More  Două decenii de abuzuri ale comisarului şef Chiş Vasile Radu

  - Advertisement -

  x

  Între comisarul şef Chiş Vasile Radu, destituit recent de la comanda Poliţiei municipiului Carei, şi senatorul nimănui Marian Valer există o legătură trainică şi tainică. Cei doi au folosit de-a lungul timpului cam aceleaşi metode cu iz penal, cele mai uzitate fiind şantajul şi abuzul în serviciu. Surse bine informate au relatat cu lux de amănunte principalele coordonate pe care comisarul şef Chiş Vasile Radu a ajuns din postura de umil subofiţer în cea de ditamai comisarul şef, care a ocupat taman fotoliul de comandant al Poliţiei municipiului Carei. Ghinionul său, şi norocul cetăţenilor, a făcut ca acesta să se înhăiteze cu senatorul şantajist, fapt care i-a grăbit decăderea. La fel cum se va întâmpla şi cu ceilalţi locotenenţi ai senatorului nimănui. “Dreptate până la capăt!”, vorba unui slogan electoral.

  Chiş Vasile Radu, scurt istoric
  Comisarul şef Chiş Vasile Radu a prestat în perioada postdecembristă ca şef de post prin judeţul Satu Mare, printre activităţi având şi sarcini pe linie de securitate. Mai pe şleau, a făcut poliţie politică. În anul 1992, eroul nostru a fost avansat la gradul de locotenent şi a fost repartizat la Poliţia oraşului Tăşnad, la Compartimentul Ordine Publică. În anul 2001 este numit şef al Poliţiei oraşului Tăşnad, pentru ca în 20 septembrie 2006, din cauza multiplelor reclamaţii la adresa sa şi a unor abateri disciplinare, respectiv a managementului defectuos, să fie mutat disciplinar tot ca şef la Poliţia oraşului Negreşti-Oaş. După şase luni, în urma unor intervenţii politice este mutat din nou la Poliţia oraşului Tăşnad, ocupând funcţia de şef al Poliţiei. Din data de 1 septembrie 2007 a fost numit şef al Poliţiei municipiului Carei, iar în prezent a fost detaşat la Poliţia Şimleu Silvaniei.

  Să râdem cu poliţia
  O faptă cât se poate de hazlie a avut loc în data de 18.09.2006, când Chiş Vasile Radu a făcut o vizită la una din apropiatele sale la Spitalul Tăşnad, maşina poliţiei lăsând-o în stradă, cu uşa deschisă şi cheia în contact. Dr. Ghiţiu Anton s-a urcat în maşina poliţiei şi a plecat la plimbare în oraş, cu girofarul maşinii pornit, după care a lăsat maşina în locul iniţial, unde era aşteptat de Chiş Vasile Radu, care l-a şi dus la sediul poliţiei pentru a-i lua declaraţie privind furtul maşinii. Dr. Ghiţiu Anton a refuzat să dea declaraţia şi a fost ameninţat de către Chiş Vasile Radu că dacă va fi întrebat de vreun organ de control şi va confirma cele întâmplate îi va face dosar penal pentru furtul maşinii de poliţie. Martorul întregii poveşti este Heningher Floare, o apropiată a lui Chiş Vasile Radu.

