SPJ Salvamont informează pasionații drumețiilor de anduranță de necesitatea unui echipament adecvat sezonului de iarnă, o mențiune specială constând în necesitatea obținerii de informații privind starea traseelor, avertizările privind riscul de avalanșe și prognoza meteo. Aceste informații sunt puse la dispoziția montaniarzilor prin Dispeceratul Național Salvamont 0725 826668. (0 SALVAMONT), care la rândul lui va face legătura cu Serviciile Salvamont din zona respectivă , pentru obținerea celor mai exacte date din teren.

La ora actuală, pentru zona montană a județului Satu Mare, avem mai multe recomandări printre care:

– deplasarea către vârfurile Pietroasa, Muntele Mic, Buian , Rotundu și Piatra Bixadului, respectiv parcurgerea sectoarelor de gol alpin sau a zonelor de creastă cu altitudini de peste 1000 m să fie făcute cu ajutorul rachetelor de zăpadă. Dacă nu dispuneți de acest accesoriu, atunci parazăpezile devin extrem de importante, în idea că la altitudini de peste 1000 m, stratul de zăpadă este consistent având o grosime medie de 1 m, pe alocuri regăsindu-se depozite adunate de viscol cu grosimi de 1.5 m.

– deplasările în zăpadă mare, fără a beneficia de rachete de zăpadă sau schiuri de tură devin foarte solicitante pentru cei care fac prima urmă, de aceea recomandăm împărțirea efortului între coechipierii de tură prin deplasarea cu „schimb de trenă” fiecare „spărgând” urma, după pregătirea fizică avută. Împărțirea efortului va face deplasarea mai rapidă , mai sigură , va întări coeziunea de grup iar satisfacția reușitei va fi rodul efortului tuturor!

-foarte mulți schiori de tură, snowboarderi și schiori de pistă, după ce ajung pe Vârful Pietroasa urcând traseele Triunghi Albastru sau Punct Galben, se reîntorc în parcarea de la baza pârtiei coborând pârtia de schi Luna Șes. Reamintim că pârtia este neamenajată, neomologată încă, și chiar dacă în punctele critice sunt amplasate plasele de siguranță de tip „C”, coborârea pe pistă implică riscuri destul de mari mai ales în cazul celor mai puțin experimentați. Pârtia se găsește în custodia constructorului, semnalizarea și balizarea cu interdicția de a intra în șantier fiind practic imposibile, de aceea apelăm la evitarea coborârilor pe pista de schi.

Prin prisma incidentelor din anii trecuți, SPJ Salvamont continuă pregătirea profesională inclusiv în acest sector montan, totul în vederea păstrării capacității de intervenție în timp util, totul pentru siguranța pasionaților de munte. Sâmbătă, SPJ Salvamont a mobilizat pentru pregătire 20 de salvatori montani atestați si aspiranți și toată tehnica din dotare, asigurate în totalitate de către Consiliul Județean Satu Mare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here