More

    Guvern. Marcel Ciolacu despre salariul minim european care se va implementa în România

    PSD va propune un parcurs predictibil pentru introducerea salariului minim european în legislaţia românească, astfel încât antreprenorii să îşi poată stabili din timp politicile salariale pentru propriii angajaţi. Totodată, stabilirea unui mecanism de creştere anuală a salariului minim din România, în funcţie de parametri economici obiectivi, va permite antreprenorilor să facă estimări mult mai exacte cu privire la resursele financiare ce trebuie alocate, pe termen mediu şi lung, pentru forţa de muncă şi pentru dezvoltarea afacerii.

    În acest context, PSD denunţă dezinformarea agresivă practicată de USR împotriva legislaţiei europene privind salariile minime adecvate din Uniunea Europeană. USR insinuează în mod mincinos că o astfel de măsură adoptată de Parlamentul European ar implica o creştere a taxării muncii, arată comunicatul de presă al social-democraţilor.

    Salariul minim va reduce decalajele sociale

    Contrar celor susţinute de USR, creşterea salariilor din România ca urmare a introducerii salariului minim european va echilibra raportul dintre muncă şi capital, va contribui la reducerea decalajelor sociale prin creşterea salariilor mici şi medii şi va asigura creşterea sustenabilă a pensiilor pe termen mediu şi lung, mai indică sursa citată.

    Totodată, mai spun social-democraţii, măsura este esenţială pentru determinarea tinerilor să îşi construiască un viitor în România, având în vedere că principalul motiv al plecării acestora din ţară este legat de diferenţa dintre salariile din România şi cele din alte state europene. Introducerea salariului minim european va asigura reducerea treptată a acestui decalaj printr-o creştere predictibilă şi automată a salariilor, odată cu dezvoltarea economiei naţionale.

    „În schimb, măsurile amatoriste şi populiste avansate de USR ar menţine decalajele dintre salariile mari şi cele mici şi ar conduce la falimentul inevitabil al sistemului de pensii publice din România. Prin astfel de abordări USR îşi reconfirmă poziţia de adversar al pensionarilor şi al salariaţilor cu venituri mici din România”, conchide sursa menţionat.

    Premierul anunță măsuri pentru a-i stimula pe români să facă copii

    Premierul Marcel Ciolacu spune că Ministerul Muncii pregătește scăderea taxării muncii pentru familiile cu minim doi copii. Șeful Executivului transmite că România se confruntă cu un declin demografic, iar românii trebuie să fie stimulați cu măsuri concrete să facă copii.

    Marcel Ciolacu precizează că nu vrea să scadă taxele pe salariul minim, iar prioritatea Guvernului sunt familiile cu minim doi copii.

    „E evident că anul următor va fi o reformă fiscală. E trecută în PNRR, dar sunt identificate anumite măsuri pe care le putem lua mai rapid. Avem o problemă cu demografia, dar nu putem doar să constatăm, e nevoie de măsuri.

    E normal să venim cu priorități. Eu nu pot să scad pe venitul minim, fiindcă o treime din românii din sistemul privat sunt plătiți cu minim. Dacă scad, ne trezim că două treimi vor fi plătiți cu minim. Eu nu pot să vin cu asemenea soluții. Am văzut ce au făcut amatorii”, a spus prim-ministrul.

    „România a depășit momentul amatorismului”

    Ciolacu spune că va veni cu o reformă și cu un sistem de deduceri la venituri.

    „Deci, cu alte cuvinte, aceste soluții empirice luate după ureche și doar că dau bine la televizor, eu n-o să le iau. O să vin cu o reformă și cu un sistem de deduceri la venituri, ceva sustenabil și ceva exact cum este în țările dezvoltate.

    România a depășit momentul amatorismului, am văzut ce a semnat ca amatorii să conducă Ministerul Sănătății. Ce au făcut cei doi miniștri în afară de miliard și de nenorocirile din pandemie? Eu nu-mi aduc aminte, a precizat Ciolacu.

    Până în 2028, Ministerul Muncii preconizează adoptarea unor măsuri care să ducă la creșterea natalității astfel încât declinul demografic să fie încetinit.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE