Începând de anul viitor, șoferii vor trebui să plătească o nouă taxă auto pentru vehiculele vechi și poluante, propunerea de taxare și impozitare a automobilelor din România, încercând să descurajeze achiziția și deținerea de mașini vechi, poluante. Dacă în prezent pentru o mașină Euro 2, românii plătesc un impozit este de 117 lei, după noul proiect, proprietarul unei asemenea mașini ar putea plăti 1.900 lei.
Deși impozitarea vehiculelor în funcție de emisiile poluante este deja o practică obișnuită în multe țări europene, autoritățile din țara noastră au evitat, până în prezent, implementarea unei astfel de politici. Un interviu exclusiv realizat de Profit.ro cu Mihai Bordeanu, director general Dacia, dezvăluie cât vor putea plăti, în perioada următoare, cei peste 4 milioane de români care au mașini mai vechi de 20 de ani.
”În esență, pentru o mașină Euro 6 de ultimă generație, cu emisii reduse de CO2, undeva sub 120 grame, pentru o cilindree de la 1 la 1.000 (păstrăm componenta asta, nu o înlăturăm, ci doar adăugăm ceva la ea) azi plătești 35 de lei, mâine vei plăti 37, deci nu e mare, mașina e nouă, nu poluează.
Pentru o mașină Euro 2, acum plătești un impozit de 117 lei și în propunerea noastră vei plăti 1.900 lei. Omul care vrea să polueze va avea acest drept.
Numai că, în loc să plătească 100 lei, va plăti pentru cea mai poluantă aproape 2.000 de lei”, a exemplificat directorul Dacia cel mai mare impozit la o mașină cu motor de mici dimensiuni” a spus Bordeanu pentru profit.ro.
De altfel, și Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a confirmat recent că, la nivel guvernamental, există un proiect de lege care vizează impunerea unor taxe pentru mijloacele de transport poluante.
Conform declarațiilor ministrului, această măsură va avea un impact semnificativ, urmând să afecteze peste 8 milioane de autovehicule. Conform planului guvernamental, noua taxă ar trebui să devină efectivă începând cu 1 ianuarie 2026.
„Cererea de plată 4 include și o taxă pe poluare care nu face parte din reforma fiscală, dar ar urma să aibă un impact major, prin amploarea la care poate ajunge. Milioane de autoturisme ar putea fi vizate de o taxă similară cu fosta taxă auto din trecut. Tot în 4 avem legea taxării utilajelor grele în funcție de numărul de kilometri parcurși și a mijloacelor de transport poluante. Este o lege cu un impact destul de mare, sunt peste 8 milioane de mijloace de transport”, a declarat Marcel Boloș într-un interviu pentru profit.ro.