Agresivitate strategicăEste tardivă şi inutilă aprecierea că acordul de coabitare pe care Victor Ponta l-a semnat cu exsuspendatul şi cvasidemisul locatar din Dealul Cotroceni era de la bun început sortit eşecului. Nu ne rămâne acum decât să constatăm că, depăşind orice limită de bun simţ, numitul Traian Băsescu nu ratează niciun prilej să convingă populaţia că a greşit faţă de el şi politica lui înţeleaptă, lăsându-se amăgită de liderii USL şi mandatând această formaţiune printr-un scor covârşitor. Depăşindu-şi prerogativele, Traian Băsescu s-a înghesuit pe la televiziunile care îl slujesc sau a susţinut penibile conferinţe de presă la Cotroceni făcând pe profesorul atoateştiutor, cu scopul exclusiv de a ridiculiza aproape orice proiect al noului Executiv. Şi mai cu seamă al premierului Victor Ponta.
Dincolo de orice alte detalii arhicunoscute, este de o gravitate uriaşă faptul că, după ce a prăbuşit economia şi sectorul social aducându-i pe români la disperare, Traian Băsescu îşi extinde agresivitatea şi asupra politicii externe a ţării. Domeniu în care România a pierdut permanent teren fiind marginalizată în Europa şi în lume din cauza prestaţiei inabile şi stupide a preşedintelui-jucător. Victor Ponta a recuperat, nu fără eforturi susţinute, dar cu înţelepciune diplomatică, multe din pagubele de imagine, provocate de cel care nu s-a aflat decât rarisim pe lista de invitaţi a omologilor săi.

Care l-au ignorat sau, după caz, l-au ocolit. Dar cu orgoliu şi cu vădită invidie, fiecare vizită peste hotare a premierului, foarte bine primit peste tot, a avut parte de ironiile de prost gust ale lui Traian Băsescu, deranjat la culme de noua deschidere de politică externă a României.
Lipsit de scrupule, ilegitimul din Deal a bagatelizat relaţia româno-germană construită în mod vizibil de Ponta prin întâlnirea sa cu cancelarul Merkel. A făcut-o din nou brutal, când premierul a repornit relaţiile de prietenie şi colaborare româno-chineze. În sfârşit, premierul României se pregăteşte pentru o vizită la cel mai înalt nivel pentru a relua relaţiile româno-ruse. În aceste condiţii, Traian Băsescu s-a grăbit să complice lucrurile, afirmând repetat că operaţiunea de extragere şi aducere la Bucureşti a lui Omar Hayssam este neautorizată. Strategia parşivă a lui Băsescu porneşte de la faptul că atunci când preşediţia americană a anunţat că va permite livrarea de arme insurgenţilor sirieni, Moscova a precizat că nu va tolera operaţiuni neautorizate în Siria. Declaraţiile iresponsabile ale lui Băsescu, care lasă descoperite serviciile participante la operaţiune, ar putea duce la suspiciunea că americanii au ştiut de ea şi, eventual, au susţinut-o logistic sau nemijlocit, încălcând înţelegeri diplomatice statornicite. În acelaşi timp, ar putea compromite preconizata întâlnire de la Moscova a premierului Ponta pe aceeaşi temă a unei operaţiuni neautorizate.
Există, fără îndoială, şi numeroase alte motive pentru care PNL ia în calcul iniţierea unui nou demers de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Ceea ce ar fi şi pe placul multor români, suprasaturaţi de agresivitatea strategică şi parşivă a cvasidemisului din Deal.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts