More


  Baschet feminin / Sepsi şi Alba Iulia, noile forţe din Liga Naţională

  =

  baschet-feminin

  Cu aproape trei săptămîni înaintea primei etape din Liga Naţională de baschet feminin echipele par a-şi fi definitivat loturile cu care vor ataca noul sezon. Se anunţă un campionat echilibrat în care Alba Iulia şi Sepsi par a fi principalele favorite la titlu. Cele două grupări s-au întărit considerabil şi anunţă bugete consistente. Campioana ICIM Arad a schimbat antrenorul dar merge tot pe mîna americancelor. Deocamdată managerul Marcel Urban nu anunţă obiective măreţe dar speră la o nouă medalie… Cu bugetele serios diminuate, CSM Tîrgovişte şi CSM Satu Mare se gîndesc acum mai degrabă la play-off decît la titlu, loturile fiind subţiate faţă de sezonul trecut. Surpriza ar putea veni de la Alexandria , echipă întărită în această vară, în vreme ce Danzio Timişoara rămîne aceeaşi echipă imprevizibilă. Nova Vita Tîrgu Mureş a adus trei americance, Phoenix Galaţi, două, iar U Cluj Napoca a luat-o pe veterana Ildiko Kajdacsi de la Sepsi.

  Părău şi Wittington la Alba
  Cu un buget pentru sezonul viitor de 230.000 de euro, CSU Alba Iulia se înscrie, alături de Univ.Goldiş ICIM şi Sepsi Sfântu Gheorghe, în lupta pentru campionat şi Cupa României. Echipa antrenată de sârbul Miroslav Popov s-a întărit destul de bine în vară, lotul fiind echilibrat şi alcătuit din româncele Anemarie Părău, Ildiko Nagy, Alexandra Uiuiu şi Larisa Toma, sârboaicele Sasa Cadjo şi Jovana Vukoje, americancele Chastity Reed, Tiffany Brown, Jessika Bradley şi Breanna Salley, plus junioarele Sica Cuzic, Mihaela Gherman şi Andreea Beldian. Alba Iulia s-a reunit devreme, a făcut un stagiu pe litoral, iar recent s-a întors neînvinsă din Serbia, unde a disputat cinci meciuri amicale fără să piardă vreunul. În plus de săptămâna trecută la Alba Iulia a ajuns şi fostul pivot al CSM-ului, Khadijah Wittington. Culmea e că Wittington e a şaptea străină din lot (pe foaia de joc pot fi trecute doar şase), oficialii din Alba fiind tentaţi să se despartă de Bradley!

  Sepsi merge în FIBA CUP
  O altă grupare solidă, care se numără printre favoritele la titlu, este Sepsi Sfântu Gheorghe, singura reprezentantă a României în sezonul viitor al EuroCup. În judeţul Covasna au ajuns jucătoare valoroase, iar achiziţia de top a echipei antrenate de Deri Csaba este fundașul echipei profesioniste din WNBA, New York Liberty, americanca Samantha Prahalis. Tot la Sepsi, unde se vorbeşte de cel mai mare buget din campionat, undeva peste 300.000 de euro, vor juca americancele Sarina Simmons, care vine din NCAA, de la Marguette şi Jasmine Watson, din acelaşi campionat universitar american, dar de la UMASS Massachusetts, sârboaica Zorica Mitov, fostă componentă a Craiovei, bosniaca Lejla Bejtic, ex-Sportul şi componentă a naţionalei din 2005, suedeza Kalis Loyd, jucătoare de naţională, care ultima oară a jucat în colegiul universitar american, pentru Lamar Cardinals, plus Elena Dincă, care şi-a prelungit contractul, Gabriela Cursaru, venită de la Olimpia Braşov şi Andrea Sinka.

  Fleşeriu, antrenor la Târgovişte
  Dacă în vară se vorbea despre o iminentă desfiinţare a echipei feminine de baschet din Târgovişte, nimeni alta decât marea rivală a campioanei Univ.Goldiş ICIM, iată că începutul toamnei aduce veşti bune pentru vicecampioana “en-titre”. Refinanţată de autorităţi cu 500.000 de lei, formaţia din Cetatea Chindiei s-a regrupat şi după numirea în funcţia de antrenor a lui Dan Fleşeriu, fost la Satu Mare, oficialii dâmboviţeni au declanşat o adevărată ofensivă pe piaţa transferurilor. Conform site-ului oficial al celor de la CSM, au semnat, până în acest moment, patru americance: Britney Jones, ultima oară în Islanda, la Fjolnir, Lenita Sanford, care vine de la Work Force (Ungaria), Porsche Poole, de la Hapoel Petah Tikva (Israel) şi ex-arădeanca Porchia Green, care ultima oară a jucat în Cehia, pentru Slovanka MB. Unguroaica Fanni Hutlasa, de la Peac Pecs, plus româncele Kirberg, născută în Germania, Stoenescu, şi ea ex-ICIM şi Huţanu, completează lotul celor din Târgovişte. De remarcat că Hutlasa a fost în primăvară în probe la CSM Satu Mare dar nu a fost păstrată atunci în lot din cauza unor probleme de sănătate.

  ICIM cu Araujo la cârmă
  Campioana “en-titre” Univ. Goldiş ICIM s-a reunit luni. Privind peste transferuri şi lot, la prima vedere mai slab ca în sezonul trecut (Risper, Givens şi Wirth fiind pierderi mari, greu de înlocuit), este clar că noul antrenor, portughezul Jose Araujo, va avea o misiune grea. În evidenţă ies numele americancelor Jence Rhoads, adusă de la Sfântu Gheorghe, Laura Broomfield, care vine de la campioana Portugaliei, Alges, Monica Engelman şi Destiny Williams, ultimele două debutante în Europa, ce vin din NCAA. Monica Brosovszky şi Suzana Milovanovic asigură garda veche, din sezonul trecut, iar în rest avem cinci românce, majoritatea tinere (Mercea, Moraru, Crăciun, Mantea şi Manea), care cu greu îşi vor găsi locul în echipă. Cu un buget de aproximativ 190.000 de euro, Aradul va încerca să reediteze performanţele obţinute în anii trecuţi. Lupta pentru supremaţie în baschetul feminin se anunţă însă destul de echilibrată şi încinsă, noul sezon urmând să debuteze pe 5 octombrie.

  Şapte nume noi la Nova Vita
  De pregătirea echipei se ocupă în continuare Ionel Brustur, dar componenţa lotului a suferit modificări serioase. Faţă de cel care a încheiat sezonul trecut, au rămas doar Mihaela Mihai şi localnicele Gál Emese, Andrada Johana Borşan şi Bartha Borbála. Acestora li s-a adăugat Cristina Gherendi, de la BC Sirius. La capitolul întăriri se află nu mai puţin de şapte jucătoare. Două sunt venite de la Universitatea Cluj: pivotul Meszáros Kata şi Vincze Andrea, jucătoare originară din Ungaria, care evoluează pe poziţiile 4-5. Au mai sosit de la CSM Oradea Alexandra Vlaicu şi Corina Ceauşu, de la SCM U Craiova. Lotul a fost completat cu trei jucătoare străine, toate americance. Acestea vor evolua pe poziţiile 1, 2 şi 4 şi sunt LaQueda Davis, Desrae Evans Souljah şi Brittany Ridley. După o săptămână de pregătire fizică, echipa a trecut la cea tehnico-tactică, urmând să fie puse la punct relaţiile de joc până la startul în campionat. „După primele zile de antrenamente, mă pot declara mulţumit de capacitatea la efort de care au dat dovadă fetele. Cred că faţă de anul trecut ne prezentăm mai bine la acest capitol, la fel şi la talie. Un alt aspect pozitiv este atmosfera din echipă, lucru care îmi dă încredere că vom reuşi un sezon bun şi vom reuşi să ocupăm un loc pentru play-off, acesta fiind şi obiectivul”, a spus antrenorul Ionel Brustur. Altfel CSM Satu Mare va juca vineri la sala LPS de la ora 19 un meci amical cu U Cluj Napoca.
  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img