More  Negreștiul întărește parteneriatul cu Csengersima

  fedorca

  Proiectul transfrontalier “Consolidarea și armonizarea colaborărilor economice transfrontaliere în regiunea Szatmar”, implementat de Primăria din Csengersima (Ungaria) și Primăria orașului Negrești Oaș, manageriat de Nonprofit KFT, a cărui seminar de închidere s-a desfășurat ieri la Complexul “Valea Măriei”, oferă agenților economici din cele două zone oportunități noi de afaceri. Totodată, acest proiect a întărit și mai mult parteneriatul între cele două localități înfrățite.

  La manifestarea de ieri au fost prezenți primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, primarul din Csengersima, Kolto Zoltan, reprezentantul firmei Nonprofit KFT, Apati Gyorgy – managerul proiectului, consilieri locali din cele două localități partenere, oameni de afaceri din cele două zone, precum și alți invitați.

  În cuvântul său de deschidere, primarul Aurelia Fedorca a afirmat că în urma studiului efectuat în cadrul proiectului, atât orașul Negrești Oaș cât și Csengersima au aceleași probleme de natură economică, dificultăți care pot fi rezolvate printr-o bună conlucrare între cele două localități. Afirmând că autoritățile locale din Negrești Oaș doresc dezvoltarea zonei, în special în domeniul turismului balnear la Valea Măriei și a celui montan la Luna Șes, primarul Fedorca i-a invitat pe oamenii de afaceri maghiari să investească în cele două obiective turistice.
  La rândul său, primarul din Csengersima, Kolto Zoltan, a declarat că de-a lungul timpului au fost inițiate mai multe proiecte în parteneriat cu localități din județul nostru în vederea dezvoltării relațiilor bilaterale. Reprezentând o zonă ai cărei locuitori trăiesc în special din agricultură, primarul din Csengersima a mai spus că își dorește ca în urma acestui proiect să fie dezvoltată și industria invitându-i, la rândul său, pe oamenii de afaceri din Oaș să investească în diferite proiecte de dezvoltare. Totodată, managerul Apati Gyorgy a afirmat că prin proiectul încheiat ieri au fost puse bazele unei colaborări fructuoase între întreprinzători din Csengersima și din zona Oașului, lucru ce va duce la dezvoltarea celor două localități.
  S-a trecut apoi la prezentarea studiului “Rezultatele analizei economice a județului Satu Mare”, potrivit căruia se poate trage concluzia că din punct de vedere economic, colaborarea între cele două zone este neabordată în multe domenii de activitate. O eventuală cooperare economică și comercială transfrontalieră promite progrese semnificative atât în ceea ce privește dezvoltarea locală cât și regională. Totodată, în cadrul studiului, au fost determinate obiectivele strategice comune ale celor două regiuni care au în vedere crearea unui mediu economic competitiv, instruirea forței de muncă în funcție de nevoile pieței precum și îmbunătățirea calității serviciilor publice.

  Proiectul transfrontalier “Consolidarea și armonizarea colaborărilor economice transfrontaliere în regiunea Szatmar”, implementat de Primăria din Csengersima (Ungaria) și Primăria orașului Negrești Oaș, manageriat de Nonprofit KFT, face parte din Programul de Cooperare Transfrontalier Ungaria-România 2007 – 2013, a fost început în martie anul trecut și finalizat ieri. Valoarea totală a proiectului a fost de 53.761 de euro, finanțat din fonduri europene.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE