More

    ALERTĂ!!! Drumul spre Cluj, BLOCAT din cauza PERICOLULUI de la Supur. Rutele ALTERNATIVE

    Drumul Național spre Zalău și Cluj este blocat în aceste momente din cauza pericolului de explozie de la Supur. Subprefecții Altfatter Tamaș și Romeo Pop, alături de directorul Cancelariei Prefecturii, Radu Iancu, și maiorul Ștefan Herbel-Adamko, de la ISU Satu Mare, au susținut o conferință de presă la sediul Prefecturii în cadrul căreia au fost prezentate principalele aspecte ale degajării de gaze de la Supur. 

    Totul a pornit în momentul în care reprezentanţii benzinăriei din zonă au dorit să cureţe un vechi puţ pentru a avea apă mai bună şi au dat peste apă termală.

    Subprefectul Altfatter Tamas a declarat că o firmă efectua lucrări la un puţ mai vechi, când din pământ, al o adâncime de peste 30 de metri, a început să ţâşnească apă termală cu o anumită concentraţie de gaze.

    Subprefectul Altfatter Tamas a mai precizat în cadrul conferințe de presă, că zona este închisă pe o rază de 800 de metri, care include și DN 19A spre Zalău și Cluj. Astfel, traficul este oprit pe DN 19A, în afara localității Supuru de Sus, județul Satu Mate, către limita cu județul Sălaj, ca măsură de prevenție, fiind delimitat un perimetru de siguranță după ce au fost semnalate degajări de gaze în urma unor lucrări de forare.

    Rute ocolitoare: Supuru de Jos – DJ 196 – Hodod – Cehu Silvaniei

    sau

    Supuru de Jos – DC 116 – Sechereșa – DN 1F – Tășnad – DJ 191 – Marghita.

    Potrivit subprefectului, concentrația de gaz metan variază, și s-a solicitat ajutor de la stațiile CBRN din Maramureș, dar și cea din Ciolpani.

    La fața locului sunt și cei de la Delgaz care fac măsurători, dar și experții de la Sirius. În funcție de rezultatele de pe teren se vor lua noi măsuri de precauții.

    Totodată, subprefectul Altfatter Tamas, cât și reprezentantul ISU au mai precizat că persoanele care se apropie de foraj sunt echipate corespunzător, cu măști de protecție.

    ”La 100 de metri de foraj nu poate intra nimeni fără echipamente de protecție CBRN. Pompierii sunt pregătiți și cu o perdea de apă atât pentru a dilua pe cât posibil cantitatea de gaz metan și alte substanțe care sunt emanate în atmosferă, cât și pentru o eventuală stingere al unui eventual incendiu”, a spus reprezentantul ISU.

    Îmbucurător este faptul că, până în acest moment, nu s-a aprins nimic, nu a explodat nimic, nu au fost pierderi materiale sau de vieți omenești.

    ”Nu vrem să avem pierderi de vieți omenești sau pierderi materiale. Nu este vorba despre un gaz puternic, ca la Moftin, este vorba despre un gaz slab”, a mai precizat Altfatter.

    Reprezentantul ISU a arătat că la ultimele măsurători concentraţia la 20 de metri de focar e sub limita de pericol.

    La rândul său, subprefectul Romeo Pop a declarat că, deocamdată, nu se pune problema evacuării zonei. Acesta a precizat că în sunt 4-5 case aproape de foraj, dar că, potrivit datelor de la această oră, nu se impune o evacuare.

    “Nu se impune deocamdată să-i dislocăm pe acei oameni. Iniţial se vorbea despre o rază de acţiune de 1.600 de metri. Nu este cazul”, a precizat Romeo Pop.

    Autoritățile județene nu au dat un termen până la care situația ar putea reveni la normal în Supur.

    După această conferință de presă, autoritățile județene s-au deplasat la Supur pentru a putea evalua, la fața locului, care este situația reală.

     

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE