Sătmărenii, fani declarați ai Facebookfacebook

Municipiul Satu Mare este lider detașat în județ când vine vorba despre posesorii unui cont activ pe arhicunoscutul site de socializare Facebook. Mai exact, un sătmărean din doi își ține la curent cunoscuții cu ultimele informații din viața lor prin intermediul internetului. În schimb, situația este total diferită când vine vorba despre celelalte localități. De exemplu, în Carei, al doilea municipiu al județului, doar unul din trei localnici deține un cont activ, în timp ce în alte localități statistica spune că doar o persoană din zece alege să socializeze în mediul on line.

Facebook face ravagii în Satu Mare
Numărul deținătorilor unui cont activ pe Facebook a crescut cu peste 10 procente la nivelul municipiului reședință de județ. Mai exact, dacă la nivelul lunii august a anului trecut era înregistrat un procent al utilizatorilor de 63% din totalul utilizatorilor la nivel de județ, la nivelul lunii mai a acestui an procentul a crescut cu peste 10 procente, mai exact a ajuns la 74,65%. Mai exact, în municipiul Satu Mare există un număr total de 57.020 de utilizatori. Chiar dacă doar un careian din trei deține un cont activ pe Facebook, numărul utilizatorilor a crescut în mod evident, de la 5.320 de utilizatori în august 2012 la 7.220 de utilizatori în mai 2013.

Restul județului nu se înghesuie în mediul virtual
Dacă luăm în calcul populaţia judeţului – 336.117 locuitori – rezultă că un sătmărean din zece are profil pe acest site de socializare. La nivelul orașelor conduce Negrești-Oașul cu 2.460 de utilizatori la o populație de 10.040 locuitori, potrivit ultimului recensământ. Există, pe de altă parte, şi localităţi în care numărul utilizatorilor a crescut. Astfel, la Negreşti sunt înregistraţi 2.460 de utilizatori la o populaţie de 10.040 locuitori, în creştere cu 60 de persoane, având în vedere că la finalul anului trecut s-au înregistrat 2.400 de utilizatori. O creștere s-a înregistrat și la nivelul Tăşnadului, respectiv de la 1.680 de utilizatori, raportat la o populaţie de 8.738 de locuitori, la nivelul anului trecut, la un număr de 1.900 de utilizatori în luna mai a acestui an. La coada clasamentului se află orașele Livada cu doar 580 de utilizatori, respectiv Ardud cu 560 de deținători de conturi active pe Facebook.

Creştere exponenţială în mediul rural
Trendul devine crescător odată cu trecerea înspre mediul rural, ceea ce indică faptul că deşi cei mai mulţi utilizatori se află în mediul urban, internauţii din mediul rural nu pierd ritmul. Ca să exemplificăm, într-una dintre cele mai mari comune din judeţ – Sanislău – sunt înregistraţi un număr de 440 de utilizatori, faţă de cei 280 de utilizatori înregistraţi în cursul anului trecut. Raportat la o populaţie de 3.589 de persoane rezultă faptul că 12% din localnici se regăsesc pe www.facebook.com.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts