More

  ,,Centru pentru dependenții de drogru” în Satu Mare însă nu se știe pentru câte persoane

  Planuri ambițioase pentru construirea unui centru de reabilitare a dependenților de droguri la Satu Mare au fost dezvăluite într-o conferință de presă desfășurată joi, 12 octombrie. Acest anunț important a fost făcut în colaborare cu organizația non-profit Teen Challenge, dedicată luptei împotriva dependențelor, și Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare.

  Scopul proiectului este să ofere sprijin și recuperare tinerilor care se confruntă cu varii forme de dependență. Este o inițiativă semnificativă pentru comunitatea locală, care se străduiește să ajute persoanele afectate de probleme legate de consumul de droguri.

  „Lucrăm și sper că în curând vom putea să deschidem și un centru de dependență în Satu Mare […] Să putem să avem un rezultat concret în ai ajuta pe tinerii care se luptă cu aceste probleme. Nu e vorba doar de droguri aici, e vorba de orice formă de dependență”, – Alexandru Diboș, președintele organizației Teen Challenge.

  Organizația Teen Challenge Satu Mare are în plan construirea centrului de reabilitare, dar locația exactă rămâne de stabilit în prezent. Eforturile sunt îndreptate spre identificarea surselor de finanțare, iar așteptările sunt legate de deschiderea unei sesiuni de accesare a fondurilor europene.

  Acest centru va implementa două etape de tratament pentru persoanele dependente. Prima fază, cu o durată de trei zile, presupune intervenția profesioniștilor din domeniul medical, în timp ce a doua etapă se concentrează pe terapie și suport oferit de centrul respectiv, cu scopul de a ajuta tinerii să depășească dependența.

  Prin această inițiativă, Satu Mare face un pas semnificativ către îngrijirea și recuperarea tinerilor afectați de probleme legate de dependențe.

  Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare se confruntă cu o dilemă referitoare la numărul de elevi care se confruntă cu probleme legate de consumul de droguri în școlile din zonă. În cadrul conferinței de presă intitulată „Tot adevărul despre dependențe”, care a avut loc astăzi, inspectorul general școlar Anișoara Boitor a explicat că instituția pe care o conduce nu are informații exacte cu privire la câți elevi se confruntă cu astfel de probleme, și a argumentat acest aspect.

  Conform afirmațiilor lui Anișoara Boitor, atunci când apar suspiciuni de consum de substanțe, aceste cazuri sunt imediat raportate autorităților competente. Cadrele didactice nu au competența necesară pentru a confirma sau infirma astfel de situații, de aceea se recurge la implicația autorităților în astfel de cazuri.

  “ Nu este de competența cadrelor didactice. Atunci când este depistat un elev sau este o suspiciune, se anunță cei de la Antidrog și Crimă Organizată. Ei sunt cei care merg mai departe și certifică sau nu. Protecția datelor cu caracter personal ne împiedică sau  îi împiedică pe dânșii să revină către noi. De cele mai multe ori părinții sunt cei care nu doresc să se afle rezultatul unei testări și din păcate noi nu avem astfel de informații”, a adăugat.”- Anișoara Boitor.

   

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE