More  Cum comentaţi faptul că minorităţile naţionale propun republică parlamentară?

  - Advertisement -

  Viorel Coman, 33 de ani, jurist: “Nu prea ştiu ce să spun despre propunerea grupului minorităţilor naţionale ca România să devină republică parlamentară. Nu cred, totuși, că se va reuşi acest lucru, întrucât se vor opune cei de la PNL, mai ales că preşedintele liberalilor Crin Antonescu nu doreşte să fie sub controlul Parlamentului. Aşa cum se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene, unde preşedintele are doar o funcţie simbolică.”

  Eniko Feher, 34 de ani, economist: “Nu sunt de acord ca România să devină republică parlamentară întrucât parlamentarii vor putea conduce ţara cu o mână de fier, iar preşedintele şi premierul se vor afla sub controlul lor. Însă, cred că e mult mai democratic ca România să fie o republică semiprezidenţială, în care preşedintele să fie ales în continuare de popor.”

  Ştefan Radu, 35 de ani, şofer: “Cred că principalele puncte la revizuirea Constituţiei ar trebui să fie delimitarea atribuţiilor preşedintelui de cele ale premierului pentru a nu mai exista scandaluri, cum au fost cele dintre Băsescu şi Tăriceanu sau cele dintre Băsescu şi Ponta din vara lui 2012. Şi îmi doresc ca preşedintele să fie ales în continuare tot de popor.”

  Virgil Mocan, 43 de ani, şomer: “Sunt de acord cu propunerea minorităţilor naţionale ca România să devină o republică parlamentară. Mai ales că, şi în timpul campaniilor electorale, pentru funcţia de preşedinte al statului au fost foarte multe scandaluri între candidaţii pentru cea mai importantă funcţie din stat. Iar în cazul în care va fi republică parlamentară, atunci partidul care obţine majoritatea în Parlament poate să dea şi candidatul la Preşedinţia ţării, urmând a fi votat de către parlamentari.”

  Silviu Barbu, 25 de ani, student: “Sunt sceptic în privinţa propunerii grupului minorităţilor naţionale ca România să devină republică parlamentară. Mai ales că nici oamenii nu sunt de acord, întrucât nimeni nu doreşte să se întoarcă în vremuri de tristă amintire, când un om conducea ţara de unul singur.”

  Lavinia Stan, 44 de ani, casnică: “Nu sunt deloc interesată de faptul că România ar putea fi republică parlamentară. Am eu probleme mai importante decât să dezbat dacă este bine sau nu ca ţara să se afle sub controlul Parlamentului.”

  Dragoş Niţu, 38 de ani, agent comercial: “După părerea mea, nu cred că ar fi rău ca România să fie republică parlamentară. Iar atunci nu vor mai fi conflicte între preşedinte şi premier sau între şeful statului şi parlamentari. “

  Gheorghe Muntean, 65 de ani, pensionar: “Nu îmi doresc deloc ca România să fie republică parlamentară. După părerea mea, cred că este mai bine ca România să fie o republică semiprezidenţială aşa cum este în prezent, în care şeful statului să fie ales de către cetățeni, şi nu doar de către parlamentari.”  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts