Plăcută surpriză. După ce săptămâna trecută în conferința de presă ni se spunea că deschiderea festivă a stagiunii va avea loc vineri, 19 septembrie, iată că avem un al doilea eveniment în uvertura stagiunii. Dacă urmărim cu atenție programul zilei de marți de la ora 19, program pentru care sunt valabile abonamentele cu nr. 2, ne dăm seama că acest eveniment cultural reprezintă și un „rămas bun!” pentru cea care a fost flautista Lidia Stratan și care ne-a părăsit de curând într-un tragic accident.
Victor Vechiu (preluat după un articol al Danielei Ciută)
„S-a născut în 2001 la Chișinău. A început studiile de pian la vârsta de șase ani apoi a urmat liceul muzical din Parma (liceul Attilio Bertolucci). A studiat pianul la Conservatorul din Piacenza, Giuseppe Nicolini, sub îndrumarea M. Paola del Giudice, unde a absolvit cu magna cum laude. În această perioadă de studiu participă la diverse masterclass-uri cu masterate precum: Olaf J. Laneri, Alessandro Marangoni, Massimiliano Damerini, Irene Veneziani, Markus Stockhausen, Alberto Miodini.
Așa cum am anunțat, joi, 19 septembrie, de la ora 19 cu un „Concert Simfonic de deschidere a stagiunii 75 2024-2025” se dă startul unui nou an de muzică de cea mai bună calitate. Pentru acest spectacol sunt valabile abonamentele cu nr. 3. Invitații de marcă ai acestui concert sunt dirijoarea elvețiană Nina Haug și violonistul brașovean Valentin Șerban. Ei, împreună cu Orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti, vor interpreta pentru dumneavoastră Édouard Lalo („Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră”) și Antonín Dvořák („Simfonia nr. 9 – Din lumea nouă”).
Dacă pentru biografia lui Valentin vă invit să citiți numărul nostru din 16 mai anul trecut, unde v-am relatat și despre concertul susținut timp de o oră într-un întuneric beznă, pentru biografia dirijoarei am apelat la descrierea făcută tocmai de maestră pe site-ul propriu.
Nina Haug
„Dirijoarea elvețiană Nina Haug se află în prezent la Oslo, unde este membră a programului de elită norvegiană Dirigentforum Talent Norge. Cele mai importante momente ale carierei sale au inclus debutul ei cu Orchestra Radio Norvegiană și cu Sinfonietta Schaffhausen în Tonhalle Zürich. Ea a condus Gala de Crăciun 2022 cu cor, orchestră și soliști la Opera Națională Norvegiană din Oslo și concertul final al Festivalului Pianistico Internazionale del Mediterraneo din Bari, Italia. Prin Talent Norge, Nina Haug lucrează în mod regulat cu orchestre precum Orchestra Simfonică a Radioului Suedez, Filarmonica din Bergen și Orchestra Simfonică din Trondheim. Ea a participat la renumita Academie de dirijori din Gstaad Menuhin Festival 2024 și la Academia Järvi din Estonia. În vara anului 2024, și-a absolvit masterul în dirijat de orchestră la Academia Norvegiană de Muzică cu prof. Ole Kristian Ruud.
Misiunea Ninei Haug este de a aduce oamenii împreună pentru a se bucura de puterea energizantă a muzicii live.”
Opriți războaiele!