More  Eveniment editorial cu poezie și muzică folk, la Biblioteca Județeană Satu Mare.

  Biblioteca Județeană Satu Mare în colaborare cu Asociația Clubul Creatorilor „Afirmarea” Satu Mare, organizează joi, 27 iunie, cu începere de la ora 15:00, în Sala mare de conferințe, un eveniment editorial ce reunește dublă lansare de carte și minirecital de muzică folk.

  Ambele volume care vor beneficia de evenimentul de lansare au văzut de curând lumina tiparului și sunt semnate de către Ioan Bâle, scriitor de origine sătmăreană. Apărute sub emblema Editurii Marist din Baia Mare, versurile poetului sunt reunite în volumele „Izvoarele sufletului” și „Măsuri prin vreme. Între pământ și cer”, volumul I.

  Și cum poezia se împletește atât de frumos cu acordurile de chitară, evenimentul editorial va fi completat de îndrăgita cantautoare și interpretă de muzică folk Geta Govor, care va oferi participanților un minirecital ce va reuni cele mai cunoscute piese din repertoriu.

  Volumele de versuri „Izvoarele sufletului” și „Măsuri prin vreme. Între pământ și cer” vor fi lansate în prezența autorului Ioan Bâle și vor beneficia de exegeza cunoscuților scriitori, critici literari, publiciști și gazetari sătmăreni Liliana Lazăr, George Vulturescu, Alexandru Zotta și Ioan Coriolan Anițaș. Gazda și moderatoarea evenimentului va fi Dariana Săsărman–Țou, managerul Bibliotecii Județene Satu Mare.

   La eveniment sunt invitați să participe managerii și directorii instituțiilor de cultură din Sătmar, colegii, prietenii și apropiații poetului Ioan Bâle, comunitatea oamenilor de cultură, bibliotecari și jurnaliști, precum și toți sătmărenii care îndrăgesc literatura și muzica și care vor să petreacă momente memorabile în compania poeziei și artei.

  Ioan Bâle. Scurtă schiță biografică.

  Născut la 15 februarie 1953, în Tarna Mare (Ugocea românească), din părinți săraci, care au cumpărat pământ în Halmeu, în anul 1954, dar l-au pierdut 9 ani mai târziu, prin colectivizarea agriculturii. Între 1960-1968 a urmat cursurile școlii generale din Halmeu, unde a îndrăgit în mod deosebit matematica şi limba română.

  Între 1968-1972 a urmat cursurile Liceului de cultură generală nr. 2 din Satu Mare, absolvind cu diplomă de bacalaureat. Până în 1971 a trăit într-un sat fără curent electric și fără drum pietruit. A fost mai departe iubitor de matematică și admirator al limbii române.

  Între 1973-1974 a urmat cursurile Facultății de Matematică din Timișoara, iar între 1976-1981 la Facultatea de Construcții, din același oraș, obținând diplomă de inginer în construcții, meseria de bază în care va lucra până la pensionare, atât în Satu Mare, cât și în Toronto (Canada). Începând cu anul trei de facultate a devenit pasionat pentru istorie, participând la sesiunea de comunicări științifice, din anul 1978, cu o lucrare intitulată Unirea Transilvaniei cu România, obținând premiul doi pe centrul universitar.

  S-a căsătorit în anul 1981, iar din căsătorie au rezultat patru copii, şi din aceștia opt nepoți.

  În anul 1997, în plin proces de destructurare economică a țării, a emigrat în Canada, cu întreaga familie. După pensionare a revenit în Satu Mare pentru perioade mai consistente.

  Preocupările literare au început din tinerețe, compunând versuri creștine, utilizate în activitățile tinerilor din biserică. În anii de școală generală a recitat versuri la serbările școlare (Dan căpitan de plai, Moartea căprioarei, Floare albastră) şi a jucat în piesa Vlaicu Vodă, în rolul voievodului. Pregătirea şi prezentarea (în sala căminului cultural) au fost făcute prin grija profesoarei de limba română, d-şoara Lazin Ana.

  După anii de facultate, aplecarea spre literatură s-a intensificat, dar în mod special pe nevoile religioase comunitare. Apartenența religioasă nu îi oferea șanse de a publica în reviste sau la edituri. Autorul creează mai departe poezie bine primită în mediul său religios. Abia după 1989 i se publică, în Univers Sătmărean, poezia Vasile Lucaciu, prin grija fostului profesor de liceu, ziaristul Octav Grumeza. Revenind la Satu Mare, a regăsit prieteni și colegi, şi s-a atașat Cenaclului literar Afirmarea, citind la întâlnirile de atelier și publicând în revista Afirmarea.

  Iată un sumar biografic al autorului Ioan Bâle, născut într-o familie de oameni simpli, în urmă cu șapte decenii. Educat în familie, pentru șapte ani de-acasă, pentru credința creștină şi pentru prețuirea vieții prin muncă. Peste tot s-a bucurat de dascăli minunați. Foarte bun la matematici, iubitor de filozofie și literatură, iar mai târziu şi de istorie și științe sociale. Familist convins, soț și tată a patru copii (doi băieți și două fete). Împreună cu soția, bunici a opt nepoți.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE