More  Fiscul sătmărean luptă cu cel bihorean pentru sediul regional

  mircea-ardelean
  Directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, a precizat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că sediul viitoarei Direcții Generale a Finanțelor Publice pentru Regiunea de Nord-Vest ar trebui să fie la Satu Mare deoarece performanțele Fiscului sătmărean recomandă acest lucru. De asemenea, a adăugat că va face lobby în acest sens. Potrivit directorului Ardelean, dacă sunt luate în considerare performanțele realizate de direcțiile fiscale din cele șase județe care compun Regiunea de Nord-Vest, doar Fiscul din județul Bihor ar mai putea emite pretenții pentru sediul regional.

  DGFP Satu Mare, locul doi pe țară la încasări

  În prima parte a întâlnirii cu presa de ieri, directorul DGFP Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, a afirmat că rezultatele obținute în primele patru luni ale acestui an au propulsat Fiscul sătmărean pe locul doi pe țară ca procent de încasări. Astfel, în luna aprilie, planul de încasări a fost depășit cu 16,72%, adică la bugetul de stat au fost încasate cu aproape 13 milioane de lei mai mult decât era planificat, lucru ce a situat instituția sătmăreană pe locul patru pe țară pentru perioada respectivă. În schimb, în primele patru luni ale acestui an planul de încasări a fiscului sătmărean a fost depășit cu aproape 7 procente, adică cu peste 20,4 milioane de lei, lucru ce a propulsat instituția sătmăreană pe locul doi pe țară, după județul Botoșani. Directorul DGFP a precizat că aceste rezultate deosebite au fost obținute datorită faptului că salariile bugetarilor au fost date mai repede, astfel că impozitul pentru aceste salarii a fost încasat la finele lunii aprilie.

  Tot în primele patru luni ale acestui an, arieratele au scăzut cu peste 31,5 milioane de lei, de la 144,6 milioane de lei la 113 milioane de lei. De asemenea, au fost emise peste 14.700 de somații pentru 120,4 milioane de lei, din care au fost plătite 8.032, în sumă totală de 25 de milioane de lei. Fiscul sătmărean a mai executat aproape 7.000 de popriri pe conturi pentru 46,3 milioane de lei, din care au fost încasate peste 10 milioane de lei, rezultate din 4.000 de popriri.

  În urma celor aproape 500 de inspecții fiscale realizate în primele patru luni ale acestui an, au fost atrase suplimentar la bugetul de stat peste 31 de milioane de lei. Totodată, au fost întocmite și 21 de sesizări penale pentru evaziune fiscală, în valoare totală de peste 15 milioane de lei.

  Reorganizarea Fiscului pe regiuni

  În cea de a doua parte a conferinței de presă, directorul DGFP a făcut unele precizări cu privire la măsurile de reorganizare care urmează a fi luate până în toamna acestui an. Astfel, reforma de ordin fiscal din România vizează înființarea Direcțiilor Generale Regionale ale Finanțelor Publice. Aceste entități vor fi înființate în fiecare regiune a țării și vor înlocui actualele direcții generale ale finanțelor publice județene, care vor fi transformate în administrații financiare județene. Față de acest aspect, directorul Mircea Ardelean a afirmat că, potrivit performanțelor finanțelor din cele șase județe care compun Regiunea de Nord-Vest, Fiscul sătmărean, care ocupă locul doi pe țară ca procent de încasări, ar fi cel mai îndreptățit să găzduiască sediul regional. Un alt atu al DGFP Satu Mare este însuși sediul instituției, nou și modern, care poate asigura o bună funcționare a viitoarei instituții regionale.
  Dintre direcțiile județene din zonă, doar cea din județul Bihor, situată pe locul 5 pe țară, ar putea emite pretenții la șefia Direcției regionale, deoarece celelalte instituții din regiune au performanțe slabe. “Ni s-a spus că primul criteriu pentru a deține centrul regional va fi performanța direcțiilor județene, lucru la care județul nostru este pe primul loc. O să fac lobby pentru ca sediul Direcției Regionale a Finanțelor Publice pentru Regiunea de Nord-Vest să rămână la Satu Mare”, a afirmat Mircea Ardelean.
  O altă măsură vizează înființarea Direcției Antifraudă, care va fi formată din funcționarii Gărzii Financiare și ai Direcției Județene de Accize și Operațiuni Vamale. Directorul DGFP a mai precizat că niciun angajat nu va fi disponibilizat, ci doar vor fi făcute unele mutări.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE