More

    Pâine cu deficienţe majore în magazinele sătmărene

    paine

    Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare a efectuat în perioada 26.08 – 06.09.2013 o acţiune de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a pâinii şi produselor de panificaţie, produselor de patiserie, a gogoşilor şi covrigilor. Controlul s-a desfăşurat la 31 de operatori economici, respectiv distribuitori şi magazine, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural de pe raza judeţului Satu Mare.

    Printre deficienţele constatate de inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare se numără lipsa menţionării încadrării în data durabilităţii minimale declarată de producători, lipsa afişării preţului de vânzare cu amănuntul exprimat în lei per kilogram sau lei per bucată, respectiv etichetare necorespunzătoare. “La un operator economic din Livada pâinea denumită <<cu cartofi>> şi pâinea neagră nu aveau înscris procentul ingredientului din denumirea produsului. Un operator din Turţ, producător şi comerciant de cozonac cu nucă fără umplutură, nu a respectat ordinea descrescătoare a ingredientelor. La pâinea albă nu se menţiona originea cerealei (grâu), iar la pâinea multicereale denumirea era improprie, deoarece se utiliza făină obţinută doar din o singură cereală (grâu)”, se arată într-un comunicat de presă remis de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare.
    Conform aceleiaşi surse, la 19 operatori din Satu Mare lista ingredientelor nu era descrisă în ordinea descrescătoare a cantităţilor determinate în momentul introducerii în procesul de fabricaţie sau lipsea denumirea ingredientelor utilizate în procesul de fabricaţie. Au mai fost constatate nereguli precum nerespectarea normelor de transport, depozitare şi comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie, depozitarea şi comercializarea pâinii şi/sau a produselor de panificaţie în locuri autorizate şi dotate pentru acest scop de către doi operatori economici din Satu Mare, respectiv nerespectarea normelor de verificare metrologică la doi operatori economici care nu au putut prezenta buletinul de verificare metrologică pentru cântarele din dotarea unităţii.
    În urma acţiunilor de control au fost sancţionaţi un număr de 23 operatori economici, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi 16 amenzi contravenţionale în valoare de 58.300 lei, fiind dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru cantitatea de 205 kilograme de pâine şi produse în valoare de 1.110 lei, respectiv 45,2 kg produse de patiserie în valoare de 682,5 lei şi oprirea definitivă de la comercializare pentru 5,55 kg pâine şi produse în valoare de 42 lei.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE