More  Sărbătoare câmpenească de excepţie la Moftin

  - Advertisement -

  moftin01

  Moftinenii s-au distrat pe cinste la cea de-a XIII-a ediţie a zilelor comunei. Adevărul este că moftinenii au şi ce sărbători: Moftinul este comuna cu cele mai multe proiecte europene din judeţul Satu Mare, fapt subliniat de către conducerea Consiliului Judeţean. Evenimentul s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, în frunte cu deputatul Octavian Petric, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, alături de gazda manifestărilor: primarul comunei Moftin, Gheorghe David. Pe scena principală, amenajată în complexul sportiv, au urcat nume grele ale muzicii populare româneşti, respectiv Marius Ciprian Pop şi Mihai Maris – acompaniaţi de Ansamblul Ceatăra din Carei, condus de Adrian Paşca, Ioan Bocşa, Sergiu Cipariu, Ovidiu Olari, Veronica Macarie Moldovan – sub acompaniamentul orchestrei condusă de Ovidiu Barteş, în timp ce capul de afiş al evenimentelor a fost trupa Mandinga.

  Mulţumiri participanţilor
  Evenimentele de ieri au debutat de la ora 11.00 cu un Te Deum religios, urmat de un microrecital al Corului Bisericii Ortodoxe din Moftinu Mic, condus de Doina Bala, respectiv de un moment artistic susţinut de elevii Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul” Moftinu Mic, sub coordonarea directorului adjunct Mihaela Bontea. De la ora 12.00 a avut loc ceremonia depunerii de coroane la monumentul închinat voievodului Mihai Viteazul. Astfel, au depus câte o coroană de flori Primăria Moftin, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Uniunea Social-Liberală, Partidul Democrat-Liberal şi Forumul Democrat German. Manifestările au continuat cu un moment oferit de majorete şi un recital al Fanfarelor reunite de la Petreşti şi Căpleni, conduse de profesorul Mircea Câcu, după care primarul Gheorghe David a declarat deschise Zilele comunei. “Le mulţumesc tuturor celor care şi-au făcut timp ca pe 28 iulie, la cea de-a XIII-a ediţie a Zilelor Moftinului, pe această căldură, să fie alături de noi. Evenimentul este deja o tradiţie şi este, de asemenea, o frântură din istoria zbuciumată a acestor meleaguri. Pe marele voievod Mihai Viteazul nu îl vom mai găsi niciunde în Satu Mare decât la Moftin, atât de viu şi atât de prezent în memoria contemporanilor. Dacă alţii îşi inventează prilejuri de a sărbători, noi le avem deja aici. Este de datoria noastră să învăţăm şi să cinstim importanţa acestor evenimente. Să avem curajul să ne însuşim greşelile, dar să nu ne plecăm capul, să avem demnitate şi să fim cu adevărat o naţiune europeană”, a declarat primarul Gheorghe David.

  Monumentul lui Mihai Viteazul va fi reabilitat
  Deputatul Octavian Petric i-a informat pe localnici că lucrează deja la proiectul privind reabilitarea monumentului voievodului Mihai Viteazul, lucrările urmând să fie finalizate încă în acest an. “Vreau să le mulţumesc tuturor celor care m-au votat şi mi-au acordat încrederea lor. Vreau să îi determin prin ceea ce voi face pentru comuna dumneavoastră şi pe ceilalţi, care nu au ajuns la vot sau nu m-au votat, să aibă încredere în mine că voi face ceva pentru comuna dumneavoastră. Printre primele mele proiecte pentru comuna dumneavoastră se numără şi reabilitarea monumentului închinat marelui voievod Mihai Viteazul. Am făcut toate demersurile pentru a reabilita monumentul şi sper că în acest an vom reuşi să demarăm lucrările”, a spus deputatul Octavian Petric. La rândul său, prefectul Eugeniu Avram a precizat că: “Idealurile în care a crezut Mihai Viteazul până în ultima clipă a vieţii sale sunt mai actuale ca oricând. Vă îndemn, dragi concetăţeni, să fim uniţi, să fim solidari, pentru că numai în asemenea condiţii vom reuşi să ne păstrăm tradiţiile, să ne promovăm valorile”, a precizat Eugeniu Avram.

  Moftinul, campion la proiecte europene
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat că Moftinul este un campion al proiectelor europene, felicitându-i pe edilii locali pentru acest fapt. De asemenea, Adrian Ştef a declarat că are în vedere înfiinţarea unui muzeu închinat lui Mihai Viteazul la Moftin. “Să vă felicit că în fiecare an găsiţi resursele financiare, împreună cu Consiliul Local, să organizaţi evenimente de acest gen pentru fiecare sat aparţinător. Pot să spun că Moftinul este un campion al proiectelor pe fonduri europene. Tocmai de aceea, Consiliul Judeţean este alături de dumneavoastră, pentru că este normal să sprijini primarii care au reuşit să treacă prin hăţişul birocratic. Vreau să vă mulţumesc pentru că aţi fost la Ziua Judeţului, aţi fost prezenţi cu un stand mare şi v-aţi străduit să luaţi Marele Premiu la Festivalul Mămăligii. Pot să vă asigur că veţi avea tot sprijinul Consiliului Judeţean. Poate ar fi bine să înfiinţăm aici, la Moftin, un mic muzeu al lui Mihai Viteazul, pentru că numele marelui voievod se leagă de judeţul Satu Mare prin intermediul comunei dumneavoastră. Acest lucru trebuie să îl preţuim şi să îl prezentăm tuturor”, a declarat Adrian Ştef.
  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a declarat că este o adevărată plăcere pentru orice persoană să intre în Moftin, subliniind faptul că instituţia pe care o reprezintă va sprijini în continuare primăriile din judeţ. “Domnule primar, vă felicit pentru tot ceea ce faceţi, împreună cu Consiliul Local şi cu viceprimarul dumneavoastră.
  Este o adevărată plăcere să intri în comuna Moftin. Această comună este tot timpul în sărbătoare. Aici se vede că este o mână de oameni care vor binele comunităţii. Eu, împreună cu colegul şi prietenul meu, Adrian Ştef, ne-am propus să sprijinim toate comunele din judeţ. Şi pentru prima dată Consiliul Judeţean a alocat fonduri tuturor comunelor care au accesat fonduri europene. I-am ajutat şi le-am plătit cheltuielile aferente creditelor, şi astfel comuna Moftin a beneficiat de 500.000 de lei şi meritaţi, pentru că sunteţi, într-adevăr, campionii proiectelor.”

  CIPRIAN BÂTEA  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts