More


  Conferința internațională a donatorilor a promis 200 milioane Euro pentru ucrainienii strămutați

  - Advertisement -

     Aproape 8 milioane de persoane, dintre care două treimi sunt copii, au fost strămutate în interiorul țării de la începutul războiului lui Putin împotriva Ucrainei. Peste 5,6 milioane de persoane au părăsit Ucraina pentru a căuta adăpost în UE și în țările învecinate. Aceste cifre reci nu țin cont de sutele de mii de morți care cu siguranță și-au găsit sfârșitul în acest război fără logică.

  Uniunea Europeană a sprijinit poporul ucrainean încă de la începutul invaziei brutale a Rusiei prin mobilizarea  puterii economice a UE, adoptând o serie de sancțiuni menite să epuizeze resursele utilizate de Putin pentru a-și finanța războiul. Prea puțin. Măsurile nu au fost radicale și a permis armatei cotropitoare să primească bani tocmai de la țările membre. Poate oare cineva să încrimineze Ungaria și Slovacia, țări fără ieșire la mare, că plătesc în ruble contracte care le sunt vitale? Pe ele nu. Dar puteri precum Germania ar putea fi blamate.

  Pe de altă parte, Comisia Europeană a oferit deja aproximativ 4 miliarde EUR sub formă de asistență macrofinanciară, ajutor umanitar și sprijin pentru statele membre care primesc refugiați din Ucraina, printre care și România

  Luna trecută, Comisia Europeană a organizat împreună cu Canada un eveniment mondial de strângere de fonduri, în cadrul căruia s-au strâns 9,1 miliarde EUR, sumă destinată persoanelor care fug din calea bombelor aflate atât în interiorul, cât și în afara Ucrainei.

     În prezent, Comisia Europeană este pregătită să contribuie la reconstrucția țării după război. Joi, 5 mai, președinta von der Leyen a propus începerea lucrărilor la un pachet ambițios de redresare, care ar trebui să aducă investițiile masive necesare pentru a reconstrui, a pune în aplicare reforme și a transforma Ucraina într-un loc atractiv pentru investiții.

     Astfel că s-a anunțat un nou pachet de ajutor în valoare de 200 de milioane EUR pentru sprijinirea persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei. Acest ajutor vine ca urmare a „Conferinței internaționale a donatorilor” convocată în comun de Polonia și Suedia.

     Președinta Ursula von der Leyen a declarat în cadrul conferinței: „Astăzi (n.r. – 5 mai) suntem aici, împreună, cu un scop clar: să sprijinim poporul ucrainean, care, dând dovadă de curaj, luptă împotriva agresorului și își apără libertatea. Ne aflăm acum în cea de a 10-a săptămână de invazie brutală a Ucrainei de către Rusia. 10 săptămâni în care Uniunea Europeană a sprijinit ferm Ucraina. Astăzi, Uniunea Europeană a răspuns, încă o dată, apelului de a oferi sprijin Ucrainei. În numele Comisiei Europene, am promis 200 de milioane de euro pentru Ucraina. Iar luna trecută, în timpul unui eveniment de strângere de fonduri, s-au strâns 9,1 miliarde de euro pentru ucrainenii din interiorul și din afara Ucrainei. Știm că va fi nevoie de mai mult. Și vom continua să susținem Ucraina.”

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img