More


  Radiografii politice de actualitate

  - Advertisement -

  Premierul Victor Ponta a anunţat recent că, în cazul în care referendumul pentru revizuirea Constituţiei va avea loc simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, noua Constituţie se va aplica viitorului preşedinte, cu excepţia prevederilor referitoare la durata mandatului. Altfel spus, viitorul preşedinte al României ar urma să aibă un mandat de cinci ani, ca şi acum, şi nu de patru ani, cum s-a vehiculat.
  O decizie în acest sens va fi luată la sfârşitul lunii august. În prezent, în interiorul USL sunt vehiculate trei variante cu privire la referendumul de adoptare a Constituţiei. În una din ele, un demers ar urma să aibă loc în toamna lui 2013. Este varianta cea mai puţin probabilă, întrucât, ca urmare a deciziei recente a CCR, pentru ca referendumul să fie validat, trebuie să se prezinte la urne 50% + 1 dintre români, lucru imposibil chiar dacă vicepremierul Liviu Dragnea ar vedea referendumul întinzându-se pe o durată de trei zile.
  Un alt posibil scenariu prevede ca referendumul să aibă loc simultan cu alegerile europarlamentare din mai 2014. Există şi în acest caz riscul ca pragul de 50% + 1 dintre români să nu se prezinte la urne, ştiut fiind că alegerile pentru Parlamentul European nu prea suscită interesul electoratului.

  În sfârşit, propunerea ca referendumul de adoptare a Constituţiei să aibă loc simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale din toamna lui 2014 pare să aibă acordul liderilor USL. Avantajul ar fi acela că, între timp, intră în vigoare şi noua lege a referendumului, cu prag de prezenţă de 30%.

  – Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în cele 28 de state membre UE între 22 – 25 mai 2014. Sondajele arată că prezenţa la urne va fi mai mare decât în trecut. În luna mai, 68% dintre britanici au spus că s-ar prezenta la urne, dublu ca acum patru ani. La fel, în Franţa, 73% dintre alegători ar merge la vot, faţă de 40% câţi au fost în 2009. Mulţi dintre respondenţi au criticat însă direcţia în care se îndreaptă Europa şi, deci, ar putea vota anti-UE. În plus, sute de mii de tineri, şomeri şi frustraţi s-ar putea prezenta la urne, votul acestora făcând ca scrutinul să fie imprevizibil.
  – Guvernul alternativă al PDL va fi condus de Cătălin Predoiu, numit de curând în funcţia de prim-vicepreşedinte al acestui partid. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat că validarea lui Predoiu ca premier din umbră se va face în cadrul unui Consiliu Naţional de Coordonare care se va desfăşura la Baia Mare pe 17 august. La nivelul conducerii PDL s-a decis ca guvernul alternativă să fie alcătuit la începutul toamnei.

  Voicu D Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare