More


  GALERIA FOTO. Ziua de 14 Mai înseamnă un moment de solidaritate pentru sătmăreni. Comemorarea victimelor inundațiilor din 1970.

  - Advertisement -

  Victimele inundațiilor din 14 mai 1970 au fost comemorate astăzi la monumentul ridicat din cartierul 14 Mai. Oficialitățile sătmărene, reprezentanții partidelor politice, reprezentații Bisericii și locatarii din cartier au depus coroane cu flori în memoria acestora.

  La eveniment au participat oficialitățile locale și județene, reprezentanți ai Bisericii, reprenzentanți ai formațiunilor politice și locatarii din zonă.

  “Satu Mare a cunoscut în 1970 cea mai mare calamitate a tuturor timpurilor dar și o forță invizibilă a binelui, a solidarității care a apropiat oamenii și din care a renăscut orașul. Ziua de 14 Mai a însemnat și încă înseamnă un moment de unire pentru sătmăreni. Atunci a apărut printre locuitorii orașului ceea ce numim spiritul sătmărean”, declară primarul Gábor Kereskényi.

  În actualul cartier 14 Mai, apele au atins cota de 2 metri, în 1970. Apa a atins cote periculoase încă din 13 mai 1970. Viitura a rupt digul, iar a doua zi, pe 14 mai, puhoiul a năvălit în peste o treime din judeţ înecând agoniseala de-o viaţă a oamenilor. Digul s-a rupt în zona localităţilor: Valea Vinului, Culciu Mare, Apa şi Odoreu. ÎRaportat la municipiul Satu Mare, bilanţul acelor zile dezvăluie un fapt șocant: apele au luat 56 de vieţi omeneşti și peste 20000 de animale au fost ucise, au fost distruse peste 4000 de case, afectate 28.076 de clădiri şi au fost inundate 120.000 hectare de teren.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img