More


  Performanță. Profesorii de șah de la LPS Satu Mare, medaliați la un concurs internațional, la Poiana Brașov

  - Advertisement -

  Poiana Brasov a reprezentat timp de o saptamana o oaza de racoare, dar si un punct de revedere pentru “iubitorii sportului mintii”. Astfel Hotelul Piatra Mare a fost atat locul unde 194 de sahisti ( cumulat in cele 4 sectiuni ), din 4 tari, au incercat sa-si prezinte iscusinta pe tabla cu 64 de patratele, dar si cadrul propice relaxarii. Piscina mare, saunele, salina, terasele erau locurile traditionale de impartasit ganduri intre prietenii sahisti.

  Ziua libera a constituit pentru o buna parte a participantilor un prilej de a savura peisajele de la inaltimea telecabinei.

  Revenind la concurs, acesta s-a desfasurat in perioada 24-31 iulie, purtand titulatura “Festivalul International de Sah al Brasovului” , ajungand la editia a 6-a.

  De la clubul sătmărean au participat :

  a) Grupa principala (Elo peste 1800), 61 participanti:
  – Profesorul Catalin George Ardelean
  – Profesorul Alexandru Stanciu
  – Radu David (Ducu)
  – Stefania Salajan
  – Ionut Iuga
  – Vladimir Sofronie (sportiv cu dubla-legitimare CS Logic 64 Brasov + LPS Satu Mare)

  b) Grupa Elo sub 1800:
  – Sara Sunea ( sportiva cu dubla-legitimare LPS Satu Mare + Tinerii Lei Baia Mare )

  La capatul celor 9 runde, castigatorul a fost Catalin Ardelean (7 puncte , premiu de 5000 lei) , iar pe 3 Alexandru Stanciu (6,5 puncte, premiu de 2700 lei), podiumul fiind completat de marele maestru Andrei Istratescu. Chiar daca activitatea celor doi profesori este axata in mod fundamental pe educarea si pregatirea sahista a tinerilor sportivi, rezultatele vin sa certifice faptul ca LPS este clubul satmarean la care dascalii sunt si sahisti reali.

  Evolutia copiilor a fost una buna, aproape toti reusind cresteri semnificative la Elo si aratand un nivel multumitor in majoritatea partidelor.

  Cel mai bine s-a descurcat Radu David, simpaticul pusti de 14 ani izbutind ca timp de 7 runde sa se afle in lupta pentru podium. Dincolo de faptul ca Elo-ul sau live a ajuns la 2230 , ne bucura maturizarea lui, mentinerea unui nivel optim de concentrare a atentiei pe parcursul catorva ore, cat si stabilitatea emotionala de care da dovada. Rezultatele mai insemnate sunt victoriile impotriva MI Alexandru Manea ( cu oarecare sansa) si Hunor Antal, cat si remiza cu negrele impotriva marelui maestru Andrei Istratescu. In total 5,5 puncte , un loc 12 pe general si locul 4 intre cei cu Elo 2200.

  Ducu urmeaza sa participe in luna septembrie la Campionatul Mondial de Juniori, astfel ca avem motive sa asteptam cu incredere aceasta intrecere. In cazul lui amintim ca in afara de antrenamentele din cadrul LPS Satu Mare, ne bucuram de ajutorul unui om, prieten si antrenor extraordinar, Gergely Szabo, selectionerul echipei nationale feminine.

   

  Destul de bine s-a descurcat si Vladimir Sofronie. In cazul lui jocul a fost in general bun in primele 2 ore dupa care aparea o anumita scadere in joc. Chiar daca din punct de vedere intelectual cu siguranta nivelul de dezvoltare este superior varstei biologice de doar 9 ani, din punct de vedere fizic e greu inca sa reziste in fata unor juniori mai mari sau a unor adulti. Cateva ratari pe final l-au privat de un rezultat superior, totusi sunt destule elemente pozitive, dincolo de cele 3 puncte agonisite. Tinand cont si de implicarea emotionala, sahista si financiara a parintilor, amandoi sahisti de performanta, suntem optimisti in privinta viitorului sau sportiv.

  Ștefania Sălăjan a început incredibil concursul, cu 2 victorii impotriva unor adversari mult mai bine cotati. De mentionat ca ea a ales sa joace in turneul principal, desi clasificarea Elo ii permitea sa joace si in grupa secundara. A urmat o perioada mai grea , cand a fost in general depasita in partea de tehnica de final. In privinta ei e nevoie atat de mai mult studiu individual, cat si de imbunatatirea in cadrul antrenamentelor a tehnicii. Oricum putem vorbi de un concurs reusit si o buna pregatire pentru participarea la Superliga feminina.

  Ionut Iuga e foarte pasionat de sah si dornic sa munceasca. Rezultatele sale inca nu reflecta nivelul de cunostinte si potentialul de care dispune. Mai multa incredere la partida si mai ales o mai mare stabilitate i-ar aduce punctaje superioare la concursuri. Aici a reusit sa stranga 4 puncte.

  Sara Sunea e o fetita de doar 10 ani, cu abilitati foarte bune, fiind campioana Romaniei la aceasta categorie de varsta, atat la sah clasic, cat si la blitz. Are si avantajul unei familii deosebite, capabile de eforturi nelimitate pentru a-i asigura cadrul ideal dezvoltarii sahiste. Evolutia ei a fost antagonica, cu destule erori in prima parte si consistenta in ultimele 4 runde. Strict sahistic, principala problema ramane deschiderea. Aflata la momentul schimbarii repertoriului, in mod vizibil are probleme de intelegere a pozitiilor survenite in prima parte. Dat fiind ca ea va participa atat la Campionatul European sub 10 ani, cat si la cel Mondial, imbunatatirea acestui aspect ar trebui sa fie o prioritate.

  Sahul , aceasta simbioza dintre joc, sport si arta reuseste sa atraga oameni de toate varstele. Astfel in acelasi concurs i-am regasit pe Viktor Szabo ( 6 ani ) si pe domnul Mihai Hlinschi ( 88 de ani)

  Pentru conditiile excelente merita maxime aprecieri Dana si Ciprian Nanu. Sala spatioasa, apa si sucurile puse la dispozitie gratuit tuturor participantilor, transmisia pe internet a evenimentului , biletele la Dino Parc oferite copiilor au facut sejurul foarte placut. Dincolo de aspectele obiective favorabile, acestia au contribuit la crearea unui climat prietenos, lipsit de incrancenarea specifica unei competitii.

  ”Sunt convins ca aproape toti cei 194 de participanti au plecat cu gandul de a repeta si in 2023 frumoasa experienta”, este mesajul antrenorului Cătălin George Ardelean pe pagina oficială de facebook a LPS-șah Satu Mare. ( Pozele au fost preluate de pe pagina de facebook DML Chess)  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img