More



    Elevii sătmăreni îi cunosc pe dacii liberi

    arhe

    În acestă perioadă la Medieşu Aurit arheologii de la Muzeul Judeţean Satu Mare şi elevii de la Colegiul Naţional “Ioan Slavici” fac săpături în locul considerat ca fiind cel mai mare centru de producţie ceramică din arealul european neocupat de romani. După terminarea cercetărilor din această vară, pasionaţii de istorie vor putea afla cu ce se ocupau dacii liberi în zona Medieşului Aurit.

    Lucrările continuă
    Lucrările se continuă pe amplasamentul de anul trecut cu intenţia de a cerceta spaţiile dintre cuptoarele de ars ceramică unde pot fi descoperite anexe ale producţiei ceramice (şoproane, ateliere). În campania din 2013 a fost ţintit centrul aşezării, unde se concentrează cele mai multe ateliere de producţie ceramică. Până acum au fost descoperite trei cuptoare cu atelierele aferente şi şanţurile de fundaţie a unei locuinţe de suprafaţă. Contextele cercetate pot data din a doua jumătate a secolului al II – lea şi prima jumătate a secolului al III-lea d.Hr. Pe baza materialului arheologic aceste cuptoare se pot atribui dacilor liberi. Pe lângă piesele ceramice au fost descoperite şi obiecte cu caracter militar roman (aplici de centură, vârf de săgeată roman), care indică o prezenţă militară romană în zona aşezării.

    Colaborare cu tradiţie
    Colaborarea Muzeului Judeţean Satu Mare cu profesorul de istorie Ovidiu Octavian Onac reprezintă deja o tradiţie. Generaţii întregi de elevi au participat la o astfel de tabără arheologică, găsind aici locul potrivit unde pot învăţa despre arheologie şi pot socializa într-un cadru educativ, învăţând să se descurce singuri, departe de părinţi. Pe langă faptul că elevii îi ajută pe arheologi la săpăturile propriu-zise, aceştia participă la discuţiile pe baza descoperirilor şi au parte de o altfel de distracţie decât cea din cluburi. Aproximativ 15 elevi, coordonaţi de profesorul Ovidiu Octavian Onac şi Radu David, se află acum la Medieşu Aurit, sperând să fie ei cei care îşi pun amprenta pe una dintre descoperiri.
    Alexandra Ardelean

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE