More

    ATENȚIE!Nu consumați carnea de la porcii sacrificați în sistem gospodăresc și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella

    Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 87 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități cate ring depozite alimentare, supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

    Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală și non animală cu respectarea strictă, a Legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor .În desfășurarea atribuțiilor de serviciu, reprezentanții DSVSA Satu- Mare, au respectat măsurile de distanțare socială și prevederile legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-2.

    În cadrul acțiunilor de verificare, inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A, au urmărit, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, temperaturile de păstrare cerute de producători, existența graficelor de temperatură pentru spațiile frig, modul și condițiile de preparare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non animală, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman. A fost verificată existența echipamentului de protecție, folosirea corectă a acestuia, existența substanțelor dezinfectante, în special cele virucide, aplicarea acestora în doză corectă, în special în vestiarele și toaletele unităților verificate, în spațiile de lucru, precum și în holurile și spațiile de trecere, în mijloacele de transport produse alimentare dar și în terasele și zonele de acces în unități.

    Nu consumați carnea de la porcii sacrificați în sistem gospodăresc și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la urs sau porcii mistreți. În acest an în urma examenelor trichineloscopice efectuate la nivelul Unităților de abatorizare și a exploatațiilor personale au fost examinate suine, în cadrul LSVSA Satu – Mare, CSVSAO ȘI CSVA și unde au fost diagnosticați 2 porci domestici sacrificați pentru consum propriu, pozitivi, din localitatea Odoreu, iar din cei 132 capete de mistreți examinați, 1 mistreț a fost declarat în urma examenelor de specialitate, pozitiv, în Fondul de Vânătoare Bătarci.

    În cazul în care medicul veterinar, constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea, comercializarea sau consumul cărnii. Proprietarul animalului va fi despăgubit de stat, la valoarea de piață a animalului, dar numai dacă acesta este identificat și înregistrat în Baza Națională de Date.

    Începând cu data de 28 ianuarie 2022, se aplică direct și obligatoriu de către România și celelalte state membre UE, prevederile europene ale Regulamentului (UE) nr. 6/2019 al Parlamentului European și al Consiliului privind produsele medicinale veterinare și care reglementează printre altele următoarele :

    • Antibioticele se folosesc numai în scop curativ, ca tratament pentru diferite boli ale păsărilor, la prescripția și sub supravegherea medicului veterinar;
    • De la data finalizării tratamentului cu antibiotice și până la abatorizare se respectă “timpul de așteptare”, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice;
    • După sacrificare, se prelevează din nou probe atât din carne cât și din furaje, care se analizează;
    • În registrul de tratamente existent în fiecare exploatație, se menționează obligatoriu: denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament și timpul de așteptare necesar eliminării antibioticelor din organism.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE