Conform reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Sălaj, înscrierile pentru cea de-a doua sesiune a bacalaureatului s-au încheiat vineri, 19 iulie. Din cei 804 absolvenţi de liceu care s-au înscris la sesiunea de toamnă (august-septembrie) a examenului de bacalaureat, 5 candidaţi sunt din alte judeţe, iar restul sunt din judeţul Sălaj. Dintre absolvenţii sălăjeni, 597 aparţin promoţiei curente, iar 201 sunt din promoţiile anterioare.
Potrivit IȘJ Sălaj, examenele scrise ale acestei sesiuni vor fi susţinute în trei centre, la Liceul Tehnologic ”Voievodul Gelu” Zalău, la Colegiul ”Iuliu Maniu” Şimleu Silvaniei şi la Liceul Teoretic ”Ion Agârbiceanu” Jibou, iar centrul de evaluare a fost stabilit la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău. Potrivit calendarului sesiunii de toamnă, competenţele lingvistice de comunicare orală a limbii române vor fi evaluate în perioada 19-20 august, iar între 19 şi 21 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.
Competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se vor desfăşura în zilele de 20 şi 21 august, iar evaluările competenţelor digitale vor avea loc în intervalul 22-23 august.
Probele scrise vor debuta în 26 august, cu proba la limba şi literatura română, urmată, în 27 august, de cea la limba şi literatura română pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale. Proba obligatorie a profilului va avea loc în 28 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării în 30 august.
Rezultatele vor fi afişate în 2 septembrie, până la ora 12.00, iar eventualele contestaţii vor putea fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 16.00. Soluţionarea contestaţiilor se va face în intervalul 3-4 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afişate în 5 septembrie.
Conform datelor oficiale, în județul Sălaj, după prima sesiune a bacalaureatului, în urma soluţionării contestaţiilor, procentul de promovare a fost de 58,34%. Din cei 2.225 de candidaţi care s-au prezentat la bacalaureat, 1.298 au reuşit să promoveze examenul. Cele mai bune rezultate s-au înregistrat la liceele teoretice (79,51% dintre absolvenţi au fost declaraţi promovaţi după prima sesiune) şi la liceele vocaţionale (73,68% dintre elevi au promovat la prima sesiune). Cele mai slabe rezultate au fost înregistrate la liceele tehnologice din județ, unde procentul de promovare a fost de doar 34,01% sau chiar 0%.