More


  Controlul centralei nucleare din Zajoporje a fost preluat de ruși. Nu au fost eliberate materiale radioactive!!

  - Advertisement -

  În plină invazie rusă a Ucrainei, centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din țară, dar și din Europa, a fost bombardată intens azi-noapte. Un obuz a lovit o clădire administrativă și a declanșat un incendiu în incinta sitului centralei. Vineri dimineață,  serviciile de urgență ucrainene au confirmat că au reușit să stingă incendiul, însă centrala este sub controlul rușilor. Nivelul de radiații este în prezent normal. Kievul acuză Moscova că recurge la „teroarea nucleară”. Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în următoarele ore pentru a discuta despre această situație.

  Rusia acuză Ucraina că a declanșat atacul asupra centralei nucleare

  ACTUALIZARE 4 MARTIE, 12.34 Ministerul rus al Apărării susține că atacul centralei nucleare de la Zaporojie, din Ucraina, a fost declanșat de „regimul naționalist de la Kiev”.

  „Noaptea trecută, în zona adiacentă a centralei, a avut loc o încercare a regimului naționalist de la Kiev de a declanșa o provocare monstruoasă”, a afirmat purtătorul de cuvânt Igor Konașenkov.

  Agenția Internațională pentru Energie Atomică: Nu au fost eliberate materiale radioactive după atacul la centrala nucleară

  ACTUALIZARE 4 MARTIE, 12.15 Reactoarele de la centrala nucleară Zaporojie sunt în siguranță, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

  Incendiul din cursul nopții a stârnit temeri în legătură cu eliberarea de materiale radioactive, dar Agenția a transmis că acest lucru nu s-a întâmplat.

  „Suntem norocoși că nu a fost eliberat material radioactiv și că integritatea reactoarelor nu a fost compromisă”, a declarat Rafael Mariano Grossi, vineri, la o conferință de presă la Viena.

  Cu toate acestea, operatorul și autoritățile de reglementare ale centralei au declarat AIEA că situația de la fața locului este „extrem de tensionată și provocatoare”, a avertizat el.

  Forțele ruse sunt concentrate pe încercuirea Kievului și pregătesc debarcări din Marea Neagră

  ACTUALIZARE 4 MARTIE, 12.10 Forțele militare ruse sunt concentrate pe încercuirea Kievului, a declarat vineri Ministerul Apărării al Ucrainei. Potrivit acestuia, trupele au fost „blocate și oprite în zona Makarov”, care se află la aproximativ 60 km de capitala Ucrainei, scrie CNN.

  Ministerul a declarat că forțele armate ale Rusiei și-au epuizat majoritatea rezervelor operaționale și au început „pregătirile pentru transferul de forțe și resurse suplimentare din districtele militare de sud și de est”.

  Totodată, Ministerul ucrainean al Apărării a transmis că forțele ruse continuă să se pregătească pentru debarcări pe coasta Mării Negre.

  Ucraina: Rușii vor să proclame Republica Populară Herson

  ACTUALIZARE 4 MARTIE, 12.07 În Herson, forțele rusești plănuiesc să proclame „Republica Populară Herson”, susține Centrul pentru Combaterea Dezinformarii din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, potrivit Unian.

  Autoritățile din Ucraina spun că pe 4 martie, în Piața Libertății din Herson, invadatorii ruși „vor flutura steaguri ale Federației Ruse și vor striga că Herson este „Republica Populară Herson”.

  În acest scop sunt aduse în oraș 2 autobuze mari, 20 de mașini și 2 microbuze. Ucrainenii îi îndeamnă pe locuitorii din Herson să nu participe la miting și să nu se lase manipulați.

  Orașul Enerhodar a rămas fără căldură din cauza bombardamentelor

  ACTUALIZARE 4 MARTIE, 11.50 Dimitro Orlov, primarul orașului Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a declarat că în prezent orașul nu are încălzire din cauza daunelor cauzate de bombardamente. Orlov a spus că cei care au petrecut noaptea în adăposturi se pot întoarce acasă, dar le-a recomandat să evite să stea prea mult afară din cauza „situației extrem de tensionate”.

  „În oraș, străzile sunt acum liniștite, cei care au stat în adăpost peste noapte se pot întoarce acasă. Cu toate acestea, din cauza situației extrem de tensionate din apropiere, vă recomandăm să stați mai puțin afară. Stați în case!”, a transmis Orlov pe pagina sa oficială de Facebook.

  Numărul morților după atacurile aeriene din Cernihov a crescut la 47

  ACTUALIZARE 4 MARTIE, 11.23 Patruzeci și șapte de oameni au fost uciși în atacurile aeriene ruse asupra unui cartier rezidențial din orașul ucrainean Cernihov, au declarat autoritățile regionale, potrivit The Guardian.

  Este cel mai nou bilanț al deceselor, după ce joi bilanțul ajunsese la 33 de morți.

  Operațiunile de salvare au fost suspendate joi din cauza bombardamentelor puternice, potrivit serviciilor locale de urgență.

  sursa text: Digi 24

  sursa foto: Prodimedia images (imagine-Directorul Agenției pentru Energiei Atomică Rafael Grossi)  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img