“It s coming home” sau “It s coming Rome”?

0
2022

Doar finala ne-a mai rămas de la acest Euro… Anglia-Italia scriam în momentul sferturilor că ar fi o finală corectă… Ei bine… o și avem. Și dacă nu ar fi apărut faza cu penalty-ul ușor acordat englezilor, în prelungiri, la căderea lui Sterling iar englezii ar fi câștigat chiar și la loviturile de departajare, nimeni n-ar fi avut obiecții că Anglia și Italia chiar merită să joace finala.

Dar sincer, era nevoie și de un astfel de scandal… Ce-am mai fi povestit peste ani și ani despre acest Euro dacă nu era și VAR-ul contestat… Le e dat englezilor să ne ofere momente de suspans la fiecare turneu pe care-l organizează. Așa a fost și golul validat din finala Mondialului din 1966. Mai știa cineva de Hurst dacă nu era controversa cu mingea ce a trecut sau NU de linia porții la reușita de 3-2? S-a vorbit și scris la acea vreme și muuuuult după că s-a umblat cu ceasuri de aur pe la arbitrii… La 55 de ani de atunci s-or fi stricat și ceasurile… Apropos, la centru atunci era un elvețian iar asistentul ce a validat golul… un sovietic! Și tot de la Mondialul din ‘66 organizat de englezi am mai rămas cu o poveste. Tot despre furat… Înaintea turneului a fost furat trofeul Jules Rimet… L-a căutat Scotland Yardu și l-a găsit în boscheți un… câine! Pickles pe numele lui adevărat! Iar Regina era de față și a văzut și acel turneu final… Umoru’ englezesc cârcotește că de fapt REGINA a fost la butoane și acum în cabina VAR!

Cât despre finală… HOME sau ROME… Cum se va descurca uraganul Kane între Chiellini și Bonucci? Sterling sau Chiesa? Southgate sau Mancini? Pentru Anglia ar fi o premieră să cucerească trofeul EURO… italienii l-au mai luat în 1968… Și ce interesant… italienii veneau după o umilință în 1966 când au luat bătaie de la Coreea de Nord… Acum vin tot după un ”dezastru” … necalificarea la Mondialul din 2018!
Florin Mureșan