More

    Consiliul Judeţean a renunţat la taxa de botoşei

    cj

    Şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Judeţean Satu Mare a decurs într-un consens deplin. Toate cele şapte proiecte de pe ordinea de zi au fost aprobate cu unanimitate de voturi. La şedinţă au participat 31 din cei 33 de consilieri judeţeni. Aceştia au aprobat renunţarea la taxa de curăţenie de la Spitalul Judeţean, pentru ca diverşi indivizi să nu îşi facă campanie atacând-o şi reclamând-o. De asemenea, consilierii judeţeni au aprobat închirierea prin licitaţie publică cu strigare a parterului Ambulatoriului de pe strada Gheorghe Lazăr, în care vor funcţiona o farmacie şi un cabinet cu CT şi RMN, respectiv aparatură modernă de colonoscopie, endoscopie, mamografie şi elastografie. Consiliul Judeţean va accesa un credit de 33 milioane lei pentru finanţarea proiectelor transfronteliere până când lucrările vor fi decontate de Uniunea Europeană.

    Credit pentru proiectele transfrontaliere
    Consilierii judeţeni au aprobat execuţia bugetului local al judeţului Satu Mare, precum şi a bugetelor instituţiilor publice şi a activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii la data de 30 septembrie 2013. Din bugetul integral al judeţului, în valoare de 161.660.250 lei, până la sfârşitul lunii septembrie a fost executat la nivelul sumei de 117.690.935 lei. În continuare, consilierii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre privind desemnarea secretarului judeţului, Mihaela Crasnai, şi a directorului executiv al Direcţiei Economice, Erica Venemozer, să contrasemneze, alături de preşedintele Adrian Ştef, contractul de credit ce se va încheia între judeţul Satu Mare şi CEC Bank SA. Preşedintele Adrian Ştef a arătat că este vorba de un credit de 33 milioane lei, necesar implementării proiectelor transfrontaliere. Banii vor fi folosiţi pentru plata lucrărilor, urmând a fi recuperaţi integral din sumele decontate ulterior de Uniunea Europeană. Proiectele ce vor fi finanţate din credit sunt: drumurile transfrontaliere Bercu- Garbolc şi Sanislău- Omboly, respectiv pista de biciclişti Turulung- Marosliget.

    Cabinet cu aparatură medicală performantă
    Consilierii judeţeni au mai aprobat închirierea prin licitaţie publică cu strigare a unor spaţii din clădirea Ambulatoriului situat pe strada Gheorghe Lazăr. Preşedintele Adrian Ştef a explicat că este vorba de parterul clădirii, o parte a spaţiului urmând a fi închiriat pentru o farmacie, iar cealaltă parte pentru un cabinet cu aparatură medicală modernă. Spaţiile vor fi închiriate firmelor care vor oferi cea mai mare chirie. “De exemplu, aveam firma Hiperdia care se calcă în picioare cu CT-ul Spitalului Judeţean. În Ambulatoriul de pe Gheorghe Lazăr ar putea să se mute această firmă sau o alta, depinde cum va decurge licitaţia. Pe lângă CT, aici ar mai putea funcţiona aparatură de colonoscopie, endoscopie, mamografie, elastografie şi RMN”, a declarat Ştef. “E greu să fii şi sărac, şi cu pretenţii. Noi tocmai asta vrem să facem, să beneficiem de chirii mai mari, eliberând în acelaşi timp şi spaţiul de la Spitalul Judeţean, necesar extinderii secţiilor, respectiv să beneficiem şi de aparatură medicală modernă”, a declarat vicepreşedintele Mircea Govor. Acesta a adăugat că, în timp ce firma Hiperdia plăteşte o chirie de 300 de euro pentru CT, firma care va câştiga licitaţia va trebui să plătească cel puţin 4.000 de euro.

    Campanie pe seama taxei de curăţenie
    Consilierii judeţeni au aprobat retragerea taxei de curăţenie de la Spitalul Judeţean, denumită şi taxa de botoşei. “Deşi am votat pentru retragerea ei, susţin şi acum că această taxă n-a fost o idee rea. Însă n-am mai vrut să permitem unor indivizi, care nu ştiu decât să critice şi să atace, să-şi facă campanie electorală pe seama realizărilor noastre din sistemul sanitar”, a declarat preşedintele Ştef, adăugând că, în urma introducerii taxei pe botoşei, a scăzut numărul infecţiilor nocozomiale, numărul vizitatorilor şi cheltuielile cu materialele pentru curăţenie. “E mai bine aşa. Unii şi-au făcut campanie pe seama acestei taxe, atacându-ne şi reclamându-ne. E mai uşor să comenteze decât să facă ceva constructiv. Oricum, vor găsi o soluţie pentru a menţine igiena în Spitalul Judeţean”, a declarat vicepreşedintele Govor. Acesta le-a cerut consilierilor judeţeni ca acest vot să nu fie interpretat ca o victorie a unora asupra altora.

    Raport privind decesul lui Vivien Dragoş
    Tot în şedinţa de ieri, a fost aprobată înfiinţarea în municipiul Satu Mare a unui Centru de recuperare pentru copilul cu handicap. Centrul, care va avea o capacitate de 35 de locuri, a fost înfiinţat printr-un proiect finanţat din fonduri UE, în valoare de 300.000 de euro. De asemenea, au fost modificate organigrama şi statul de funcţii al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (SGASPC) Satu Mare şi a fost aprobată o nouă licenţă de traseu.
    La capitolul Diverse, preşedintele Ştef a anunţat că DGASPC va avea o poziţie vizavi de condiţiile în care s-a petrecut tragedia micuţei Vivien Dragoş. Potrivit consilierului judeţean Eva Mărginean, DGASPC a sesizat Poliţia deja în momentul în care sora lui Vivien a rămas gravidă cu primul copil la vârsta de 13 ani şi jumătate, dar poliţiştii n-au intervenit.

    O supriză plăcută pentru sătmăreni
    În cadrul conferinţei de presă care a succedat şedinţa Consiliului Judeţean, vicepreşedintele Mircea Govor a arătat că, împreună cu preşedintele Ştef, a participat sâmbătă la inaugurarea noii piste a Aeroportului Cluj, unde s-a întâlnit cu liderii săi de partid. “Cu această ocazie, am cerut Guvernului o sumă mare pentru judeţul Satu Mare, necesară investiţiilor în infrastructură. Vicepremierul Liviu Dragnea a semnat deja proiectul de Hotărâre de Guvern. Va fi o surpriză plăcută pentru sătmăreni peste câteva zile când va fi emisă această hotărâre”, a declarat vicepreşedintele Mircea Govor.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE