More



    Legătură pe două roţi între România şi Ungaria

    bibileta

    Printr-un proiect transfrontalier cu finanţare europeană a fost construită o pistă pentru biciclişti de 45 km între Satu Mare şi Fehérgyarmat, din care 18 km pe partea română şi 27 km pe partea maghiară, care traversează localităţile Vetiş, Oar şi Csenger. Închiderea proiectului şi inaugurarea lucrărilor au avut loc ieri, în prezenţa a zeci de persoane, printre care senatorul UDMR Pataki Csaba, deputatul PSD Octavian Petric, deputatul UDMR Kereskenyi Gabor, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, viceprimarii Radu Roca şi Marcela Papici, directorul Apaserv, Dan Stegerean, respectiv viceprimarul din Csenger (Ungaria), Komlódy Miklós.

    Colaborare transfrontalieră
    Municipiul Satu Mare, în parteneriat cu leader-ul de proiect – Direcţia pentru Protecţia Mediului şi a Apelor Tisa Superioară (HU) şi partenerii asociaţi: Administraţia Naţională Apele Române, Direcţia Apelor Someş-Tisa, Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Comuna Vetiş şi a Oraşului Csenger (HU) – au implementat proiectul HURO/0802/006 cu titlul „Pe apă şi pe două roţi pe râul Someş – HUROVELO”, finanţat de către Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013. Scopul principal al proiectului este interconectarea celor două ţări, România şi Ungaria, prin pistele pentru biciclişti amenajate pe digurile Someşului, care vor servi în totalitate interesului public. Locuitorii din aceste zone vor avea şansa de a circula cu biciclete, patine cu rotile şi scaune cu roţi. Beneficiarii direcţi sunt în primul rând locuitorii oraşelor şi satelor de pe malul Someşului. Prin proiect a fost construită o pistă pentru biciclişti de 45 km între Satu Mare şi Fehérgyarmat, din care 18 km pe partea română şi 27 km pe partea maghiară, traversând localităţile Vetiş, Oar şi Csenger.

    Circa 6 milioane de euro pentru 45 de km
    Valoarea totală a proiectului la semnarea contractului de finanţare a fost de 5.633.562 euro, din care 5.587.930,15 euro, adică 99,19% din valoarea proiectului, au fost obţinute prin fonduri ale Uniunii Europene, respectiv 45.631,85 euro, reprezentând 0,81%, este contribuţia proprie a partenerilor. Durata proiectului a fost de 31 luni, începând din data de 01.01.2011. Valoarea investiţiei pe partea română a fost de 1.623.086 euro, din care contribuţia proprie a fost de 32.461 euro. Pe baza proiectului tehnic elaborat de SC RONO URBANO SRL Oradea, în urma derulării procedurii de licitaţie deschisă, contractul de execuţie a lucrării a fost atribuit asociaţiei SC SAMCIF SA şi SC VAKOND SRL, demararea lucrărilor începând din data de 15.07.2011. Beneficiarii direcţi sunt în primul rând locuitorii oraşelor şi satelor de pe malul Someşului, investiţia asigură circulaţia spre locurile de muncă şi deschide circuitul turistic între cele două ţări vecine.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE