More

    POVEȘTI DE VIAȚĂ –UN PROIECT DE PREVENIRE A CONSUMULUI DE DROGURI ÎN RÂNDUL COPIILOR INSTITUȚIONALIZAȚI

    Polițiștii de siguranță școlară au dat startul unui proiect inedit de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor si copiilor din casele de tip familial din județ. De data aceasta, specialiștii și-au propus să aducă în prim plan experiențe de viață dramatice, povestite chiar de supraviețuitori ai acestui nou flagel: drogurile.

    Luni, 27 iunie a.c., 28 de copii și tineri din Centrul Andrei, Casa de tip Familial Ana și Centrul de plasament Halmeu s-au întâlnit cu polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare-Biroul Siguranță Școlară și reprezentanți ai CPECA Satu Mare.

    Povestea de viață propusă celor prezenți a fost redată chiar de cel care a trait-o, un tânăr care a acceptat să împărtășească din experiența sa și a familiei sale, pentru ca tinerii aflați în situații de risc (lipsa unui părinte sau a ambilor părinți, lipsa unor modele de viață, sărăcia, necunoașterea limbii statului în care emigrează în căutarea unui loc mai bun, instituționalizarea și traumele asociate acesteia) să conștientizeze că alcoolul, drogurile și promiscuitatea, îi pot conduce pe un drum al pierzaniei, în care boala, sărăcia și chiar moartea poate veni înainte de vreme. Mulți dintre cei prezenți s-au regăsit în povestea expusă și în dramele familiale care au stat la baza ei, ceea ce le lipsea însă din întregul tablou era conștientizarea gravității consecințelor și ireversibilitatea unora dintre acestea (moartea unor apropiați prin supradoză, tratamente pe viață ca urmare a afectării sănătății, o vulnerabilitate psihică care-i poate conduce spre o nouă ,,cădere” în dependență).

    ,,Povești de viață” este un proiect ce va continua pe tot parcursul verii în centrele de plasament, casele de tip familial și centrele de zi destinate copiilor și tinerilor proveniți din medii vulnerabile.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE