More


  GROAZĂ! A treia zi de război în Ucraina. Explozii și focuri de armă în timpul nopții în Kiev. Un pod a fost aruncat în aer

  - Advertisement -

  Federația Rusă atacă Ucraina pe mai multe fronturi, în orașe importante ducându-se bătălii între forțele ucrainene și armata rusă. În Kiev, Harkov, Mariupol, Odesa, dar și în alte orașe strategice, rușii au atacat cu rachete. O grădiniță a fost lovită, motiv pentru care Ucraina a cerut condamnarea Rusiei pentru crime de război. Răspunsul occidental a venit cu noi sancțiuni pentru Rusia, dar și sancțiuni personale pentru Putin și Lavrov. Vineri noaptea, în Kiev, se duc lupte pentru controlul orașului, miza fiind schimbarea administrației. Zelenski a rămas în capitală, de unde a cerut din nou sprijinul populației și al Occidentului. În timp ce rușii înaintează spre oraș, oamenii s-au refugiat la metrou.

  SURSA: DIGI24.RO

  Principalele informații ale zilei:

  Rușii au intrat în mai multe zone de la perifieria capitalei Kiev. Civilii au primit peste 18.000 de arme și cocktailuri molotov.
  Ucraina acuză Rusia de crime de război. UE, Marea Britanie și SUA îngheață conturile lui Putin și Lavrov.
  Continuă lupte grele între ruși și forțele ucrainene în mai multe regiuni. Peste 2.800 de militari ruși ar fi fost uciși.
  O rachetă a lovit o navă moldovenească în Marea Neagră. O alta a lovit o navă sub pavilion Panama, care a luat foc.
  Putin le cere militarilor ucraineni să întoarcă armele și să lupte pentru el.
  Artileria rusă trage din nou asupra orașului Harkov. Tancuri rusești se îndreaptă spre Mariupol, în timp ce pe Marea Azov ar avea loc o operațiune amfibie rusească.
  Consiliul Europei a suspendat Rusia. Putin amenință și Finlanda și Suedia.
  SUA: O tremie din trupele rusești masate la graniță sunt acum în Ucraina.
  A început atacul la Odesa.
  Ședință de urgență la NATO. Aliații au decis să trimită mai mute trupe în Europa de Est.
  Stoltenberg: Obiectivele Kremlinului nu se opresc doar la Ucraina.
  Capitala Kiev este din nou atacată. Zelenski spune că urmează o noapte grea. Oamenii s-au adăpostit la metrou.

  Noi atacuri ale Rusiei. „Lupte grele au loc lângă Mariupol”

  ACTUALIZARE 26 FEBRUARIE 08:30 Forţele ruse au lansat sâmbătă atacuri coordonate cu rachete şi artilerie asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv capitala Kiev, unde s-au făcut auzite focuri de armă şi explozii lângă clădiri guvernamentale, au anunţat oficiali militari ucraineni şi martori oculari pentru Reuters.

  Oficialii ucraineni spun că au fost lansate rachete de croazieră către Ucraina dinspre Marea Neagră.

  Unele zone de lângă Sumi, Poltava și Mariupol au fost lovite de atacuri aeriene, conform Reuters.

  Lupte grele sunt de asemenea în curs lângă oraşele Herson, Mikolaiv şi Odesa, a anunţat sâmbătă dimineaţa un consilier al preşedintelui ucrainean. „Lupte grele au loc lângă Mariupol”, a mai declarat Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski. „Însă nu se pune problema ca Mariupol să se predea sau să fie capturat”, a afirmat el.

  Armata ucraineană a transmis că mai mult de 3.500 de soldați ruși implicați în invazie au fost uciși iar aproape 200 au fost luați prizonieri.

  Aceștia au adăugat că Rusia a pierdut și 14 aeronave, 8 elicoptere și 102 tancuri până acum, conform BBC.

  Rusia nu a rescunoscut nicio pierdere până acum.

  Autorităţile ucrainene şi-au îndemnat cetăţenii să ajute la apărarea Kievului în faţa avansării forţelor ruse, care au invadat joi Ucraina.

  Însă, chiar dacă luptele au devenit mai intense, guvernele rus şi ucrainean au semnalat deschiderea de negocieri, într-un prim licăr de speranţă pentru diplomaţie după ce preşedintele rus Vladimir Putin a lansat invazia.

  Citește și Vama Siret este blocată de fluxul mare de ucraineni care intră în țară. MAE recomandă trecerea prin celelalte puncte de frontieră

  Parașutiști ruși, lansați lângă localitatea Vasilkov, la sud de capitala Ucrainei

  ACTUALIZARE 26 FEBRUARIE 06:20 Primarul localității Vasilkov, Natalya Balasinovici, a confirmat pentru televiziunea „1+1” că o operațiune de desant aerian are loc lângă oraș.

  „Pe câmp au aterizat o mulțime de parașutiști, care acum luptă din greu cu luptătorii Brigăzii 40 a armatei ucrainene”.

  Citește și Politico: Hackerii vin în apărarea Ucrainei. Grupul Anonymous declară „război cibernetic” Rusiei

  Zelenski a refuzat oferta SUA de a-l evacua de la Kiev

  ACTUALIZARE 26 FEBRUARIE 04:55 Conform unor surse citate de presa americană, Statele Unite s-au oferit să îl scoată pe preşedintele Volodimir Zelenski din Kiev, pentru a nu fi capturat sau ucis de armata rusă şi pentru a continua să conducă ţara în siguranţă.

  Președintele ucrainean a declarat în cursul nopţii că este pregătit să lanseze negocieri cu Rusia pentru instituirea imediată a unui acord de încetare a confruntărilor militare.

  Explozii în capitala Ucrainei

  ACTUALIZARE 26 FEBRUARIE 04:10 Echipele CNN din capitala Kiev raportează explozii puternice în vestul și sudul orașului, sâmbătă dimineața, devreme. Cerul, încă întunecat, s-a luminat după o serie de explozii.

  Au fost văzute și auzite explozii în câteva părți ale capitalei ucrainene. Acestea au fost filmate de localnici.

  Videoclipuri de la martori arată explozii care au loc într-o zonă de la nord-vest de Kiev. Acolo se află o bază militară, potrivit informațiilor.

  Explozii puternice s-au auzit și în vestul și sudul orașului. La scurt timp după aceea, Serviciul de Stat al Comunicațiilor Speciale al Ucrainei a declarat că au loc ciocniri și într-o suburbie de est.

  Pe bulevardul Pobeda a fost aruncat în aer podul de lângă stația de metrou „Beresteicaia”, forțele ruse se îndreaptă în direcția Șuleavki.

  Forţele ucrainene au afirmat ulterior că au respins un „atac” nocturn al militarilor ruşi împotriva uneia dintre poziţiile lor de pe bulevardul Pobeda, una dintre principalele artere ale Kievului.

  „Atacul a fost respins”, a făcut cunoscut armata ucraineană, într-un mesaj pe contul său de Facebook, fără a oferi mai multe detalii despre locul exact al acestei confruntări.

  Militari ruși, diversiune în uniforme ale poliției ucrainene. Lupte grele la 30 de km de Kiev

  ACTUALIZARE 26 FEBRUARIE 03:05 Militari ruși s-au îmbrăcat în uniforma poliției ucrainene, apoi s-au apropiat cu o mașină cu lumini intermitente și au deschis focul asupra soldaților ucraineni de la punctul de control de lângă localitatea Vasilkov, a declarat o sursă din armata ucraineană pentru Ukrainian Pravda.

  Forțele armate ucrainene raportează lupte grele în jurul orașului Vasilkov, o localitate situată la aproximativ 30 de kilometri sud de capitala țării, Kiev.

  „În prezent au loc lupte grele în orașul Vasilkov din regiunea Kiev, unde ocupanții încearcă să pătrundă”, au spus surse din forțele armate, potrivit CNN.

  Armata rusă este interesată de această zonă, pentru că acolo se află un aeroport pe care rușii și-ar dori să-l folosească pentru a-și putea aduce trupe pe calea aerului. Trupe care ar fi folosite la asaltul asupra capitalei Kiev.

  SUA extinde lista oficialilor ruși sancționați

  ACTUALIZARE 26 FEBRUARIE 02:22 Administrați Biden a anunțat noi sancțiuni împotriva unor oficiali ruși, după cele aplicate președintelui Joe Biden și ministrului de externe Serghei Lavrov.

  Printre oficialii sancționați se numără ministrul apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General Valeri Gherasimov, potrivit unui comunicat al Trezoreriei SUA, citat de CNN.

  „Trezoreria a nominalizat până acum 11 membri ai Consiliului de Securitate rus și va continua să impună costuri pentru elită, pe măsură ce Rusia continuă acest război brutal”, se mai precizează în comunicatul citat.

  Ucraina susține că a doborât un avion militar rus

  ACTUALIZARE 26 FEBRUARIE 02:04 Armata ucraineană susține că a doborât un avion militar rus IL-76, care transportă parașutiști.

  Forțele ucrainene nu precizează dacă în avion se aflau parașutiști sau nu și nici nu a publicat imagini deocamdată.

  „Aceasta este răzbunare pentru Lugansk 2014. Moarte inamicilor!” – este mesajul postat pe rețelele sociale.

  Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție ONU pentru condamnarea invaziei în Ucraina

  ACTUALIZARE 26 FEBRUARIE 00:58 Ambasadorul Rusiei la ONU și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU pentru condamnarea invaziei în Ucraina.

  Rezoluția a avut 11 voturi pentru, 1 împotrivă și 3 abțineri. Țările care s-au abținut sunt China, India și Emiratele Arabe Unite.

  Potrivit BBC, proiectul de rezoluție a suferit câteva modificări de ultim moment. În loc să „condamne în cei mai fermi termeni” invazia Rusiei, acum „deplânge” atacurile.

  Proiectul de rezoluție cere, de asemenea, retragerea imediată, completă și necondiționată a tuturor forțelor ruse din Ucraina.

  Potrivit Cartei ONU, sunt necesare 9 voturi din totalul celor 15 membri pentru ca o rezoluție să fie adoptată. Cu toate acestea, cei cinci membri permanenți – SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia și China – au drept de veto.

  Focuri de armă pe străzile din Kiev

  ACTUALIZARE 26 FEBRUARIE 00:33 În capitala Kiev se aud focuri de armă la această oră, potrivit postărilor pe rețelele sociale.

  Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că urmează o noapte grea și a insistat că orașul Kiev nu trebuie pierdut.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img