15 November 2018
Festivalul Berii Artizanale

DRAME! Durere și multe lacrimi pe Aeroportul Satu Mare. La fiecare zbor spre Londra

Filed under: Locale |

Fiecare zbor spre Londra de pe Aeroportul Satu Mare duce cu sine și multă durere în suflete și se varsă multe lacrimi. Atmosfera de la ultimul zbor spre capitala Marii Britanii a fost descris într-un mod cât se poate de real de sătmăreanul Dan Petreuș.

Toată această durere, observată fin de sătmărean, o prezentăm integral în cele ce urmează.

”Ca orice cursă spre Londra, era plină ochi de români. Am căutat locul de fumat, care, la Satu Mare ce-i drept, este unul decent. Am stat vreo 20 de minute, preţ de 2 ţigări, timp în care mi-am făcut planul de bătaie. Vremea se anunţa bună în Londra, doar ceva ploi, nimic neobișnuit, aşa că aveam toate motivele din lume să fiu liniştit.
Am ieşit din locul de fumat, am cumpărat o apă şi am plecat spre poarta de îmbarcare. Mai aveam vreo 30% baterie, deci timp de facebook sau vreun joc stupid, până când urma să ne urcăm în avion. Am găsit cu greu loc şi am luat telefonul. Erau lângă mine doar români.

Deodată, m-am ridicat ca tras de un resort. Lângă mine, un tip era cu Skype-ul deschis. Auzeam toată conversaţia. M-am şi uitat, pentru că mi se păruse ceva ciudat. Tipul avea lacrimii ochi. Şi ţinea mâna pe tabletă. Acolo erau copiii lui. Soţia, pe fundal, şi soacra. Nu redau conversaţia, dar aceasta era chiar dramatică. Copiii îl întrebau când vine. El tot promitea că de Paşte va fi acasă. Apoi se ştergea de lacrimi. Şi spunea că îi iubeşte. M-am ridicat înmuiat şi eu şi m-am dus la geam. Am privit în jur ca trezit dintr-un vis. Toţi erau pe tablete şi vorbeau acasă.

O femeie îi spunea fiicei să asculte de bunica şi să-şi facă temele, chiar dacă începe vacanţa.

Un alt tip îi spunea nevestei ca săptămâna viitoare îi va trimite 200 de lire să plătească banca. Toţi erau prinşi într-un joc dramatic al vieţii. M-am prăbuşit pe scaun. Eram într-un avion al oamenilor noştri, care, aşa cum spunea bunica mea, au plecat în străineţuri, pentru un rost. Cu accent de Moldova, de Oltenia sau de ardeleni cuminţi. O diasporă tristă. Oameni care-şi văd copiii de 2-3 ori pe an. Care s-au dus pentru mia aia de euro în lume şi care, atunci când iau o pâine, se gândesc că trebuie să trimită jumătate sau mai mult din bani acasă, în micile oraşe falimentare ale României, în satele noastre depopulate.

O tânără din Maramures ţinea telefonul în mână, cu lacrimile curgându-i nestingherit. Pe ecran erau părinţii ei, care îi spuneau să aibă grijă de ea, că „uite ce ştiri sunt la tv cu româncele din Londra”.

Asta a fost doar o cursă spre Anglia, una din cele peste 10 care decolează zilnic. Şi nu pleacă cu turişti de Londra. Pleacă cu un sfert de Românie, lăsând acasă un alt sfert îndurerat. Inimi care se rup pe din două.

Românii vin acasă maximum de 2-3 ori pe an. Dacă vin mai des, Doamne ferește!, este doar din cauza unui deces…

Copiii cresc fără unul sau, şi mai rău, fără ambii părinţi. Fără afecţiunea lor, fără ancoră… Vom avea, în viitor, o generaţie atrofiată, una care a crescut fără căldura familiei.”

17 Responses to DRAME! Durere și multe lacrimi pe Aeroportul Satu Mare. La fiecare zbor spre Londra

 1. Felicitări,Dan Petreus…

  Ati surprins durerea multor suflete…Aveți o sensibilitate deosebită.

  Ela Carmen
  25 October 2018 at 00:12
  Reply

 2. Tragedie era pe vremea cand aveai nevoie de viza . Acum …hai sa nu exageram . Luati-o mai moale cu lacrimogenele . Daca vreti cu adevarat , puteti sa fiti o familie in orice colt al UE, mai ales in UK .Informati-va si pe urma luati calea exilului.

  Lorelay
  25 October 2018 at 13:39
  Reply

 3. Trist dar adevărat

  Margit Rus
  26 October 2018 at 00:05
  Reply

 4. Da.din pacate asa este.eu am fost de câteva ori în vizită la sora mea si am vazut multă tristețe și durere in sufletul românilor de acolo.Cei de la conducere sunt răspunzători.ne- au distrus valorile morale si familiale.!!

