În organizarea Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean şi Primăriei municipiului Satu Mare, ieri, la monumentul amplasat în Piaţa 14 Mai, au avut loc o serie de manifestări dedicate comemorării victimelor inundaţiilor din anul 1970. A fost oficiat un Te-Deum și un parastas în memoria acestor victime și au fost depuse coroane de flori din partea autorităților locale și județene.
La aceste manifestări dedicate celor care și-au pierdut viața în urmă cu 43 de ani au fost prezenți prefectul Eugeniu Avram, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Mircea Govor şi Riedl Rudolf, viceprimarul Radu Roca, şeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii, Cosmin Dorle, șefa Serviciului Monitorizare, Ramona Antonescu, preşedintele executiv al UDMR, Pakay Ori Franciska, precum și câțiva sătmăreni care şi-au pierdut rudele în 1970.
Directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare, Radu Ardelean, a făcut o scurtă prezentare a evenimentelor din urmă cu 43 de ani. În urma precipitațiilor abundente din acel an, Someșul a rupt digul în dreptul localității Odoreu. Două treimi din municipiul Satu Mare au fost inundate, au fost distruse 2.200 de case, 2.600 au fost afectate parţial, în unele locuri apa fiind de peste doi metri. În acele grele momente, sătmărenii au dat dovadă de solidaritate umană, ajutându-i pe cei aflați la ananghie, după care au avut puterea să reconstruiască Sătmarul, trăind azi într-un oraș renăscut.
Apoi, un sobor de preoți din cadrul principalelor confesiuni religioase din județ a oficiat un Te-Deum și a fost ridicat un parastas în memoria celor pierduți în acele grele momente. La final, reprezentanții Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriei Satu Mare, precum și ai UDMR au depus câte o coroană de flori. Tot cu această ocazie, în imediata apropiere a fost organizată o expoziție cu fotografii făcute în timpul inundațiilor din urmă cu 43 de ani.
Florin Dura