Asociaţia GAL Someş – Chioar, cu sediul în localitatea sălăjeană Mirşid, este o formă asociativă de parteneriat public-privat, formată din 70 de membri. Ea gestionează un proiect european, informează, animează teritoriul, primeşte şi selectează proiectele propuse de către locuitorii din teritoriul acoperit de GAL, finanţează proiecte din bugetul alocat de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
Asociaţia GAL Someş – Chioar a luat fiinţă în februarie 2013, în urma selectării pentru finanţare în octombrie 2012 a Planului de dezvoltare a parteneriatului iniţial depus în sesiunea 1 martie – 2 mai 2012, urmând ca în martie 2013 să primească autorizaţia de funcţionare din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Direcţia Generală Dezvoltare Rurală, Autoritatea de management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Activitatea concretă a Grupului de Acţiune Locală Someş – Chioar se axează pe informare şi comunicare, apel către cetăţeni pentru întocmirea de proiecte, organizarea procesului de verificare şi decizie asupra proiectelor depuse şi în final monitorizarea proiectelor. Teritoriul Asociaţiei GAL Someş Chioar este compus din comunele Bălan, Mirşid, Năpradea şi Someş Odorhei (din judeţul Sălaj) şi Valea Chioarului şi Boiu Mare (din judeţul Maramureş). Numărul de locuitori cuprinşi în teritoriu este de 16.146. Parteneriatul semnat pentru participarea la procesul de selecţie a Grupului de Acţiune Locală Someş – Chioar este format din 7 reprezentanţi ai administraţiei publice locale, 44 de reprezentanţi ai sectorului civil şi 17 reprezentanţi ai sectorului economic. Din cei aproximativ 70 de membrii semnatari ai parteneriatului pentru constituirea Asociaţiei GAL Someş – Chioar, 15 sunt femei, reprezentanţi legali ai agenţilor economici sau persoane fizice individuale, iar 29 sunt persoane cu vârsta sub 40 de ani.
Planul de Dezvoltare Locala a teritoriului Someş – Chioar include creşterea competitivităţii exploataţiilor agricole în curs de restructurare şi creşterea viabilităţii economice a fermelor de semi-subzistenţă; încurajarea fenomenului de asociere pentru creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier; încurajarea tinerilor fermieri pentru realizarea investiţiilor; diversificarea economiei şi dezvoltarea sectorului non-agricol, dar şi îmbunătăţirea calităţii mediului social, natural şi economic din teritoriul Someş – Chioar. În centrul obiectivelor operaţionale se află cele legate de protejarea mediului prin implementarea acţiunilor pentru conservarea patrimoniului natural, dar şi dezvoltarea economiei în strânsă legătură cu protejarea mediului. Primarul comunei sălăjene Mirşid, Călin Bereschi, este reprezentantul legal al Grupului de Acţiune “Someş – Chioar”, asociaţia fiind al patrulea GAL înfiinţat în judeţul Sălaj.
Iulian Duma