More


  Ziua Internațională a Biodiversității

  - Advertisement -

  Începând cu anul 2000, în fiecare an, la data de 22 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității, zi proclamată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Printre principalele obiective pe care le urmărește Convenția se numără conservarea biodiversității și utilizarea corectă a resurselor.

  Proclamarea acestei zile la nivel internațional, are la baza un semnal de alarmă cu privire la problemele privind biodiversitatea, mai ales că, în prezent, o mulțime de specii, atât faună cât și floră, se află pe care le dispariție. Transformarea mediului înconjurător pentru a fi prielnic doar vieții omului, crează un dezechilibru în natură, un dezechilibru care trebuie stopat sau măcar încetinit, pentru o mai bună conservare.

  De Ziua Internațioanală a Biodiversității au loc evenimente prin intermediul cărora se dorește informarea a cât mai multor persoane cu privire la ceea ce înseamnă biodiversitatea, responsabilizarea persoanelor prin implicarea lor activă în diferite acțiuni de susținere a biodiversității și a naturii în general. Protejarea mediului poate să înceapă de la fiecare persoană în parte, prin activități relativ simple, care să păstreze natura așa cum este și pentru generațiile viitoare.

  Cu această ocazie, vă propunem ca până în 22.05-Ziua Biodiversității să fiți observatori ai unei ,,mici,,  biodiversități, cea mai aproape de dumneavoastră, biodiversitatea urbană. La o simplă ieșire în parc sau o plimbare scurtă printre arborii din localitatea dumneavoastră, vă rugăm să observați păsările, să le fotografiați, iar imaginile dumneavoastră, precum și impresiile acumulate să le transmiteți către APM Satu Mare pe adresa de mail arii.protejate@apmsm.anpm.ro . Colajul alcătuit din imaginile primite le vom afișa pe site-ul APM Satu Mare și pe pagina noastră de facebook.

  Cu acest  prilej putem sublinia importanța acestor viețuitoare într-un mediu înconjurător pe care trebuie să îl împărțim echitabil între noi, oamenii și biodiversitate. Păsările  trebuie să fie o prezență constantă în viața noastră, căci ne aduc beneficii și plăcere deopotrivă, deoarece pe cât sunt de încântătoare, pe atât sunt de utile. Dispariţia anumitor specii de păsări înseamnă o reducere a varietăţii lumii vii, respeciv a biodiversităţii, care este o resursă de care suntem dependenţi pentru o mulţime de servicii: economice, genetice, medicale şi culturale (de exemplu: păsările au un rol foarte mare în reducerea densităţii insectelor şi rozătoarelor care produc pagube semnificative în culturile de cereale, în plantaţiile pomicole, în păduri etc.).

  În același timp, arborii fie că sunt arbori solitari sau exemplare unice ridicate la rang de monument al naturii, fie sunt în fîșii plantate, scuaruri, grădini și parcuri urbane sau în păduri, arborii sunt un pilon al ecosistemului de care depindem cu toții. Arborii reprezintă un habitat de bază pentru numeroase specii de păsări, de aceea legătura dintre aceste două elemente ale naturii, păsări și arbori, este una esențială, pe care noi oamenii avem datoria să o respectăm și să o protejăm.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img