  Ana
  26 October 2018 at 08:51
  Reply

 5. Buna ziua suflet nobil ! Așa salut eu pe toti romanii (oamenii) prieteni ,fie ei ce o fi am ochii plini de lacrimi vizavi de cele relatate te tine ,de situația dureroasa a noastră a tuturor prin care trecem .. .De dorul pe care ne leagă de cei dragi plecați poate și definitiv și stabiliți și de situația prin care trec și ei la rândul lor de greutatile vietii ale lor sau ale noastre ramasi aici acasa ….poate mă tot gândesc și eu dar pana când ? Va mai dura când va avea sfârșit aceasta situație eu zic critica din tara poate voi găsi răspunsul când mă voi stinge ca nu văd în viitorul apropiat mari schimbări. …doar minciuni cu care santem duși de la revoluție încoace. …nu fac parte din nici un partid politic…dar imi este greu sa mai am încredere în marii noștri demnitari !

  Sant un om simplu si cu speranțe doar în bunul Dumnezeu. …ma rog neancetat pt.toată omenirea aceasta cu suflete îndurerate. Felicitari pt.minunata ta publicatie ,, OM cu suflet mare ! Recunostinta si respectul meu pt.tine! !

  Rodica Necse
  26 October 2018 at 12:30
  Reply

 6. Trist dar adevarat.

  Pop adrian
  26 October 2018 at 14:02
  Reply

 7. Bine scris, dureros de bine scris textul acesta. De fapt, mai mult decât niște șiruri de cuvinte bine alcătuite, este viață, viața ce ne este furată. Doamne, ce normal ar fi fost să nu fie nevoie să fie scris.

  Pompiliu Demetrescu
  26 October 2018 at 16:55
  Reply

 8. Ce să comentez?! Mi s-a pus un nod în gât și ochii mi s-au încețoșat. Bate-i, Doamne, pe ăi de-or distrus economia românilor!

  Maria-Rodica parvan
  26 October 2018 at 23:51
  Reply

 9. Ok. Așa e. Dar noi care lucram in tara avem altfel de lacrimi. Lacrimi ca nu ne mai permitem o casa cu salarul de aici. Au venit ei, cei pe care-i plângeți de mila, și au ridicat preturile la arul de pământ și la case. Să din serioși! Ei în vile, noi in chirie.

  Vasile
  27 October 2018 at 07:20
  Reply

 10. Acest fapt este foarte trist….distruge familii intregi, iar primele victime sunt copiii, chiar daca se spune ca pentru ei se munceste…dincolo! Decizia este> ori toată familia aici, ori toată familia acolo…
  "Copilul devine cel mai adesea neglijat, expus tuturor relelor…Consecinte>  Probleme şcolare – neîncredere, eliminare, schimbări bruşte în performanţele şcolare, lipsa de concentrare, lipsa de maniere sociale;
   Nevoile lor de bază (nevoia de siguranţă, afectivitate din partea ambilor parinți,nevoia de viaţă ordonată, de dragoste,apreciere, apartenență,etc) sunt profund neglijate…Iar copiii se vor simți: abandonați, neglijați, neiubiți respinși,etc…"Doamne ai mila de familiile si copiii din Romania!!"

  Ioan Poenar
  27 October 2018 at 17:06
  Reply

 11. Ce se face pt reducerea evadari din tara ,guvernul trebuie luat cu asalt pt ca au creat un haos cu mana lor

  Ionel
  27 October 2018 at 22:03
  Reply

 12. Un sfert de Românie într-un avion 😅

  Asta este viața… din păcate.

  Alf
  28 October 2018 at 01:26
  Reply

 13. Da asta-i adevarul si asta datorita asa zisilor politicieni romani care de fapt sunt niste hoti foarte bine perfectionati niste excroci si smecheri analfabeti,care au pus tara pe butuci iar poporul sufera

  coco
  28 October 2018 at 14:00
  Reply

 14. Copii,parinti privați de dragoste !cel mai trist,!

  Pop
  28 October 2018 at 14:56
  Reply

 15. Da de când aeroport în Satu Mare?

  Iulian
  29 October 2018 at 00:49
  Reply

 16. Trist, foarte trist

  Elena Lupu
  29 October 2018 at 12:41
  Reply

 17. Da… Tin sa “multumesc” pe aceasta cale conducerii de rahat pe care o are tara noastra si faptului ca in loc sa mareasca salariile astfel incat sa ajunga la un nivel decent, asa cum e in strainatate, preturile pentru cele trebuincioase sunt la fel, sau poate chiar uneori mai mari, iar salariile de 5 ori mai mici! Taxe daca s-ar putea pune si pe aerul expirat, strazile pline de gropi!… […] Lista e mult prea mare, dar esentialul e acesta… “Datorita” conditiilor de trai oferite de conducerea tarii, mii de romani aleg sa stea departe de familii pentru a le putea oferi celor dragi un viitor mai bun!

  Una din miile de persoane ce plang la plecare...
  29 October 2018 at 20:16
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *