Oamenii străzii, condamnaţi să moară sub cerul liberadapost02

Zeci de persoane fără adăpost sunt prinse într-un cerc vicios, care le condamnă să fie captive străzilor. Sistemul social de protecţie este arhiplin, astfel că orice tentativă de ajutor este sortită eşecului. În ultima perioadă, odată cu scăderea temperaturilor pe timp de noapte, zeci de persoane au început deja să ia calea spitalelor, unde speră că vor primi casă şi masă. După ce-i ţin o perioadă, asistenţii sociali din spitale încearcă să-i plaseze undeva, dar fără succes. După o peregrinare de câteva zile sau săptămâni, persoanele fără adăpost sunt aduse din nou la spital. Alţii, în special ce-i fără discernământ, sunt culeşi de pe stradă de autorităţi. Dacă nu sunt identificate la timp, acestea sunt condamnate la moarte.

Spitalele, sufocate de cazuri sociale
Spitalele din judeţ, în special Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, se transformă pe timp de iarnă în adăposturi pentru oamenii străzii. Şi asta pentru că venirea sezonului rece este cea mai cruntă perioadă de peste an pentru persoanele care nu au un adăpost. De aproape o săptămână, odată cu lăsarea întunericului, la urgenţe îşi fac prezenţa oamenii străzii care cer ajutorul personalului medical. Personalul medical îi primeşte, de voie de nevoie, îi cazează peste noapte, îi tratează şi îi hrănesc. Ba mai mult, nu de puţine ori cadrele medicale le donează şi haine mai groase de iarnă.

Zonă “rezidenţială” pe malurile Someşului
Odată cu instalarea sezonului rece, persoanele fără adăpost încearcă să îşi improvizeze tot felul de “case” pentru a se feri de frig. Una dintre cele mai bune locaţii rămâne malul Someşului. Chiar dacă zona este una inundabilă, faptul că este acoperită de vegetaţie oferă un cadru perfect în care să se ascundă de ochii indiscreţi ai autorităţilor. Cu toate acestea, la sesizarea unor sătmăreni, Primăria Satu Mare, prin Poliţia Locală, i-a reperat în cursul anului trecut şi au luat măsurile legale care se impun în astfel de cazuri. În luna octombrie a anului trecut poliţiştii locali au identificat şase locaţii în care locuiau 25 de persoane. Totodată, a fost luată măsura efectuării unor activităţi de curăţenie a zonelor respective, unde au depozitat diferite tipuri de deşeuri, atât persoane din rândul celor amintite cât şi cetăţeni cu domiciliul în zonele limitrofe. Prin intermediul Primăriei Municipiului Satu Mare şi al operatorului public de salubrizare au fost colectate aproximativ trei metri cubi de deşeuri.
Centralele termice au fost alte destinaţii în care s-au adăpostit până recent oamenii străzii, doar că Poliţia Locală îi scoate sistematic din aceste locaţii. De altfel, majoritatea centralelor termice au fost deja date în folosinţă către diferite asociaţii neguvernamentale sau firme private.

Adăpost de noapte supraaglomerat, personal insuficient
Oamenii fără adăpost nu prea îşi pot pune baza nici pe Centrul social de urgenţă, cunoscut şi ca Adăpostul de noapte, situat pe strada Gladiolei, administrat de Primăria Satu Mare, care este deja supraaglomerat, zeci de persoane rămânând pe dinafară. Centrul a fost preluat de Primăria Satu Mare în anul 2005 şi modernizat printr-o finanţare asigurată de Ministerul Muncii, activitatea desfăşurându-se fără întrerupere. Centrul social de urgenţă este ocupat la capacitate maximă, oferind adăpost pe timp de noapte pentru 60 de oameni ai străzii, respectiv 36 de bărbaţi şi 24 de femei. Şeful Centrului, Daniel Săveanu, susţine că pe timp de vară numărul beneficiarilor este mai mic, respectiv circa 40 de persoane pe noapte, pentru că cei mai mulţi aleg să doarmă pe la rude sau chiar sub cerul liber. “Avem în evidenţe peste 100 de persoane fără adăpost, dar mai reuşesc să doarmă la rude, cunoştinţe, aşa că nu vin în fiecare seară”, a spus Daniel Săveanu.
Conform aceleiaşi surse, centrul se confruntă cu o lipsă acută de personal, având în vedere că beneficiarii centrului sunt persoane cu nevoi mai speciale. “Avem doar doi asistenţi sociali, doi asistenţi medicali, trei infirmiere, trei lucrători sociali şi trei portari, care sunt nevoiţi să muncească la foc continuu”, a mai declarat Daniel Săveanu. O mână de ajutor dă şi Poliţia Locală, care au fost obligaţi ca numai luna trecută să scoată cu forţa cinci persoane recalcitrante, care după ce au consumat băuturi alcoolice în exces s-au dedat la agresiuni fizice şi verbale.

Satu Mare, magnet pentru oamenii străzii
Municipiul Satu Mare este un veritabil magnet pentru oamenii fără adăpost. Şi asta pentru că în municipiul reşedinţă de judeţ cerşetoria merge mult mai bine decât în alte localităţi din judeţul Satu Mare. Lucru şi mai interesant, există persoane fără adăpost care au ajuns în Satu Mare din cele mai îndepărtate colţuri ale ţării. “De la modernizarea centrului au venit persoane din Carei, Călineşti-Oaş, dar am avut şi din Tulcea sau Baia Sprie”, a spus Daniel Saveanu. Centrul social de urgenţă a devenit un obiectiv foarte căutat de persoanele fără adăpost pentru că fiecare persoană are asigurat un pat, o cină şi un mic dejun în valoare de 1,5 lei pe zi. Asistaţii au posibilitatea de a face o baie şi să-şi spele hainele. Adăpostul se deschide la ora 17.00, iar dimineaţa la ora 8.00 oamenii sunt obligaţi să părăsească centrul, pentru că în timpul zilei se face dezinfecţia şi dezinsecţia încăperilor. Şeful centrului, Daniel Săveanu, susţine că asistaţii beneficiază şi de un plan de reintegrare socială, dar care de cele mai multe ori se loveşte de lipsa de toleranţă a populaţiei. “Nu există pădure fără uscăciuni. Ar trebui ca societatea să îşi schimbe imaginea asupra oamenilor străzii pentru a-i putea integra. Să vedem şi partea bună a acestor oameni”, a concluzionat Daniel Săveanu.

Incendii provocate de oamenii străzii
În încercarea de a-şi încropi adăposturi improvizate, oamenii străzii au fost autorii mai multor incendii. Ultimul incendiu de proporţii a avut loc luna trecută la acoperişul blocului nr.4 situat pe strada Ostrovului din municipiul Satu Mare. În urma acestuia a fost distrus acoperişul pe o suprafaţă de aproximativ 750 de metri pătraţi, precum şi câteva locuinţe de la etajele superioare. Din cercetări a rezultat că incendiul a fost declanşat de oamenii străzii care obişnuiesc să doarmă în podurile acestor blocuri şi care au încercat să aprindă un foc pentru a se încălzi în acest pod. “A fost aprins un material textil de unde focul s-a propagat la structura lemnoasă a acoperişului după care a luat foc tot acoperişul. Din fericire, nu sunt probleme deosebite. Cinci apartamente de la etajul patru au suferit pagube în urma incendiului şi a intervenţiei pompierilor”, a precizat colonelul Gheorghe Dan, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare. Şi locatarii au dat vina pe oamenii străzii, dar şi pe cetăţenii de etnie romă care locuiesc în zonă şi pe care i-au văzut în mai multe rânduri furând fier vechi din podul blocului. “Am sunat de mai multe ori la 112 să semnalez mai multe aspecte, iar de acolo mi s-a spus că dacă mai sun îmi dă amendă”, a spus unul dintre locatari. În urma intervenţiei prompte a pompierilor au fost salvate bunuri în valoare de circa un milion de lei (120 de garsoniere) iar valoarea pierderilor materiale este de aproximativ 50.000 de lei.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts