More

    Regal folcloric codrenesc la Oţeloaia

    codru01

    De mai bine de 57 de ani, încă din 1956, în prima duminică după Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, mii de oameni din satele aparţinătoare Zonei Codrului îşi dau întâlnire la Festivalul Folclorului Codrenesc în pădurea de la Oţeloaia. Aşa se face că mii de oameni, veniţi din toată Zona Codrului, pe jos, cu căruţa sau cu maşina au participat ieri la cel mai mare eveniment din zonă, ajuns la a 57-a ediţie. Organizată de Consiliul Judeţean Satu Mare, ediţia din acest an i-a avut ca invitaţi de onoare pe interpreţii de muzică populară Cornelia şi Lupu Rednic. La eveniment au participat deputatul PNL Ovidiu Silaghi, deputatul PSD Octavian Petric, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, primarul comunei Homoroade, Simion Ardelean, şi directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Felician Pop.

    Cel mai vechi festival din Nord-Vestul ţării
    Primul care a luat cuvântul a fost primarul comunei Homoroade, Simion Ardelean, care a dorit să puncteze importanţa celui mai longeviv eveniment popular din judeţ, trecând în revistă şi principalele reuşite pe care Primăria şi Consiliul Local Homoroade le-a bifat în ultimii cinci ani. “Festivalul de la Oţeloaia este momentul în care Codrul, cu multă grijă, îşi scoate din lada de zestre valorile culturale care l-au consacrat. Totodată, este un prilej pentru noi, pentru codreni, să ridicăm nivelul acestei zone, să ieşim la lumină cu tot ce avem noi mai bun şi să promovăm zona Codru, aceste minunat colţ al judeţului şi al Nord-Vestului de ţară. Festivalul de la Oţeloaia este cel mai vechi festival din Nord-Vestul României. Nu scap prilejul de a profita de prezenţa oficialităţilor judeţene şi de a promova această zonă. De cinci ani de când conduc destinele acestei zone cred cu tărie în continuare că ea trebuie ridicată, făcându-se paşi importanţi în dezvoltarea infrastructurii şi a altor obiective. În cinci ani de când conduc destinele centrului zonei Codru, comuna Homoroade, am reuşit să formez un colectiv profesionist, să creez un climat de linişte în Consiliul Local şi astfel am făcut posibil ca în comuna Homoroade să intre peste cinci milioane de euro”, a declarat Simion Ardelean.

    Oţeloaia, un reper cultural
    La rândul său, prefectul Eugeniu Avram, un codrean autentic din Corund, a ţinut să salute manifestările şi să le mulţumească organizatorilor pentru maniera în care înţeleg să promoveze tradiţia şi cultura populară. “Trebuie remarcat faptul că în ciuda vremurilor neprielnice Festivalul de la Oţeloaia a dăinuit. Dar nu doar că a supravieţuit, dar a şi crescut în valoare, reprezentând, la ora actuală, un reper cultural nu doar pentru zona noastră, a codrenilor, dar pentru toată zona de Nord-Vest a ţării. Codrenii au înţeles că prin dăinuirea acestui festival se contribuie din plin la păstrarea identităţii noastre pe aceste meleaguri”, a declarat Eugeniu Avram.
    Deputatul Octavian Petric, la rândul său un codrean de-al locului, le-a urat tuturor participanţilor distracţie plăcută şi i-a îndemnat pe codreni să nu îşi uite tradiţiile. “Astăzi este o zi specială pentru toţi codrenii. Păstrându-ne cu sfinţenie portul, tradiţia şi obiceiurile pot să spun că le oferim copiilor noştri un viitor mai bun şi o identitate proprie”, a subliniat Octavian Petric.

    CJ pune umărul la dezvoltarea Codrului
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, le-a promis localnicilor că forul judeţean le va reabilita întreaga infrastructură rutieră în următorii ani pentru ca zona Codrului să cunoască dezvoltarea pe care o merită. “Festivalul de la Oţeloaia este singura zi din an când totul se îmbracă în straie de sărbătoare aici, în Homoroade şi în satele din jur, când din lada de zestre straiele vechi populare româneşti şi clopul de paie este îmbrăcat de oamenii locului. Să ştiţi că de fiecare dată îmi face plăcere să fiu alături de codrenii mei harnici şi gospodari. Vreau să vă asigur, domnule primar, că atât Consiliul Judeţean cât şi Guvernul României vrem să deschidem drumul aici, peste Codru, de la Solduba către Hodişa. Consider că este un drum important pentru Ţara Codrului şi pentru judeţul Satu Mare. Şi doar aşa, urmărind o dezvoltare echilibrată, dând atenţie şi vechilor cătune româneşti, putem să ne gândim cu adevărat, cu mult optimism, la un viitor pentru Satu Mare. Deci, domnule primar, vă asigur că acest drum va fi un proiect prioritar pe următorul Program Operaţional. Un drum care să pornească din Satu Mare, să treacă prin Codru şi să ajungă dincolo la Hodişa, Socond, în drumul naţional”, a declarat Adrian Ştef.

    Regal folcloric
    Iubitorii de tradiţii şi folclor au participat cu miile duminică la cea de a 57-a ediţie a celui mai important festival al Codrului – Festivalul Folcloric Codrenesc. La fel ca şi în fiecare an, la festival au participat formaţii de dansuri, tarafuri, instrumentişti şi solişti din satele Codrului, care se întâlnesc anual pe lacul de la Oţeloaia pentru a-şi etala frumoasele costume populare şi pentru a prezenta obiceiurile şi tradiţiile arhaice ale zonei. În cadrul pitoresc al pădurii Oţeloaia (Homoroade), începând cu ora 12:00 ambianţa etno-folclorică a fost asigurată de solişti şi formaţii artistice, invitaţi de prestigiu ai artei populare. Astfel, după deschiderea oficială, a avut loc un Te Deum, după care a urcat pe scenă Grupul de dansuri Homoroade, urmat de Nicolae Mureşan, Ansamblul “Ceatăra” şi Ana Holdiş Pop, Petrică Mureşan, Cornelia şi Lupu Rednic, Dănţăuşii din Soconzel şi Cuţa, Ansamblurile “Cununiţa” şi “Cununiţa năzdrăvană”, Grupul “Românaşul” şi Vlad Doroş, Grupul de dansuri “Florile Tărnii”, respectiv Grupul de dansuri din Corund. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Satu Mare, Instituţia Prefectului Judeţului Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale, Primăria şi Căminul Cultural din Comuna Homoroade.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE