More

    Premierul Marcel Ciolacu: Rolul României ca factor de stabilitate în Europa și în regiune, avantajele geostrategice, economice și politice califică țara noastră drept destinație pentru investitori

    Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu o delegație de investitori japonezi din domeniile energie, cercetare și tehnologie, industrie, infrastructură și bancar, condusă de viceministrul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, Shinji Takeuchi.

    Prim-ministrul a apreciat nivelul relațiilor bilaterale între România și Japonia, dezvoltate în baza Parteneriatului Strategic, al valorilor comune promovate de cele două state și al oportunităților economice oferite de actualul context internațional.

    Șeful Executivului a subliniat rolul României ca factor de stabilitate în Europa și în regiune, precum și avantajele geostrategice, economice și politice care o califică drept destinație pentru investitori.

    ”Guvernul României a modernizat cadrul legislativ în zone-cheie pentru atragerea investițiilor străine, precum Parteneriatul Public-Privat. Avem acum o nouă lege care aduce în România investitori de calibru, avem proiecte majore în domeniile energie, infrastructura rutieră, feroviară și maritimă, în sectorul logistic, precum și un Plan de Reindustrializare a Țării, dublat de o măsură prin care susținem financiar, de la bugetul de stat, investițiile cu impact semnificativ în economie și pe cele derulate în industriile prelucrătoare”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

    Șeful Executivului a menționat, de asemenea, schemele de ajutor de stat, precum și investițiile în noile tehnologii astfel încât România să devină un adevărat hub tehnologic în centrul și sud-estul Europei.  ”Avem planuri ambițioase în zona nucleară. Experiența și profesionalismul companiilor japoneze reprezintă argumente solide pentru realizarea obiectivelor noastre de a retehnologiza reactoarele nucleare tip Candu, de la Cernavodă, și de a realiza proiectul SMR, primul din Europa. De asemenea, în zona energiilor verzi avem o nouă lege care permite investiții în zona energiei eoliene off-shore, într-un cadru fiscal motivant și predictibil pe termen lung”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

    Premierul a punctat și faptul că România are expertiza, logistica, capitalul uman și proiectele necesare pentru a deveni unul dintre principalele hub-uri pentru reconstrucția Ucrainei. În acest context, prim-ministrul a amintit interesul României de a dezvolta Portul Constanța, precum și de a susține proiectele de interconectare regională.

    Delegația economică japoneză a transmis premierului României interesul   de a consolida sprijinul financiar pentru României în proiecte din domeniile infrastructurii de transport, energie, digitalizare și înaltă tehnologie.

    ”Oportunitățile de investiții oferite de România sunt deosebit de importante și oferă noi perspective de a dezvolta relațiile noastre bilaterale”, a afirmat viceministrul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, Shinji Takeuchi.

    De asemenea,  oficialul japonez a apreciat contribuția României la organizarea  expoziției mondiale Expo Osaka, Kansai 2025, și a adresat prim-ministrului Marcel Ciolacu invitația de a participa la acest eveniment.

    La întrevederea prim-ministrului cu delegația economică japoneză au participat, din partea Guvernului român, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE