16 July 2018

Crima de la Aciua a fost rezolvată

Filed under: Anchete&Reportaje,Locale |

unu

În urmă cu șase luni, niște săteni din Aciua au făcut o descoperire macabră. Într-o autoutilitară abandonată pe un teren viran au găsit trupurile neînsuflețite ale unui pastor penticostal din Bistrița, Traian Blaga, și ale fiului său Timotei. Anchetatorii criminaliști au luat în calcul mai multe variante, mergând inițial pe cea a crimei în scop de jaf. Însă în urma testelor ADN și al probelor analizate cu atenție, au ajuns la o concluzie șocantă: pastorul Blaga și-a ucis fiul cu sânge rece, după care și-a pus capăt zilelor, dar nu înainte de a încerca să incendieze mașina. Anchetatorii au mai stabilit că pastorul Blaga avea probleme financiare, în ziua sângerosului eveniment trebuind să achite chirii de aproximativ 7.000 de euro pentru casele de tip familial din Bistrița ale mişcării Calvary Chapel.

O descoperire macabră
În data de 6 august, pe un teren viran între localităţile Pomi şi Aciua nişte săteni au găsit într-o autoutilitară cadavrele unui bărbat de 39 de ani şi cel al fiului său, în vârstă de 9 ani, din Bistriţa. Ambii aveau urme de lovituri pe corp. Mașina fusese incendiată, însă aceasta a ars doar în partea din faţă. Ulterior s-a descoperit că tatăl, Traian Blaga, era pastor penticostal şi venise cu fiul său, Timotei Blaga, să caute un loc de tabără în judeţul Satu Mare. După primele cercetări s-a luat în calcul că cei doi ar fi fost ucişi de către una sau mai multe persoane foarte probabil pentru bani. Ulterior a fost luată în discuţie şi varianta în care tatăl şi-ar fi ucis fiul, după care s-ar fi sinucis.

Raportul medico-legal, foarte clar
Raportul medico-legal confirma din start varianta asasinatului urmat de sinucidere. “Din cercetări şi raportul medico-legal întocmit în caz, copilul a suferit un şoc hemoragic ca urmare a unei plăgi tăiate profunde a gâtului, cu leziuni de vase sanguine. De asemenea, a suferit o fractură deschisă comunitivă cu dislocarea cutiei craniene cu dilacerare duro-cerebrală, care s-a putut produce prin loviri active repetate cu un corp dur, cu suprafaţă relativ mică de impact, putând fi şi ea cauza tanatogeneratoare”. Potrivit raportului, pastorul a murit mai târziu decât fiul său, însă, în timp ce cadavrul băiatului avea numeroase urme de violenţă, cel al pastorului avea doar o “plagă tăiată înţepată penetrantă a gâtului cu secţionarea vaselor sanguine”. “Nu prezenta urme de autoapărare. La examenul intern s-au constatat depuneri de funingine pe tractul respirator, limbă şi mucoasa esofagului care s-au putut produce în timpul vieţii prin inhalare de fum”, se mai arată în raport.

Testele ADN confirmă varianta crimei urmate de sinucidere
După o jumătate de an de cercetări, anchetatorii au ajuns la concluzia că pastorul Traian Blaga și-a ucis copilul, după care și-a pus capăt zilelor. Polițiștii criminaliști au ridicat de la fața locului cutii de bere, mucuri de țigară, arma crimei – o macetă și un cuțit, care au fost trimise la București pentru a fi analizate. În urma expertizei ADN, s-a stabilit cu certitudine că urmele de pe obiectele ridicate corespund profilului genetic al pastorului Traian Blaga. De asemenea, pe corpul pastorului Blaga nu s-a găsit nicio leziune de autoapărare, un alt argument care respinge ipoteza asasinatului în scop de jaf.
Anchetatorii au stabilit cu certitudine că pastorul Traian Blaga avea datorii foarte mari, întrucât cheltuise banii pentru chiria spațiilor ocupate de casele de tip familial ale Asociaţiei ”Începuturi Noi”, finanțată de mişcarea Calvary Chapel. În ziua în care și-a pus capăt zilelor, pastorul trebuia să achite suma de 7.000 de euro. Disperat că nu putuse face rost de bani, pastorul și băiatul său au pornit cu mașina din Bistrița, au trecut prin Dej, Cluj Napoca, Zalău, Satu Mare și au ajuns în cele din urmă la Pomi, respectiv în apropierea satului Aciua. Itinerarul a fost refăcut pe baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere.

Crimă și sinucidere cu sânge rece
Ajuns la Aciua, pastorul Traian Blaga și-a ucis copilul, tăindu-i gâtul cu maceta. Apoi a băut câteva cutii de bere și a fumat mai multe țigări, probabil pentru a-și face curja pentru sinucidere. Înainte de a se sinucide, cu ajutorul unei canistre de motorină, cumpărată la o stație PECO din Florești, în apropiere de Cluj Napoca, pastorul a incendiat mașina. Anchetatorii au constatat că focul a pornit din interiorul mașinii, dar nu de lângă cadavre, care nu erau stropite cu combustibil. Apoi, pastorul Traian Blaga s-a sinucis lângă cadavrul fiului său, căruia îi luase viața. Potrivit criminaliștilor, între decesul fiului și cel al tatălui său a trecut o perioadă destul de lungă de timp, perioadă în care pastorul Traian Blaga și-a pregătit sinuciderea.
Anchetatorii au mai multe argumente care confirmă varianta crimei urmată de sinucidere. În primul rând, pe arma crimei s-au găsit amprentele pastorului Blaga. În al doilea rând, pastorul nu murise încă în momentul incendierii mașinii, dovadă stând fumul găsit pe tractul respirator. De altfel, într-o înregistrare găsită la o benzinărie din Florești pastorul a fost surprins de camerele de luat vederi cumpărând combustibil la canistră. În al treilea rând, nici pe corpul copilului și nici pe corpul pastorului nu au fost găsite leziuni de autoapărare. Este greu de crezut că cei doi ar fi stat impasibili să fie uciși de cineva, fără să încerce să riposteze. De asemenea, ucigașului sau ucigașilor le-ar fi fost imposibil să ia prin surprindere ambele victime.

Variante aberante din șovăiala anchetatorilor
Deși cazul urmează să fie închis după ce s-a stabilit cu certitudine că pastorul și-a ucis copilul, iar apoi și-a pus capăt zilelor, anchetatorii au abordat și abordează în continuare o atitudine greu de înțeles. De altfel, de la începutul anchetei, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare au avut o atitudine ciudată, refuzând cu îndârjire să comunice stadiul cercetărilor cu reprezentanții presei. Această lipsă de comunicare a procurorilor a generat apariția în spațiul public a tot felul de variante legate de modul în care au murit pastorul Blaga și fiul său, avansate de tot felul de pseudospecialiști, unele dintre ele de-a dreptul aberante.
Sperăm că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare vor face public în cele din urmă modul în care au soluționat dosarul și că, în viitor, nu vor mai repeta greșelile de comunicare, generatoare de diverse teorii aberante, care mai mult le îngreunează munca de investigație decât să-i ajute.

Szasz Lorand

12 Responses to Crima de la Aciua a fost rezolvată

 1. sincer sunteti tampiti???

  ALEX
  12 January 2014 at 21:30
  Reply

 2. Sovaiala in mintea voastra de ziaristi!!!! Poate papagalul de Lazarus si fraierul de la PPDD ( nonem ) au alta varianta. Frustratii care nu sunt politisti au variante, poate ne spun un caz rezolvat de ei ( profesionistii televiziunii :)))))) ) sau de voi domnule szasz loooorand. Variante e usor sa emiti, ironic e usor sa fii, in spatele fursecurilor!!!!

  lorand
  13 January 2014 at 01:00
  Reply

 3. Pingback: ASASINAT ACIUA: E oficial - Pastorul bistritean si-a ucis fiul, apoi s-a sinucis - www.actualmm.ro | www.actualmm.ro

 4. Si inca ceva. Nu era pastor penticostal. Dar asta inseamna documentare. Si implica o munca asidua. Dar …
  Daca ai nevoie de 7000 de euro planuiesti sa jefuiesti o banca eventual, nu sa-ti omori copilul in chinuri. Dupa ce ti-ai facut curaj cu niste bere si niste tigari? Ne faceti sa radem. Keep digging

  Dan
  13 January 2014 at 22:47
  Reply

 5. Pingback: Revista Bistritei stiri, noitati, evenimente Bistrita | Cazul Blaga nu este finalizat. Parchetul Satu Mare: Toate informaţiile apărute sunt speculaţii de presă

 6. “Urmare a apariţiei articolului intitulat „ Crima de la Aciua a fost rezolvată” în cotidianul Gazeta de Nord Vest din data de 13 ianuarie 2014, raportat la interesul pe care îl prezintă acest dosar, aducem la cunoştinţa opiniei publice faptul că, dosarul având ca obiect moartea pastorului BLAGA ADRIAN TRAIAN şi a fiului acestuia nu a fost încă soluţionat, în cauză urmând să se dispună în continuare administrarea de probe pentru justa soluţionare a cauzei”, se arată într-un comunicat remis presei de către prim-procurorul Marinela Pop de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare.

  Oare cine castiga din publicarea unor materiale care nu reflecta adevarul. Doar pentru a face trafic pe net, publicitate, respectiv bani? Sunteti in stare sa va vindeti mamele, surorile si fiicele pentru bani? Rusine jurnalisti de 2 pitzule

  Dan
  14 January 2014 at 22:21
  Reply

 7. “Urmare a apariţiei articolului intitulat „ Crima de la Aciua a fost rezolvată” în cotidianul Gazeta de Nord Vest din data de 13 ianuarie 2014, raportat la interesul pe care îl prezintă acest dosar, aducem la cunoştinţa opiniei publice faptul că, dosarul având ca obiect moartea pastorului BLAGA ADRIAN TRAIAN şi a fiului acestuia nu a fost încă soluţionat, în cauză urmând să se dispună în continuare administrarea de probe pentru justa soluţionare a cauzei”, se arată într-un comunicat remis presei de către prim-procurorul Marinela Pop de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare.

  Dan
  14 January 2014 at 22:21
  Reply

 8. Dan alias Bledea, mai lasa prafurile alea care ti-au luat mintile si nu iti mai tot ataca fostii colegi. Ce critic ai devenit in ultima vreme, pesemne ti se trage de la prafuri si de la Valerica. Oricum, pana la urma si procurorii, oricat de incompetenti sunt, vor trebui sa dea o solutie. Se vor face de tot rahatul cand vor iesi peste cateva luni cu varianta crimei urmate de sinucidere. Abia astept momentul respectiv. Sunt curios ce va mai carcoti atunci prafosul Dan. Apopo, sterge-te la nas, ca e cam alb.

  Dandana
  15 January 2014 at 11:13
  Reply

 9. Pingback: Cazul Blaga nu este finalizat. Toate informaţiile apărute sunt speculaţii de presă | InfoCrestin | Stiri Crestine | Resurse Crestine | Filme Crestine Online | Biserici LIVE

 10. Daca voi anchetatorilor care sunteti incapabili de a rezolva cazul, nu mai distrugeti si familia greu incercata.Unele cazuri se rezolva in timp iar daca voi nu ati rezolvat acest caz nu va grabiti sa dati un verdict atat de usor ca sa iesiti eroi si profesionisti ca o sa dati socoteala inaintea lui Dumnezeu.

  Ioan
  27 January 2014 at 15:34
  Reply

 11. Deci dpdv al unui ziarist…cei care ancheteaza o crima trebuie sa ii dea raportul??? Ziaristi incompetenti. Asteptati sa se tetmine orice ancheta. Nu mai fabulati pe margine. Anchetatorii nu ar trebui niciodata sa va faca voua viata usoara. Si scuza jenanta pe care o folositi…zau asa!!! Pesemne e important sa va mancati painea…dar cu respect pt autoritati sau victime. Pana la proba contrarie sunteti ca niste gunoieri sau hiene.

  darius
  4 August 2015 at 11:26
  Reply

 12. Iar teoriile aberante sunt date de toti cretinii care nu au altceva mai bun de facut.

  darius
  4 August 2015 at 11:28
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *