprafață mai mare de hectare cultivate, cu atât suma poate fi în scădere.” declară Virgil Dragoș, directorul APIA Satu Mare.

  Rapița este o plantă cu o mulțime de utilizări
  Motivul pentru care tot mai mulți agricultori aleg să cultive rapiță este unul simplu,fiind o plantă cu o mulțime de utilizări.

  Rapița este o plantă foarte profitabilă pentru fermieri, care nu ridică probleme în ceea ce privește lucrările, deoarece este 100% mecanizată, dar și ușor de integrat în rotația culturilor. Rapița ridică fertilitatea solului și împiedică eroziunea pe terenurile în pantă, fiind în același timp și o bună plantă meliferă.

  În prezent există o cerere crescută de ulei de rapiță pentru hrană, biodiesel, sau nutreț pentru hrana animalelor. Nu trebuie să uităm faptul că industria biodiesel este în continuă dezvoltare, fiind în același timp și unul dintre marii consumatori de rapiță. De altfel, această industrie prelucrează aproape jumătate din uleiul de rapiță produs în Europa, deoarece este un carburant mai economic decât motorina, biodegradabil, ajutând la scăderea poluării atmosferice.

  Uleiul de rapiță este utilizat și în industria pielăriei, industria textilă, a materialelor plastice, lacurilor, vopselelor, cernelurilor, detergenților, în industria poligrafică, la iluminat sau ca lubrifiant, ulei pentru pictură, lumânări, la fabricarea agenților antipraf, ca adjuvant pentru pesticide, ca fluid hidraulic. Paiele acestor plante pot fi utilizate la fabricarea plăcilor aglomerate.

  Semințele conțin 42-48% ulei, utilizat atât în alimentația oamenilor, la prepararea unor margarine, cât și în industrie. Uleiul de rapiță este folosit în alimentația umană, fiind considerat un aliment sănătos. Consumat în mod regulat, uleiul de rapiță are efect antiinflamator asupra vaselor de sânge și are un rol esențial în buna funcționare a creierului. De asemenea, el contribuie la scăderea hipertensiunii, a nivelului de colesterol și la diminuarea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.

  Resturile de rapiță rezultate din presarea semințelor sunt o sursă excelentă de proteine pentru animale. Planta poate fi utilizată și ca nutreț verde toamna târziu și primăvara devreme, deoarece din 100 kg semințe de rapiță se obțin 30-35 kg ulei.

  Rapița se poate cultiva pe orice tip de sol dar preferă solurile bogate
  În catalogul oficial al soiurilor de plante din România sunt înregistrate peste 20 de soiuri de rapiță. Hibrizii sunt preferați altor soiuri de rapiță, deoarece au toleranță ridicată la secetă și utilizează mai eficient substanțele nutritive. Marii cultivatori se bazează pe hibrizi bine adaptați la condițiile de climă și cu un potențial de producție mare. Pe piață există zeci de hibrizi de rapiță, din două categorii: Convenționali și de tip Clearfield.

  Pentru înființarea unei culturi de rapiță de toamnă, trebuie avut în vedere faptul că la intrarea în iarnă plantele trebuie să dezvolte între 8-12 frunze, să aibă lungimea vârfului de creștere de maxim 2 cm, diametrul tulpinei la colet de minim 8-10 mm și un sistem radicular bine dezvoltat.

  Lucrări de pregătire a terenului:

  • Arat sau lucrările minime ale solului

  • Discuit / lucrări cu cultivatorul

  • Tăvălugire

  Principalele lucrări de întreținere:

  • Irigare

  • Fertilizare

  • Combaterea buruienilor, a bolilor și a dăunătorilor

  • Aplicarea de regulatori de creștere

  • Recoltarea

  Combaterea buruienilor joacă un rol esențial pentru o producție de calitate:

  • Principalele buruieni care se regăsesc în culturile de rapiță sunt: mușețelul, romanița, turița, muștarul salbatic, știr sălbatic, traista ciobanului, samulastra de cereale, macul.

  • Principalele boli ale acestei culturi sunt: putregaiul negru, alternarioza, putregaiul cenușiu, făinarea, putregaiul alb.

  • Dăunătorii întâlniți în cultura de rapiță: viespea rapiței, puricii rapiței, gărgărița tulpinilor, păduchele cenușiu al cruciferelor, gărgărița semințelor.

  Această cultură se poate cultiva pe orice fel de sol, dar preferă solurile bogate, mijlocii, profunde. Cele mai bune premergătoare ale culturii de rapiță sunt cerealele de toamnă.

  Adriana Nistor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img