More


  Careiul se transformă în capitala culturală a judeţului

  - Advertisement -

  carei01

  Careiul se va transforma în capitala culturală a judeţului în luna august. Şi asta pentru că Zilele Careiene, ajunse la ediţia a XVII-a, vor fi precedate de un festival medieval, de tradiţionalul AugustFest, precum şi de două zile ale folclorului românesc, maghiar şi şvăbesc. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă de către primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen, alături de directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Carei, Bogdan Georgescu, respectiv de către directorul Biroului Comercial din cadrul Primăriei Carei, Sebastian Egli. Edilul şef careian îşi propune ca în următorii ani să transforme Careiul în principala destinaţie turistică din judeţ, în condiţiile în care, în opinia sa, jumătate din turiştii care vin în judeţ ajung la Carei.

  Zilele Careiului, în perioada 10-11 august
  Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, a anunţat ieri că ediţia din acest an a Festivalului Villa Karul, cum au fost redenumite Zilele Careiene, se vor desfăşura în perioada 10-11 august. Zilele Careiene, ajunse la ediţia a XVII-a, vor fi precedate de un festival medieval, de tradiţionalul AugustFest, precum şi de două zile ale folclorului maghiar şi şvăbesc, respectiv românesc. Spre deosebire de ediţiile precedente, în acest an manifestările vor fi organizate în partea de lângă turnul de apă a parcului dendrologic. “Careienii îşi doresc ca aceste manifestări să fie organizate an de an, indiferent de situaţia financiară mai grea provocată de criză. Zilele Careiene, aflate la a XVII-a ediţie, vor fi precedate, conform tradiţiei, de Festivalul AugustFest. În privinţa bugetului pentru scenă şi programele cultural-artistice a fost alocată suma de 100.000 lei. Nu mi se pare o sumă foarte mare. Dacă ne gândim că oraşul nostru nu are un teatru, de exemplu, consider că măcar atât merită şi careienii. Aş vrea să mai spun că prima ediţie, în 1997, am decis-o tot eu, pentru că toţi careienii meritau o sărbătoare a lor. Ne-am gândit să transformăm, la acea dată, totul într-un festival al lubeniţelor. Acum, în schimb, consider că evenimentul s-a deteriorat în ultimii ani, a alunecat într-un fel de bâlci, cu tot felul de saltimbanci. De aceea vrem să transformăm acest eveniment într-unul cultural, de mare ţinută. Cred că a venit vremea să devenim mai serioşi”, a declarat primarul Careiului, Kovacs Eugen.

  Sărbătoare într-o nouă locaţie
  La fel ca şi anul trecut, Zilele Careiene vor fi precedate de Festivalul AugustFest. Conducerea Primăriei Carei a decis ca manifestările să nu mai fie organizate în centrul oraşului, pe strada 1 Decembrie 1918. “Manifestările se vor desfăşura în grădina Castelului Karolyi, în partea situată lângă turnul de apă. Acolo există loc suficient şi, în plus, este şi umbră. Zona a fost deja curăţată de vegetaţie. Spre deosebire de centrul oraşului, aflat în plină reabilitare, în noua locaţie nu se pot face distrugeri iremediabile. Adevărul este că am încercat să găsim alte locaţii, dar Parcul Karolyi a fost singura soluţie. Probleme vom avea cu focul de artificii, pe care nu îl putem organiza decât în faţa Monumentului Ostaşului Român. Vom încerca pe cât posibil să protejăm spaţiul verde”, spune primarul Eugen Kovacs.

  Un august fierbinte la Carei
  Organizatorii şi-au propus ca evenimentele să se ridice cel puţin la nivelul celor de anul trecut. “Vrem să organizăm o serie de manifestări de înaltă ţinută. În zilele de 3 şi 4 august organizăm la Carei un festival medieval. Pe lângă localnici, ne propunem să atragem şi turişti în localitatea noastră. În zilele de 5, 6 şi 7 august va avea loc o nouă ediţie a tradiţionalului Festival AugustFest. Întrucât la Zilele Careiene vom avea o singură scenă, în zilele de 8 şi 9 august vom organiza două zile ale folclorului, una dedicată folclorului românesc, iar cealaltă folclorului maghiar şi şvăbesc. Zilele Careiene, care se vor desfăşura în perioada 10-11 august, vor încheia şirul de manifestări cultural-artistice din luna august”, ne-a declarat directorul Direcţiei de Cultură, Bogdan Georgescu. Pentru Zilele Careiului capul de afiş va fi Alex Velea şi Anda Adam.

  Turism de toate felurile
  Autorităţile careiene îşi propun ca în următorii anii să transforme municipiul în principalul centru cultural şi turistic al judeţului. Careiul va fi prezent cu propriile oferte pentru iubitorii de vacanţe la târgurile de profil din acest an, încercând să treacă de la turismul de tranzit la unul de week-end, cultural, şi, de ce nu, unul de recreere şi tratament. Investiţiile în infrastructură aduc tot mai mulţi turişti spre Carei şi asta le dă încredere autorităţilor că lucrurile merg tot mai bine în ceea ce priveşte transformarea celui de-al doilea municipiu din judeţ într-un centru cultural şi turistic, chiar dacă mai sunt probleme ce ţin de oferta limitată a serviciilor hoteliere. Obiectivele sunt îndrăzneţe, şi asta pentru că în trei ani de zile Careiul va trebui să poată să ofere 200 de camere de hotel de cel puţin 3 stele. Autorităţile sunt convinse că restaurarea Castelului, care l-a plasat pe locul şapte în topul celor mai vizitate muzee din ţară, împreună cu apele termale, reprezintă cea mai importantă resursă a oraşului. În plus, Primăria pregăteşte o colaborare cu Şcoala Băimăreană de Pictură, care va asigura o expoziţie permanentă în următorii 15 ani la Castelul Karolyi. Investiţii se fac şi în infrastructura rutieră, nu doar în cea hotelieră. În plus, se aşteaptă finalizarea în cursul anului viitor şi a secţiei de recuperare din cadrul Spitalului Carei, care va deschide drumul pentru turismul balnear şi pentru cel medical.

  Silvia Spanciu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img