  Nepotismele familiei Chiş
  În anul 2006, comisarul şef Chiş, prin intervenţii la conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare, îi angajează direct în cadrul Poliţiei pe fiii săi Ionuţ şi Bogdan, pe care îi repartizează la postul de poliţie Santău. După mutarea sa disciplinară la Negreşti-Oaş îi mută la Poliţia Oraşului Tăşnad. După ce revine la Poliţia Tăşnad îi mută la Serviciul Poliţiei Rurale Satu Mare, iar după ce este promovat la comanda Poliţiei Carei îl aduce din nou pe fiul său la Poliţia Tăşnad.
  Surse bine informate ne-au relatat cum în data de 31.07.2007 fiul comisarului şef Chiş Vasile Radu, respectiv Chiş Bogdan, a condus un autoturism, aflat în proprietatea tatălui său, cu numărul de înmatriculare SM 01 TWN pe DN 19A, în satul Sărăuad intenţionând să depăşească o combină agricolă, condusă de Szekely Marton din localitatea Sărăuad, a comis un accident, acroşând cu maşina partea din spate a combinei. La faţa locului a fost chemat de către Chiş Vasile Radu un agent de circulaţie, respectiv pe Costan Gheorghe, rudă a comisarului şef, pentru a efectua cercetarea la faţa locului. Lucru şi mai grav, autoturismul a fost radiat din circulaţie la data de 02.11.2005, de mai bine de doi ani, dar cu toate acestea comisarul şef Chiş, precum şi copiii săi, şi anume Chiş Ionuţ – agent de poliţie şi Chiş Bogdan – agent de poliţie, şi-au permis să eludeze legea şi să circule nestingheriţi cu acel autoturism, cu aceleaşi numere de înmatriculare până la data accidentului. Acest lucru poate fi confirmat de Domuţa Ioan, Hodorog Sorin, Uivari Carol, Cigan Valeriu, Tătar Sorin, Vedinaş Constantin, respectiv de poliţiştii activi din cadrul Poliţiei Tăşnad şi a arhivelor Serviciului de Înmatriculări. Asta în cazul în care interesează pe cineva. În completare am mai putea spune că autoturismul a fost reparat la atelierul ACR Tăşnad de către Olar Dorel, Olar Ioan (tinichigiu) şi Sas Petru. Şi ca meniul să fie complet, la data de 19.09.2007, comisarul şef Chiş a înmatriculat autoturismul pe numele fostului proprietar Soponoş Cristian Gheorghe, fără ca acesta să aibă cunoştinţe de acest lucru.

  Hoţi în toată regula
  După ce două autoturisme aparţinând Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare au fost parcate în curtea Poliţiei Tăşnad, respectiv un autoturism Dacia şi un autoturism Aro, poliţiştii din Tăşnad, coordonaţi de Chiş Vasile Radu, au început prăduirea acestora. Astfel, cu ştiinţa comisarului şef Chiş, subalternii săi agent principal şef Chiorean Ioan şi alţii au descompletat autoturismele, au înlocuit piesele bune ale acestora cu altele defecte pentru a fi folosite în scop propriu la autoturismele personale şi ale cunoştinţelor lor. Acest lucru poate fi confirmat de către Gheighes Vasile din Tăşnad, căruia i-au fost oferite spre vânzare anumite piese auto. De asemenea, în perioada când comisarul şef Chiş a fost comandant, agentul şef Chiorean Ioan îşi permitea ca în fiecare zi de vineri (zi de piaţă la Tăşnad) să o ducă pe mama sa din satul Blaja în Tăşnad cu maşina poliţiei, parcurgând circa 10 km pentru a-şi face cumpărăturile.

  Şeriful Careiului
  În cursul anului 2007, Chiş Vasile Radu a fost numit şef la Poliţia municipiului Carei, după ce în prealabil a fost şeful Poliţiei Oraşului Tăşnad. Prin Carei se povesteşte că subordonaţii acestuia, cu ştirea lui, sunt asociaţi la o firmă de pază, de unde ar avea beneficii, printre aceştia fiind şi ofiţerul Parasca Robert, care după ce a absolvit şcoala de agenţi de poliţie, în numai trei ani a fost promovat ofiţer, la recomandarea lui Chiş Vasile Radu şi numit de acesta şef Birou Judiciar la Poliţia municipiului Carei, schimbându-l pe ofiţerul Mihai Trânc. Se mai ştie că a ţinut blocat postul şef Birou Ordine Publică la Poliţia municipiului Carei timp de doi ani, deşi la concurs au participat doi poliţişti, unul fiind absolvent al Academiei de Poliţie – Ştefan Kato, iar cel de-al doilea având facultatea de agronomie, respectiv Copil loan, fiindu-i un lucrător apropiat de sufletul lui Chiş Vasile Radu, pe care l-a numit şef Birou Ordine Publică, deşi a căzut testul psihologic. Până recent, comisarul şef Chiş a făcut naveta zilnic cu maşina Poliţiei municipiului Carei, Biroul Poliţiei Rurale, cu numărul de înmatriculare B 52 KWG pe ruta Tăşnad – Carei (26 km), împreună cu subinspectorul Păştian Ovidiu – promovat tot de Chiş Vasile Radu, ambii domiciliaţi în oraşul Tăşnad. Acest lucru poate fi confirmat de către ofiţerii de serviciu ai Poliţiei oraşului Tăşnad şi cei ai Poliţiei oraşului Carei.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts