More



    Fermierii sălăjeni luați la puricat

    Conform Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Sălaj, în această perioadă are loc controlul la fața locului în vederea verificării suprafețelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată pentru anul 2013.
    Astfel, pe baza reglementărilor europene și naționale, fermierii trebuie să respecte anumite condiții atunci când depun cereri unice de plată, cum ar fi: exploatarea unui teren agricol să se facă pe o suprafață de cel puțin un hectar, cu suprafața parcelei agricole de cel puțin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei este de cel puțin 0,1 hectare. Totodată, în cazul livezilor tradiționale, suprafața minimă eligibilă a parcelelor trebuie să fie de 0,3 hectare.
    De asemenea, este nevoie de respectarea cerințelor de eco-condiționalitate, reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației, respectiv: bunele condiții agricole și de mediu, cerințele legale în materie de gestionare, cerințele minime relevante pentru măsura de agro-mediu.
    Pentru subvenția pe suprafață în anul 2013, în Sălaj au fost depuse 24.684 de cereri, dar nu toate suprafețele vor fi supuse controlului. Există două tipuri de control: control prin teledetecție (prin satelit) și control clasic, pe teren. Pentru controlul prin teledetecție au fost alese aleatoriu, de către APIA națională, trei zone: zona Șimleului (la granița cu județul Bihor), zona Cehului (la granița cu județul Satu Mare) și zona Zimborului (la granița cu județul Cluj). Totodată, va fi controlată prin teledetecție și o mică parte din hotarul comunei Someș Odorhei.
    De controlul clasic, pe teren, vor avea parte 121 de fermieri din comuna Ileanda. Termenul de finalizare a controalelor la fața locului este 30 septembrie.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE